Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

9x fijne stadsparken

In de zomer spreid je er je picknickkleed uit, in het najaar waaien de blaadjes er in de mooiste kleurschakeringen voor je voeten. De fijnste stadsparken van Nederland bezoek je het hele jaar door.


1. Dakpark, Rotterdam

Het is even een klim, maar dan heb je ook wat. Het Dakpark ligt op het negen meter hoge dak van de enorme parkeergarage boven winkelcentrum BigShops in Delfshaven en geeft je een prachtig uitzicht over Rotterdam en de haven. Het heeft ligweides, een spectaculaire WaterTrap, een kruiden-, rots- en mediterrane tuin en de ideale ingrediënten – naast de hoogte ook vele hellingbanen – voor een sleefestijn in de winter.

dakparkrotterdam.nl

2. Haarlemmerhout, Haarlem

Met zestig hectare oppervlakte heeft de Haarlemmerhout voor ieder wat wils. In de Grote Hout, het oudste stadsbos van Nederland, waan je je helemaal weg van de stadse levendigheid. De Kleine Hout met de kinderboerderij en grote grasvelden is een geliefd wandelpark. Voor een pannenkoek of een huisgemaakte taart ga je naar het ruime terras van Theehuis de Haarlemmerhout, met uitzicht op het Hertenkamp en historisch paviljoen Welgelegen.

beeldengalerijhaarlem.nl

3. Park Frankendael, Amsterdam

Frankendael is Amsterdams enig overgebleven 17e eeuwse buitenplaats. Het heeft twee historische tuinen, een zonneweide en zelfs een moeras. Statig middelpunt is Huize Frankendael, dat vaak culturele evenementen host en restaurant Merkelbach huisvest, in het koetshuis. Elke laatste zondag van de maand – iets minder vaak in de winter – bieden de kramen van de Pure Markt de heerlijkste ambachtelijke lekkernijen.

4. Stadspark Maastricht, Maastricht

In de 17e eeuw begonnen als een bescheiden wandelplaats voor officieren, tegenwoordig bestaat het Stadspark Maastricht uit maar liefst zes deelparken. Trek gerust wat tijd uit voor een parkwandeling, zeker met alles wat er te zien is: vestingwerken, verschillende kunstwerken en beelden, bijzondere bomen, een vogelvolière en hertenkamp.

5. Stadspark Valkenberg, Breda

Niet ver van de Bredase binnenstad tref je Park Valkenberg. Niet het minste park: tot 1812 was het de tuin van het Kasteel van Breda, dat er nog steeds (naast) staat. In het park vind je 't Huis, waar 's winters erwtensoep op het menu staat en elke dag een andere taart.

6. Zuiderpark, Den Bosch

Aan de rand van het centrum van Den Bosch, net na de Casinotuin, ligt het Zuiderpark. Tien hectare groot, en voor veel Bosschenaren een fijne achtertuin dankzij de vele bankjes, bruggetjes over het water, brede wandelpaden en open speelweide in het hart van het park.

7. Sonsbeekpark, Arnhem

Dit glooiende park, aangelegd in de Engelse landschapsstijl, is beroemd om zijn prachtige Steile Tuin. Maar wie hier wandelt, slaat ook de Witte Watermolen en de Belvédère niet over – en heeft de keus uit verschillende horecagelegenheden. Elke maand vindt hier de Sonsbeekmarkt plaats, streekmarkt en buitenfestival ineen.

sonsbeekagenda.nl

8. Máximapark, Utrecht

Op een oppervlak zo groot als de Utrechtse binnenstad, ligt een bijzonder park. In het Máximapark is zo veel te doen: van de Japanse tuin tot het Vlinderhof, van de bosspeeltuin met houten toestellen tot het observatorium en allerlei bijzondere kunstwerken. Niet minder dan zes horecagelegenheden zitten er, waaronder brouwerij Maximus, waar elk seizoen een ander biertje heeft.

maximapark.nl

9. Kronenburgerpark, Nijmegen

Een van de populairste stadsparken van Nijmegen, vlakbij het station. Leuk weetje: in '85 kwam Nijmegenaar Frank Boeijen met het welbekende nummer Kronenburg Park. “En vraag niet naar de weg, want iedereen is de weg kwijt”, zingt hij in dit lied, en dat was hij zelf ook een beetje. Want Kronenburg is namelijk een wijk in Arnhem. Het nummer leidde tot de oprichting van het actiecomité ‘Popster ken uw stad’. Ach, hoe het ook zij, Het Kronenburgerpark is een fijn stadspark. In Nijmegen dus.

Beeld: Merijn Roubroeks, Peter Elenbaas, Mariëlle Houben, Visitarnhem.com, Lieuwe Terpstra, Visitnijmegen.com

Geïnspireerd om op pad te gaan?

Ook interessant

Naar alle dagjes uit

6x leukste wandelroutes in Nederland

Wandelen, eten en drinken op de leukste plekken in Nederland.

7x beste plekken met bollenvelden in bloei en bloemenweides

Ontdek prachtig gekleurde velden en weides.

8x leukste (bloemen)pluktuinen

Zelf je bloemen of fruit plukken in de leukste pluktuinen.

Stadswandeling: Rewriters Rotterdam

In Rotterdam ligt de kunst letterlijk op straat. Wandel je mee?

Wandelroutes in Nederland

Ontdek de mooiste wandelroutes door stad en natuur.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tips van NS Dagje Uit, relevant nieuws en aanbiedingen.

Ontvang tips per mail