Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

12x leuke en unieke dierentuinen

Een bezoek aan een dierentuin is voor jong en oud een plezierig uitje. Wist je dat er in Nederland in totaal ruim zestig zijn? Van aquarium tot reptielenhuis: dit zijn onze favoriete, unieke en leuke, dierentuinen van Nederland.


1. Dierenpark de Oliemeulen, Tilburg

Dierenpark De Oliemeulen begon ooit als reptielenhuis. Tegenwoordig vind je er ook andere diersoorten. Sta oog in oog met roofvogels, papegaaien, stokstaartjes en apen. Leuk feitje: op deze plek stond in de zeventiende eeuw een boerderij met een olierosmolen, een molen speciaal gebouwd om uit oliehoudende zaden olie te persen. Daar dankt de kleine dierentuin zijn naam aan. Er zijn regelmatig momenten waarop je de slangen en spinnen mag aanraken en vasthouden. Wie durft?

Vanaf station Tilburg 13 minuten met de bus of 15 minuten met de OV-fiets.

Reitse Hoevenstraat 30, Tilburg, oliemeulen.nl

2. Dierenpark Almere Jungle

Almere Jungle is een botanische dierentuin en zorginstelling ineen. Deze locatie was oorspronkelijk een opvangadres voor exotische huisdieren. Nog steeds zijn de meeste dieren hier ooit afgestaan of achtergelaten. Hartverwarmend: de verzorgers zijn kinderen en jongvolwassenen met een beperking. Zowel binnen (het grootste gedeelte is overdekt) als buiten valt er veel te ontdekken. Van wasbeer tot paradijsvogel. Op het landgoed vind je ook een klimpark en pannenkoekenrestaurant.

Vanaf station Almere Centrum 28 minuten met de bus of 22 minuten met de OV-fiets.

Kemphaanpad 2, Almere, almerejungle.nl

3. SEA LIFE Scheveningen, Den Haag

De clownvis uit ‘Finding Nemo’ in het echt bewonderen? Bezoek dan SEA LIFE Scheveningen, een reusachtig aquarium met 2.500 dieren. Alles wat je hier ziet, is indrukwekkend. Loop door de glazen onderwatertunnel gevuld met 180.000 liter water, prachtige koralen en schildpadden. En om pinguïns te spotten hoef je niet naar de andere kant van de wereld: hier zie je ze in het buitenverblijf bij de otters. Het reuzen-zeepaardje is ook een hoogtepunt.

Vanaf station Den Haag Centraal 22 minuten met de tram of 22 minuten met de OV-fiets.

Strandweg 13, Den Haag, visitsealife.com

4. ARTIS, Amsterdam

ARTIS is een gezellige en groene dierentuin. Bovendien is het de oudste van Nederland. Bezoekers komen van ver om de olifanten, flamingo’s en leeuwen te zien. Ook het planetarium en reptielenhuis zijn geliefd. Helemaal nieuw is het Groote Museum. Hier leer je alles over levende organismen, van mensen tot dieren en planten. Aan het plein achter de dierentuin zit het gezellige café-restaurant De Plantage. En vergeet Artis de Partis niet, deze beroemde knuffel koop je in de winkel. 

Vanaf station Amsterdam Centraal 22 minuten lopen of 7 minuten met de OV-fiets.

Plantage Kerklaan 38-40, Amsterdam, artis.nl

5. Artisklas, Haarlem

Voor een bezoek aan de kleinste dierentuin van ons land ga je naar Haarlem. In 1964 begon een oud-dierenverzorger uit Artis in een garagebox onder zijn flat de Haarlemse jeugd les te geven over dieren. Tegenwoordig staan er in het Schoterbos vier huisjes en zijn er meerdere buitenverblijven. In de weekenden is de dierentuin open voor publiek. Kom en maak kennis met de axolotl salamander, de poolvos en de Chinese rotseekhoorn.

Vanaf station Haarlem 14 minuten met de bus of 12 minuten met de OV-fiets.

Arthur van Schendelpad 1, Haarlem, facebook.com/artisklas

6. Apenheul, Apeldoorn

Apenheul, met ruim driehonderd apen, is één groot avontuur. Hier zie je de kleine gorilla Kiango opgroeien, die in 2021, het 50ste jaar van de dierentuin, werd geboren. Het park biedt onderdak aan zowel kleine bamboemaki’s als de grotere Borneo orang-oetans. Spannend: in deze groene en bosrijke omgeving lopen ook veel apen los rond. Leef je na afloop zelf uit in het Klimbos.

Vanaf station Apeldoorn 21 minuten met de bus of 15 minuten met de OV-fiets.

