Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

8x betaalbare activiteiten in de lente

Lekker hoor, de lente. De zon die schijnt en de temperatuur die oploopt. Tijd om eropuit te gaan. Wij verzamelden de acht leukste betaalbare activiteiten om deze lente te beleven. Van de Mini-Efteling tot het Nationaal Videogame Museum. Stap samen de trein in en geniet van de lente.


1. Nationaal Videogame Museum in Zoetermeer voor gamefans

Het Nationaal Videogame Museum in Zoetermeer is een walhalla voor de grootste gamefans. Jullie maken er een nostalgische reis door de geschiedenis van videogames. Wandel door thematische gamekamers en ontdek hoe videospellen zich in de afgelopen jaren hebben ontwikkeld. Zelf spelen kan natuurlijk ook. Waag je aan echte retro klassiekers of probeer een nieuw spel uit. In de Game Lounge spelen jullie met en tegen elkaar. Het Nationaal Videogame Museum heeft 231 spelcomputers, homecomputers en arcadekasten en 327 speelplekken. Genoeg speelplezier dus.

Tip: huur een OV-fiets op station Zoetermeer. Dan zijn jullie in 10 minuten bij het Nationaal Videogame Museum.

 • Openingstijden: maandag t/m donderdag en zondag van 10.00 - 18.00 uur, vrijdag en zaterdag van 10.00 - 22.00 uur
 • Tickets: tijdslot van 2 uur € 17,50, dagticket € 27,50 en kinderen t/m 4 jaar gratis

Luxemburglaan 1, Zoetermeer, nationaalvideogamemuseum.nl

2. Verwonder je met het gezin in de Mini-Efteling

In de Mini-Efteling in Nieuwkuijk beleven jullie het bekendste sprookjespark van Nederland in het klein. Tijdens een begeleide rondleiding wandelen jullie langs allerlei magische attracties en voorstellingen. Wie wel eens in de echte Efteling is geweest, herkent ze vast uit het grote park. Zo kunnen jullie er feesten in Carnaval Festival en griezelen in het Spookslot. Efteling-iconen als Lange Jan en Klein Duimpje zijn er ook, net als de kabouters uit het Kabouterdorp. De Mini-Efteling is een leuk en betaalbaar alternatief voor de grote Efteling. Een aanrader voor gezinnen met kleine kinderen.

Pak vanaf station Den Bosch buslijn 301 of 136. Dan zijn jullie in ruim een kwartier bij de Mini-Efteling.

 • Bekijk de website van mini-efteling.nl voor actuele openingstijden
 • De Mini-Efteling is alleen te bezoeken met een rondleiding. Rondleidingen duren 3 uur en starten om 10.00 uur, 13.00 uur en 16.00 uur
 • Entree: € 7. Er zijn verschillende Mini-Eftelingarrangementen beschikbaar met eten en drinken. Bekijk het aanbod en reserveeropties via mini-efteling.nl

Onsenoortsestraat 36a, Nieuwkuijk, mini-efteling.nl

Na een dagje Mini-Efteling toe aan een dagje Efteling? Boek de aanbieding in Spoordeelwinkel.

3. Campina Open Boerderijendagen

Tijdens de Campina Open Boerderijdagen maak je kennis met het echte boerenleven. Verschillende boerderijen in het land zetten hun deuren en weilanden open voor publiek. Er zijn volop activiteiten, zoals melkpak bowlen, puzzelen met zonnepanelen en blinde zuivelproeverijen. Lekker en leuk, maar ook hartstikke leerzaam. De boeren laten namelijk ook zien waar zuivel vandaan komt. En hoe zij hard werken aan een duurzame toekomst op de boerderij. De Campina Open Boerderijdagen zijn een aanrader als je deze lente activiteiten in de buitenlucht wil beleven.

Vanaf verschillende NS-stations kun je wandelend, met de bus of met de OV-fiets naar deelnemende boerderijen.

 • Data: 10 en 20 mei 2024
 • Bekijk de website van campina.nl voor deelnemende boerderijen
 • Openingstijden: 10.00 - 16.00 uur
 • Gratis toegang

Verschillende boerderijen verspreid over Nederland, campina.nl

4. Struinen door Keukenhof

Een van de meest kleurrijke activiteiten deze lente: een kijkje in Keukenhof. Een dagje in Keukenhof betekent je ogen uitkijken tijdens een ontspannende wandeling langs tulpen, hyacinten en narcissen in volle bloei. Naast de prachtige bloemenvelden zijn er ook activiteiten zoals rondvaarten door de bollenvelden en educatieve tentoonstellingen, waardoor het een leuke dag uit is voor zowel jong als oud.

Huur op station Hillegom OV-fietsen. Vanaf dit station fietsen jullie in ruim een kwartier naar Keukenhof.

 • Openingstijden Keukenhof: 21 maart t/m 12 mei 2024 van 8.00 - 19.30 uur
 • Tickets: volwassenen € 19,50 (online ticket) of € 23 (kassaticket), kinderen van 4 t/m 17 jaar € 9, kinderen t/m 3 jaar gratis

Keukenhof, Stationsweg 166A, Lisse, keukenhof.nl

5. Speurtocht bij Spechtenpad De Vuursche

Alles groeit en bloeit in de lente. Trek er daarom lekker op uit, de natuur in. Wij tippen de speurtocht Spechtenpad in boswachterij De Vuursche. Deze tocht is niet zomaar een boswandeling. Langs de route staan namelijk bomen waar spechten in verstopt zitten. Wie goed kijkt en luistert, ontdekt ze misschien wel. Hoeveel spechten speuren jullie op? De route voor de speurtocht krijgen jullie gratis van Staatsbosbeheer. Helemaal passend in jullie zoektocht naar betaalbare lente activiteiten dus.

