Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

6x wandelingen dwars door Nederland over het Diagonaalpad

Heb je ook zo genoten van Dwars door de Lage Landen? Heeft Arnout Hauben je geïnspireerd en wil je in zijn voetsporen treden? In Nederland wandelde hij over het Diagonaalpad, dat bestaat uit drie Lange-Afstand-Wandelpaden van Wandelnet: het Friese Woudenpad, Pionierspad en Floris-V-pad. Samen vormen deze paden zo’n 623 kilometer aan wandelplezier. Is dit iets te uitdagend? Wij zetten zes (voormalige) NS-wandelingen die gebruik maken van delen van deze Lange-Afstand-Wandelpaden voor je op een rij. Treed in Arnouts voetsporen en ontdek het zelf.


1. NS-wandeling Woldberg Steenwijk

In Steenwijk stap je van het Friese Woudenpad over op het Pionierspad. Geniet van een prachtige wandeling over een bosrijke stuwwal, langs weilanden en door het betoverende landgoed De Eese. Beklim de uitkijktoren voor een schitterend uitzicht op Heerenveen en Giethoorn bij helder weer. Heb je hoogtevrees of zie je op tegen de 131 treden? Dan is het goed toeven in het gezellige theehuis eronder.

Heel aflevering 1 en 2 gingen over het Friese Woudenpad en in aflevering 3 was te zien hoe de mannen in de sporen van de pioniers stapten.

 • Het begin- en eindpunt van deze rondwandeling is station Steenwijk
 • Lengte wandeling: 14,1 km, in te korten tot 9,5 km of te verlengen tot 17 km

Friese Woudenpad, wandelnet.nl
Pionierspad, wandelnet.nl
 

2. OV-stapper Naardermeer

In aflevering vier wandelt Arnout dwars door het land van Holland. De OV-stapper (voormalige NS-wandeling) Naardermeer is een rondwandeling vanaf station Naarden-Bussum. Deze OV-stapper loopt grotendeels samen met de wandelroute 'Rondje Naardermeer' van Natuurmonumenten en ook met het Floris V-pad. Vanaf Stadszicht wandel je langs de schilderachtige Meerkade. Verken de noordkant van het meer en vervolg je weg naar het historische Fort Uitermeer. Voor liefhebbers is er het Laarzenpad met knuppelpaadjes, langs twee observatiehutten voor een unieke natuurervaring.

 • De rondwandeling start en eindigt op station Naarden-Bussum
 • Lengte wandeling: 18,4 km

Floris V-pad wandelnet.nl
Rondje Naardermeer, natuurmonumenten.nl

3. OV-stapper Muiderslot

Tijdens deze wandelroute vanaf station Naarden-Bussum wandel je al gauw door de imposante Vesting Naarden. Je verlaat deze om over gras- en schapendijken Muiderberg te bereiken. Op de oude zeedijk, met mooie doorkijkjes over de Markerwaard, komt na het witte huis het prachtig gelegen Muiderslot steeds beter in beeld. Je wandelt deels over het Floris V-pad en niet zonder reden; hier werd graaf Floris V niet alleen ontvoerd, maar ook werd hij in nabijheid van het kasteel vermoord.

 • De wandeling start op station Naarden-Bussum en eindigte bij bushalte Weesperweg in Muiden
 • Lengte wandeling: 15,7 km, in te korten tot 8,5 km

Floris V-pad wandelnet.nl

4. NS-wandeling Hollandse Kade

In aflevering 4 genoten we van oer-Hollandse landschappen. Zie je jezelf al daar lopen? Kies dan voor NS-wandeling Hollandse Kade. Wie echt even buiten wil zijn, loopt deze NS-wandeling door het Groene Hart. Kaarsrechte, soms drassige graskades waar koeien staan te grazen, een jaagpad langs de rivier: Hollandser kan bijna niet. Vogelliefhebbers opgelet: veel weilanden zijn benoemd tot vogelreservaat. Met de verrekijker in de hand zie je misschien wel een grutto, kievit, tureluur of scholekster. Of een grote zwerm ganzen die juist neerstrijkt.

 • Deze wandeling start op station Breukelen. Het eindpunt is station Woerden
 • Lengte wandeling: 17,6 km, in te korten tot 12 km

5. NS-wandeling Fort de Roovere

Het eindpunt van het Diagonaalpad is Bergen op Zoom. Met deze NS-wandeling wandel je een deel van het Floris V-pad. Deze was te zien in aflevering 5 van Dwars door de Lage Landen. Natuur en historie, dat kom je tijdens deze wandeling volop tegen. Via Landgoed Zoomland, een gebied met bos, heide, stuifzand en moeras, kom je bij Fort de Roovere. De wandeling eindigt in Bergen op Zoom. Een ideale plek om je bourgondische hart nog even op te halen.

 • Deze rondwandeling start en eindigt op station Bergen op Zoom
 • Lengte wandeling: 18,3 km, in te korten tot 13 of 16 km

Floris V-pad wandelnet.nl

6. OV-stapper Hollandsche Biesbosch

Wil je net zoals Arnout, Philippe en Ruben in aflevering 5 op zoek naar bevers? Kies dan voor de OV-stapper Hollandsche Biesbosch. Je wandelt een deel van het Floris V-pad. Diepe polders, hoge dijken en rivieren die traag door oneindig laagland gaan. Hollandser kan het niet. Polderland, oude getijdegeulen, nieuw aangeplant bos, grienden, water en zeedijken zijn ingrediënten van deze wandeling. Indien je wilt genieten van het uitzicht op de Merwede, kies dan een periode waarin het riet nog niet of niet meer manshoog is.

 • Deze wandelroute start bij bushalte Slangenburg in Dordrecht. Het eindpunt van de route is station Dordrecht
 • Lengte wandeling: 16,3 km

Floris V-pad wandelnet.nl

Tekst: Tari Simonis - Wandelnet, Priscilla Repi - NS
Beeld: Wandelnet, Jan Kok, A.J. van Klaveren, Roel Bouwman, Luuk Gijselhart, Sietske de Vet, Visit Brabant, Ad Snelderwaard, Esther Kuijpers Photography

Geïnspireerd om op pad te gaan?

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

6x mooiste wandelingen langs de kust

Een wandeling langs de Nederlandse kust is ideaal als je op zoek bent naar een actief dagje uit in de natuur.

Groepsticket Daluren

Reis voordelig met een groep vanaf 2 personen. Geldig tijdens daluren.

vanaf € 7,15 p.p.