J.C. Wilslaan 21, Apeldoorn, apenheul.nl

7. DierenPark Amersfoort

Vaar met een bootje langs de giraffen of loop tussen de aapjes: bij DierenPark Amersfoort bekijk je de dieren van heel dichtbij. Het park is opgedeeld in verschillende gebieden zoals ‘de Kwetterterp’, ‘het Berenplein’ en ‘het Pretplein’. Verwacht onder andere een rode panda, beeksalamander, oehoe, maar ook een das, otter en tijger. Toe aan een pauze? In de dierentuin zijn veel horecagelegenheden met lekkernijen.

Vanaf station Amersfoort Centraal 14 minuten met de bus, 24 minuten lopen of 7 minuten met de OV-fiets.

Barchman Wuytierslaan 224, Amersfoort, dierenparkamersfoort.nl

8. WILDLANDS Adventure Zoo, Emmen

Een bezoek aan WILDLANDS staat in het teken van avontuur. Ga op safaritocht door het ‘Serenga’-gebied en kom langs zebra’s, kamelen, neushoorns en giraffen. In ‘Nortica’ aanschouw je vooral koudbloedige dieren als Californische zeeleeuwen en ijsberen. In de indrukwekkende jungle maak je een boottocht terwijl je wordt omringd door ringstaartmaki’s en exotische vogels. ‘Animazia’ is een walhalla voor liefhebbers van zeeschildpadden en tropische vissen.

Vanaf station Emmen 13 minuten lopen of 8 minuten met de OV-fiets.

Raadhuisplein 99, Emmen, wildlands.nl

9. GaiaZOO, Kerkrade

Tijdens een wandeling door deze Zuid-Limburgse dierentuin ontdek je een bijzonder dierenrijk, van de otter en roodwangschildpad tot de lynx en de grijze wolf. Loop langs de verschillende gebieden: ‘Savanna’, ‘Taiga’ (bosgebied), ‘Rainforest’ en ‘Limburg’, en waan je op wereldreis. Kinderen kunnen zich eindeloos vermaken in het DinoDome, de grootste binnenspeeltuin van Europa.

Vanaf station Kerkrade 25 minuten lopen of 11 minuten met de OV-fiets.

Gaiaboulevard 1, Kerkrade, gaiazoo.nl

10. Reptielenhuis De Aarde, Breda

Op deze kleine maar fijne plek stap je een wereld van reptielen, geleedpotigen, koudbloedige organismen en amfibieën in. De medewerkers vertellen je er graag alles over. Laat je kind(eren) meedoen aan de gratis speurtocht. In het reptielenhuis verblijven onder andere salamanders, kikkers, hagedissen, slangen en krokodillen. En als je durft, mag je hier zelfs een slang vasthouden. 

Vanaf station Breda 26 minuten met de bus of 12 minuten met de OV-fiets.

Aardenhoek 26a, Breda, deaardebreda.nl

11. Dierenwijck, Rotterdam

Een leuk alternatief voor het grote Blijdorp is Dierenwijck, gelegen in het Rotterdamse Plaswijckpark. Officieel is het geen dierentuin, maar het park heeft een speciaal gebied waar je allerlei dieren tegenkomt. Herten, stokstaartjes, alpaca’s, wilde zwijnen en wallaby’s (kangoeroes): in elke zone zie je weer een ander dier. Met de kabelbaan, boemeltrein en speeltuinen in de buurt is je avontuur compleet.

Vanaf station Rotterdam Centraal 30 minuten met de tram of 16 minuten met de OV-fiets.

Plaswijckpark, Ringdijk 20, Rotterdam, plaswijckpark.nl 

12. Ouwehands Dierenpark, Rhenen

Vanaf het station loop je zo naar dit grote dierenpark. Al in 1932 opende Ouwehands zijn deuren, al liepen er toen vooral nog kippen rond. Inmiddels kun je er onder andere de Afrikaanse olifant Bumi, reuzenpanda’s, Amoertijgers en exotische vogels bekijken. Tip voor kids: in het park bevindt zich het grote overdekte speelparadijs RavotAapia. De spectaculaire shows in het zeehondentheater mag je ook niet missen.

Vanaf station Rhenen 7 minuten lopen.

Grebbeweg 111, Rhenen, ouwehand.nl 

Tekst: Rosa Lee Szarzynski – MPG.
Beeld: Maarten van der Wal, Ronald van Weeren, Elske Hazenberg, Bob Luijks.

Geïnspireerd om op pad te gaan?

Ook interessant

Naar alle dagjes uit

12x vermaak met het gezin in de buitenlucht

Avontuurlijk, informatief, uitdagend, kidsproof en vermakelijk.

9x de leukste rondvaarten van Nederland

Bij deze rondvaarten geniet je volop van natuur, oude monumenten en kunst.

Dagje weg met gezin

Lekker met het gezin eropuit? Ontdek de leukste tips voor zowel binnen als buiten.