Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

5x wandelen langs het water

Nederland, het land van water en groen, biedt eindeloze mogelijkheden voor wandelliefhebbers. Of je nu een ervaren wandelaar bent of gewoon een dagje wilt genieten van de buitenlucht, deze mooie wandelingen langs het water bieden voor elk wat wils. Stap in de trein en laat je inspireren door de schoonheid van de Nederlandse natuur. Van rivieren en beekjes, tot vennen en kanalen!


1. NS-wandeling Waterlinie Culemborg

Van station Houten Castellum naar station Culemborg

(7 km, 8 km, 13,5 km of 17 km)

Verrassend om eerst langs de vrolijk gekleurde huizen van de Houtense wijk Castellum te lopen: soms staan ze pal langs het water, verbonden door bruggetjes. Water is onderweg overal aanwezig. Zo loop je langs en over het Amsterdam Rijnkanaal en volg je een kanaaltje dat uitkomt bij de Lek. In het Verdronken Bos wandel je over een 300 meter lange houten vlonder, dwars over het water! De bomen van dit kleine waterbergingsgebied bleken niet bestand tegen al dat regenwater. Ze verdronken – vandaar de naam – maar staan nog altijd fier rechtop in het water.

En dan stap je in de wondere wereld van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in. Deze verdedigingslinie, aangelegd tussen 1815 en 1940, bestond uit een 85 km lange strook land die zo’n 40 cm onder water kon worden gezet. Zo kon ons kleine land de vijand op veilige afstand houden. Langs de linie verrezen forten, sluizen en kanalen. Struin door de ongerepte uiterwaarden van de Lek, dobber in een klein pontje over de Lek, pauzeer in een tot restaurant omgebouwd fort of strijk neer op een Culemborgs terras. Een wandeling die je niet snel vergeet.

 • Honden toegestaan? Nee. Deels verboden, een alternatief is aangegeven.
 • Bijzonder aan deze wandeling: forten en bunkers van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, het Verdronken Bos, met de Liniepont over de Lek en Centrum Culemborg.

2. NS-wandeling Hemelse Berg

Van station Oosterbeek naar Arnhem Centraal

(5 km, 7 km of 16,5 km)

Tussen Oosterbeek en Arnhem ligt een schitterend wandelgebied: de Hemelse Berg. Maar ook: Heveadorp, landgoed Duno, Westerbouwing en landgoed Mariëndaal. Wandel op en neer door de bossen, geniet van het uitzicht over de Rijn, struin door de uiterwaarden.

Je komt eerst langs Villa Hartenstein, vroeger het hoofdkwartier van de operatie Market Garden, nu kloppend hart van het Airborne Museum. Daarna volgt de Hemelse Berg met prachtige beek, de Engelse huizen in Heveadorp, landgoed Duno en de Westerbouwing met uitzicht over de rivier. Bij het kerkje van Oosterbeek ga je de uiterwaarden in. Tot slot landgoed Mariëndaal.Tijd over? Bezoek dan het centrum van Arnhem.

 • Honden toegestaan? Ja. Honden zijn aangelijnd toegestaan.
 • Bijzonder aan deze wandeling: landgoederen, uiterwaarden en rivier, hoogteverschillen en groene stad Arnhem.

3. NS-wandeling De Bretten

Van station Halfweg-Zwanenburg naar Amsterdam Sloterdijk

(10 km)

Houd je van een beetje avontuur? Ga dan wandelen in deze groene wildernis vol planten en dieren. Je struint over grasdijken, langs kanalen en slingerende paadjes. Wat oudere kinderen zullen deze route heel leuk vinden. Klim samen met hen over hekken of steek de sloot over met een trekpontje.

Leuk voor kinderen
Door het avontuurlijke karakter en de korte afstand is deze route ook geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 10. Wie het eng vindt om een sloot over te steken via een trekpontje of smal bruggetje zonder leuning, kan deze route beter niet uitkiezen.

 • Honden toegestaan? Ja. Zolang er geen schapen op de dijk lopen
 • Bijzonder aan deze wandeling: ruige natuur met bijzondere planten, kruiden en dieren, vlak bij Amsterdam.

4. NS-wandeling Uiterwaarden van Cortenoever

Van station Brummen naar station Zutphen

(14 km of 17,5 km)

Vanaf het station wandel je eerst door het kleine Brummen, met monumentale panden en gezellige terrassen. Kort daarna liggen de uiterwaarden van de IJssel al aan je voeten. Terwijl je de oude dijk van zuid naar noord volgt, kun je genieten van weidse uitzichten. In het kader van ‘Ruimte voor de rivier’ is deze dijk kortgeleden verlaagd, zodat het water er vrij kan in- en uitstromen. Huizen en boerderijen moesten zelfs verdwijnen om plaats te maken voor het water. Overigens stroomt het gebied alleen onder bij zeer hoogwater. En dat gebeurt hooguit eens in de 25 jaar.

Omdat de route zo afwisselend is, besef je amper dat de ondergrond verhard is. Wil je ook graag onverhard lopen? Dan kun je de route halverwege uitbreiden met een Laarzenpad. Dwars door een natuurgebied, waar de uiterwaarden op hun mooist zijn! Aan het eind van de route loop je 2 km door de uiterwaarden (bij hoogwater is er een alternatieve route). Tot slot bereik je het historische Zutphen, waar je tijd te kort komt.

 • Honden toegestaan? Ja. Honden zijn aangelijnd toegestaan, maar verboden op het Laarzenpad.
 • Toegankelijkheid: tijdens het broedseizoen (15 maart - circa 15 juli) is het Laarzenpad niet toegankelijk.
 • Bijzonder aan deze wandeling: start in het knusse Brummen, landelijke uiterwaarden, natuurgebied Cortenoever en nabijheid van de IJssel.

5. NS-wandeling Krickenbecker Seen

Van station Kaldenkirchen naar station Venlo

(14 km of 16,5 km)

Vanaf station Venlo is het amper 5 minuten treinen naar het Duitse Kaldenkirchen. In ruim 16 kilometer loop je vervolgens terug naar Venlo. Dat is niet de kortste weg, maar wel een mooie. Je volgt het slingerende riviertje de Nette, dwars door natuurgebied Krickenbecker Seen. Rond de elzenbroekbossen en de plassen in het Nette-dal strijken veel (water)vogels neer, zoals blauwe reiger, rietgors, bruine kiekendief en roerdomp.

Zodra je de grens weer gepasseerd bent, loop je in Nederland door natuurgebied de Groote Heide. Het landschap bestaat er niet alleen uit heide, maar ook uit akkers en graslanden. Via een 'steilrand' zak je 23 hoogtemeters af naar Venlo in de Maasvallei; een voor Nederlandse begrippen aanzienlijke afdaling. Tijd over? Loop nog even het historische centrum van Venlo in. 

 • Honden toegestaan? Ja. Honden zijn aangelijnd toegestaan.
 • Bijzonder aan deze wandeling: grensoverschrijdend wandelen, Natuurpark Krickenbecker Seen, Nettetal: walhalla voor vogels en gezellige binnenstad van Venlo.

Geïnspireerd om op pad te gaan?

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

6x mooiste wandelingen langs de kust

Een wandeling langs de Nederlandse kust is ideaal als je op zoek bent naar een actief dagje uit in de natuur.

3x routes met adembenemend uitzicht

Geniet van vergezichten in Overijssel, Utrecht en de Achterhoek.