Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

8x de leukste culturele herfstactiviteiten

De herfst is in volle gang. De dagen worden korter en de temperaturen dalen. Maar dat betekent niet dat we binnen blijven zitten. Sterker nog, er zijn genoeg herfstactiviteiten in het hele land. Wat dacht je van International Film Festival in Leiden? Of een schitterende avond GLOW in Eindhoven? Wij zetten de leukste herfstactiviteiten voor je op een rij. Stap in de trein en ga er deze herfst samen op uit!


1. Zie kunst tot leven komen bij Fabrique des Lumières

Plan dit najaar een tripje naar de Westergasfabriek in Amsterdam. Hier opende Fabrique des Lumières in 2022 haar deuren. In deze oude steenkoolfabriek komen de werken van de grootste kunstenaars uit de geschiedenis tot leven. De meesterwerken van sterrenschilders als Dalí en Gaudí worden digitaal geprojecteerd op de muren en vloeren. Op de tonen van de muziek glijdt de kunst door de fabriek. Laat je zintuigen prikkelen door de interactieve beelden en meeslepende nummers tijdens dit uitje in de zomer.

Vanaf station Amsterdam Centraal bereik je Fabrique des Lumières  binnen een kwartiertje met de bus of OV-fiets. 

 • De exposities van Dalí en Gaudí zijn t/m eind december 2023 te bekijken 
 • Op maandag t/m donderdag geopend van 09.30 - 17.00 uur, vrijdag en zaterdag van 09.30 - 21.00 uur en zondag van 09.30 - 18.00 uur 
 • Prijzen: volwassen € 16, kinderen (5-17 jaar) € 12 en studenten € 13
 • Bestel je tickets online via de website of koop tickets ter plaatse bij de ticketbalie

Pazzanistraat 37, Amsterdam, fabrique-lumieres.com

2. GLOW in Eindhoven

In november doet Eindhoven haar bijnaam 'lichtstad' eer aan. Dan tonen 25 binnen- en buitenlandse lichtkunstenaars hun projecten tijdens GLOW: een van de grootste internationale lichtkunstfestivals van Europa. De lichtkunstwerken worden geprojecteerd op allerlei gebouwen in de binnenstad. Tijdens een vaste looproute wandel je - in de donkere avond - langs alle kleurrijke projecties. Dit jaar is het thema 'The Beat', wat slaat op het ritme van de stad, de mensen die er wonen en hun gedeelde levens. Station Eindhoven Centraal is het startpunt van de route. Je GLOW-avond begint dus meteen zodra je de trein uitstapt.

Vanaf station Eindhoven Centraal wandel je de 5 kilometer lange GLOW-route door de stad. 

 • Data: van zaterdag 11 t/m 18 november 2023
 • Dit herfstfestival is gratis te bezoeken

Op verschillende locaties in Eindhoven, gloweindhoven.nl

3. November Music Festival in Den Bosch

Tussen woensdag 1 en zondag 12 november 2023 is het swingen geblazen in Den Bosch. Wie door de karakteristieke Bossche straten wandelt, hoort overal muziek. Het November Music herfstfestival maakt van de Brabantse stad één groot muzikaal paradijs. Je kunt meer dan 100 concerten bezoeken van muzikanten met hele eigen stromingen. Geen geluiden die het oor al kent, maar unieke klanken en spannende stijlen. Tip: koop een kaartje voor de Muziekroute. Met je ticket heb je toegang tot 20 concerten, van grootse optredens tot intieme concerten. Het programma stel je zelf samen. Klinkt dat niet als muziek in de oren?

Dit herfstfestival vindt plaats op verschillende plekken in de stad. We adviseren daarom om een OV-fiets te huren op station Den Bosch.

Herfstactiviteiten op verschillende locaties in Den Bosch, novembermusic.net

4. International Film Festival in Leiden

- Dit event is afgelopen -

Fanatiek filmfan? Dan is het Leiden International Film Festival misschien wel een van de leukste herfstactiviteiten voor jou. De stad staat 11 dagen lang in het teken van internationale films. Van spannende premières tot unieke filmvertoningen. Tijdens deze editie staan 3 pijlers centraal: Onafhankelijke films, Makers van de toekomst en Buitengewoon bijzonder. Je ziet speelfilms van steracteurs, maar ook werken van opkomende talenten. Ga er goed voor zitten: je nieuwe lievelingsfilm kan zomaar tussen het aanbod zitten.

Vanaf station Leiden Centraal wandel je in ongeveer 10 minuten naar de verschillende festivallocaties. 

