Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

4x wandelen in Zuid-Limburg

Ontdek de prachtige wandelroutes in Zuid-Limburg en omgeving. Geniet van adembenemende landschappen en pittoreske dorpjes. Van glooiende heuvels tot kronkelende rivieren, beleef de natuur op zijn best. Kies uit een scala aan routes, variërend in lengte en moeilijkheidsgraad. Verken het schilderachtige landschap te voet en laat je verrassen door de schoonheid van Zuid-Limburg.


1. Krickenbecker Seen, Kaldenkirchen

Ontdek een dagje Duitsland met deze NS-wandeling van Kaldenkirchen naar Venlo. Laat je betoveren door natuurgebied Krickenbecker Seen met zijn vier meren en de Nette-rivier. Spot onderweg diverse vogelsoorten in dit waterrijke gebied. Terug in Nederland wandel je door natuurgebied de Groote Heide en eindig je in het historische centrum van Venlo. Een perfecte dagtrip voor natuurliefhebbers en wandelaars.

De route gaat van station Kaldenkirchen naar station Venlo. Vanaf station Venlo reis je amper 5 minuten met de trein naar het Duitse Kaldenkirchen.

 • Lengte: 14 km of 16,5 km
 • Honden zijn aangelijnd toegestaan
 • Na je wandeling zin om Venlo te verkennen? Bekijk de stedengids vol tips voor een dagje in Venlo

2. Valkenburg aan de Geul

Waar voorheen het autoverkeer door Maastricht raasde, wandel je nu rustig via de Groene Loper - een groen pad van voet- en fietspaden - de stad uit. Na een uur betreed je de Limburgse heuvels. Door bossen, akkers, een oude mergelgroeve en het schilderachtige Geuldal bereik je Valkenburg aan de Geul. Ontdek de Curfsgroeve, eens een mergelgroeve, nu een natuurgebied vol bijzondere flora en fauna. Volg de Geul tot aan Valkenburg en rust uit op een terras. De hoofdroute eindigt bij het station, maar je kunt de Geul verder volgen naar Schin op Geul, door een bosrijk dalletje.

De route start op station Maastricht en eindigt op station Valkenburg of Schin op Geul.

 • Lengte: 13 km of 17 km
 • Honden zijn aangelijnd toegestaan
 • Je kunt de route naar station Valkenburg 13 km met 4 km verlengen door verder te lopen naar Schin op Geul. Onderweg zijn er geen inkortmogelijkheden

3. Landweggetjes op het Limburgse Plateau

Verken het schilderachtige Zuid-Limburg met deze wandelroute van Spaubeek naar Sittard. Laat je leiden langs idyllische landweggetjes, bospaden en pittoreske dorpjes. Ontdek het historische gehucht Windraak en bewonder de Sint-Rosakapel op de Kollenberg. Sluit je wandeling af in het bruisende centrum van Sittard, waar je kunt genieten van diverse culturele bezienswaardigheden en gezellige horecagelegenheden.

De wandeling gaat van station Spaubeek naar station Sittard.

 • Lengte: 11 km
 • Inkorten tot 8 km is mogelijk door het eerste stukje naar Puth met de bus af te leggen. Buslijn 53 rijdt tussen station Schinnen en Geleen naar Puth; uitsappen halte Kerk.
 • Honden zijn aangelijn toegestaan

4. Stad en natuur rondom de Sint-Pietersberg

Verken stad én natuur met deze wandelroute in Maastricht. Begin in het historische centrum, klim naar de Sint-Pietersberg voor een prachtig uitzicht en wandel langs rivier De Jeker terug. Onderweg passeer je monumenten, zoals de Onze Lieve Vrouw 'Sterre der Zee' Basiliek en Fort Sint Pieter. Rust uit in Kanne of bij kasteel Neercanne, voordat je terugkeert naar het bruisende centrum met zijn gezellige terrasjes en winkels.

 • Lengte: 9 km of 14 km
 • De route van 14 km is in te korten tot 9 km: ga van de Sint-Pietersberg via het Jekerdal terug naar het centrum van Maastricht. Je komt dan niet in België en bij kasteel Neercanne
 • Honden zijn aangelijnd toegestaan

Tekst: Priscilla Repi - NS
Beeld: Wandelnet

Geïnspireerd om op pad te gaan?

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

5x wandelen langs het water

Bekijk vijf mooie wandelroutes langs het water op een rij.

Groepsticket Daluren

Reis voordelig met een groep vanaf 2 personen. Geldig tijdens daluren.

vanaf € 7,15 p.p.