Vanaf station Hilversum Sportpark fietsen jullie in een kwartier met de OV-fiets naar het startpunt van de tocht.

 • Op de parkeerplaats bij het startpunt van de speurtocht staat een kastje. Daar kun je de gratis speurtocht pakken
 • Download de route via de website van staatsbosbeheer.nl
 • De tocht is ongeveer 3 kilometer lang

Startpunt, Hilversumsestraatweg, Baarn, staatsbosbeheer.nl

6. Stap & Hap-wandeling in Valkenburg

Eigenlijk zegt de naam het al. Tijdens een Hap & Stap-wandeling zijn jullie veel aan het stappen, maar ook aan het happen. Deze lente kunnen jullie er een wandelen in het Limburgse Valkenberg. Jullie kunnen kiezen uit wandelingen met verschillende afstanden. Tijdens het wandelen genieten jullie van fijne uitzichten op glooiende heuvels en historische gebouwen. De tocht begint goed met een stuk Limburgse vlaai. Die krijgen jullie in de Stationnerie De Guasco. Wist je dat deze horecazaak in het oudste stationsgebouw van Nederland zit? Na de wandeling komen jullie hier terug, om af te sluiten met een lekker broodje.

Vanaf wandelen jullie in een minuut naar Stationnerie De Guasco: het startpunt van de wandeling.

 • Het start- en eindpunt van de wandeling is Brasserie de Stationnerie
 • Afstand: 5, 11,6 of 12,7 kilometer
 • Tickets: € 12,50 per persoon

Stationsstraat 10, Valkenburg, smart-market.nl

7. Paaseieren zoeken tijdens het Paaseitjes Festival 2024 in Rijsbergen

- Deze activiteiten zijn helaas verlopen - 

Als de lente aanbreekt, staan er in het hele land volop Paasactiviteiten op het programma. Een van de leukste activiteiten tijdens en rond Pasen is het Paaseitjes Festival in Rijsbergen. Die vindt plaats op het Aardbeienterras. De naam vermoedt het al, maar op deze boerderij worden volop aardbeien geteeld. Eind maart liggen tussen de aardbeien heel wat paaseieren verstopt. Lukt het jullie om ze tussen de felrode zoete vruchtjes te vinden? Fijn: de zoektocht kan ook doorgaan bij regenachtig weer. Jullie reserveren namelijk een privékas en zoeken dus altijd droog.

Vanaf station Breda pakken jullie buslijn 115. Daarmee zijn jullie binnen 25 minuten bij halte Koningin Julianastraat. Stap hier uit en wandel nog een kwartier naar het Aardbeienterras. 

 • Data: 23, 24, 29, 30, 31 maart en 1 april 2024
 • De toegang tot het Aardbeienterras is gratis. Een ticket om paaseieren te zoeken kost € 6,50 per kind

Het Aardbeienterras, Pannenhoefsebaan 31, Rijsbergen, hetaardbeienterras.nl

8. Filmcultuur op het CinemAsia Film Festival Amsterdam

- Dit evenement is helaas afgelopen -

Het CinemAsia Film Festival viert de Aziatische filmcultuur. Jullie zien er het beste werk van Aziatische filmmakers, van inspirerende documentaires tot spannende actiefilms. Een van de werken die jullie kunnen bekijken is Klanken van Oorsprong: een documentaire waarin Indische muzikanten worden gevolgd. De muzikanten zijn allemaal anders, maar moesten allen vluchten voor oorlog en ergens opnieuw beginnen. Dit thema - migratie - speelt een belangrijke rol op het festival, net als de queer community. Het CinemAsia Film Festival is een aanrader als jullie zin hebben in culturele activiteiten deze lente. 

Het CinemAsia Film Festival vindt plaats op drie verschillende locaties in Amsterdam: Studio/K, Rialto De Pijp en Rialto VU. Vanaf station Amsterdam Muiderpoort wandelen jullie in 10 minuten naar Sutdio/K. Met de OV-fiets zijn jullie vanuit dit station in ruim 10 minuten bij Rialto De Pijp. Vanaf station Amsterdam RAI fietsen jullie binnen 10 minuten met de OV-fiets naar Rialto VU. 

 • Data: 5 t/m 10 maart 2024
 • Tickets: volwassenen € 12, studenten € 8,50 en kinderen t/m 12 jaar € 7,50
 • Het evenement vindt plaats in de volgende Amsterdamse filmtheaters: Studio/K, Rialto De Pijp en Rialto VU

Bekijk het programma via de website van cinemasia.nl

Studio/K, Timorplein 62, Amsterdam, cinemasia.nl
Rialto De Pijp, Ceintuurbaan 338, Amsterdam, cinemasia.nl
Rialto VU, De Boelelaan 1111, Amsterdam, cinemasia.nl

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: Jessie Oosterbosch, Het Aardbeienterras, Caroline de Winter, Paco van Leeuwen Photography, Mini Efteling, Keukenhof, Salinan Salinan, Lian Ray Pictures en Pexels

Geïnspireerd om op pad te gaan?

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

10x culturele lente-uitjes

Ontdek deze lente volop kunst, cultuur, muziek en lekker eten.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten