Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Wandelen door de jeugd van Rembrandt

Rembrandt is opgegroeid in Leiden, waar hij de kunst van het schilderen in de vingers kreeg. Ben je benieuwd waar hij is geboren en op welke plekken hij veel kwam? Met de Rembrandtwandeling ontdek je ze allemaal, met als hoogtepunt de Young Rembrandt Studio.


Rembrandt route door de binnenstad

Vanaf station Leiden Centraal loop je eerst langs het VVV kantoor, waar je het boekje met de route kunt kopen. Hierin vind je een leuke uitleg over de 12 ‘stops’ en een plattegrond uit 1649. Daaraan zie je meteen dat de stad nog steeds veel lijkt op toen. De route leidt je helemaal door de oude binnenstad, langs plekken waar je normaal gesproken misschien niet zo snel komt. Zoals de Weddesteeg, waar Rembrandt op 15 juli 1606 werd geboren als negende van tien kinderen.

Via allerlei mooie plekjes en grachtjes loop je onder andere voorbij de Pieterskerk, waar de familie van Rembrandt altijd trouw de diensten bijwoonde, naar de Latijnse School waar hij ook tekenles kreeg. Uiteraard wordt het oudste stuk van Leiden niet overgeslagen, want daar wacht je de Burcht. Alleen al het uitzicht over de stad is het klimmetje naar boven meer dan waard. Bijzonder is het gebruik van Augmented Reality technieken. Hiermee kun je verschillende gebouwen op de route digitaal bekijken en zien hoe deze er vroeger uitzagen.

Young Rembrandt Studio

De Young Rembrandt Studio is misschien wel het leukste stoppunt van de route. Hier leerde Rembrandt in zijn beginjaren schilderen, tekenen en etsen van zijn leermeester Jacob van Swanenburgh. Samen met nog negen andere mensen kun je gaan zitten om een video te bekijken, waarbij je in zeven minuten een inkijkje krijgt in het leven van de jonge Rembrandt. De studio is sinds mei 2018 overigens de nieuwste aanvulling op de wandeling. De studio is momenteel 6 dagen per week open. Van dinsdag t/m zondag van 12.00 - 15.00 uur.

Stadswandeling Leiden

De Rembrandtwandeling is niet alleen interessant vanwege de geschiedenis, het is ook nog eens een hele leuke route om te lopen. Als je wilt kun je tussendoor ergens stoppen om te winkelen, lunchen, koffie te drinken of gewoon even de benen te laten rusten. Normaal loop je de route in 1,5 tot 2 uur, maar met alle winkels en koffietentjes onderweg kun je gerust een uur of 5 genieten. 

Tekst: Marlous Beukeboom - MPG.

Geïnspireerd om op pad te gaan?

Free Walking Tour Eindhoven

Ontdek de leukste plekken met een rondleiding.

Stadswandeling: Rewriters Rotterdam

In Rotterdam ligt de kunst letterlijk op straat. Wandel je mee?