 • Dit herfstfestival vindt plaats van donderdag 26 oktober t/m donderdag 5 november 2023
 • Kaartprijzen starten vanaf € 11. De kaarten zijn te koop op de website van dit herfstfestival. Tijdens het festival kun je ook terecht bij de kassa's in Trianon, Kijkhuis en LIDO

Herfstactiviteiten op verschillende locaties in Leiden, liff.nl

5. Expositie De Mix Nederland | Aarde in Tilburg

Kom je aan op station Tilburg, dan stuit je direct al op kunst. Hier hangen namelijk portretten van fotografen Martien Coppens en Wiesje Peels. Hun duo-tentoonstelling 'Aarde' is onderdeel van De Mix Nederland, een initiatief van stichting Beeldmix in samenwerking met Brabant-Collectie, Tilburg University, NS en ProRail. Peels trok met haar camera door Brabant en schoot ter plekke plaatjes van de landschappen en inwoners. Het werk van Coppens inspireerde haar. Je ziet foto's die wat onheilspellends en mysterieus uitstralen. Ze maken je nieuwsgierig naar de verhalen erachter. Een aanrader als je op zoek bent naar kunstzinnige - en gratis - herfstactiviteiten in Brabant.

Wil je vanaf station Tilburg naar Tilburg University? Huur een OV-fiets en trap in ruim 10 minuten naar de campus. Of stap op station Tilburg in de sprinter naar Tilburg Universiteit.

 • Duo-tentoonstelling De Mix Nederland | Aarde is te zien van vrijdag 1 september t/m dinsdag 31 oktober 2023
 • Je vindt de kunstwerken op NS-station Tilburg en het Esplanade- en Cobbenhagen-gebouw op het universiteitsterrein van Tilburg University
 • De tentoonstelling is gratis te bezoeken

Adres station Tilburg: Spoorlaan 35, Tilburg
Adres Tilburg University: Warandelaan 2, Tilburg

demixfotoprojecten.nl

5. Dutch Design Week in Eindhoven

- Dit event is afgelopen -

In de laatste week van oktober vindt het grootste designevenement van Europa plaats in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week laten ruim 2.500 ontwerpers van over de hele wereld hun werken zien. Dit jaar is het thema 'Picture This'. De verbeeldingskracht van ontwerpers en het voorstellingsvermogen van bezoekers staan daarbij centraal. Op meer dan 100 locaties spot je innovatieve ontwerpen, van kunstzinnige meubels tot creatieve installaties. Er zijn tentoonstellingen, lezingen en exposities. Dutch Design Week viert de toekomst van het ontwerp. Met de verschillende feestjes die op het programma staan kun je dat best letterlijk opvatten.

De evenementen tijdens Dutch Design Week vinden plaats in 8 verschillende Eindhovense gebieden: Strijp-S, Strijp T+R, Sectie-C, Canal, Center, West, Hallenweg en Station. We adviseren om een OV-fiets te huren op station Eindhoven Centraal, zodat je makkelijk en snel op elke locatie bent.

 • Data: van zaterdag 21 t/m zondag 29 oktober 2023
 • Een deel van Dutch Design Week is gratis, maar voor een aantal evenementen heb je tickets nodig. Op de ticketpagina van Dutch Design Week zie je welke evenementen gratis en welke betaald toegankelijk zijn. 
 • Geniet van voordeel en boek nu je ticket en dagretour vanaf € 33 in de Spoordeelwinkel

Herfstactiviteiten op verschillende locaties in Eindhoven, ddw.nl

7. Unseen Photo Fair in Amsterdam

- Dit event is afgelopen -

Sommige kunstwerken blijven verrassen. Hoe lang je er ook naar kijkt, je ontdekt steeds iets nieuws. Op de Unseen Photo Fair in Amsterdam vergaap je je aan fotowerken van dat niveau. De internationale kunstbeurs - die jaarlijks terugkeert in de Amsterdamse Westergasfabriek - is een ode aan hedendaagse fotografie. Elk jaar trekt het herfstfestival tientallen binnen- en buitenlandse kunstgaleries. Deze editie zie je vooral kunstwerken met de natuur als hoofdthema. Je ontdekt hoe de kunstenaars de natuur als inspiratiebron, maar ook als zorgenkindje zien.

Vanaf station Amsterdam Centraal wandel je in een half uur naar de Westergasfabriek. Met de OV-fiets ben je er binnen 15 minuten.

 • Data: van donderdag 21 t/m zondag 24 september 2023
 • Een ticket kost € 22,50. Studenten betalen € 14,50. Tickets koop je online via de website van Unseen Photo Fair

Haarlemmerweg 8E in Amsterdam, unseenamsterdam.com

8. Diversity Day op station Rotterdam Centraal

- Dit event is afgelopen -

Diversiteit in onze samenleving moet gevierd worden. Dat doen we op Diversity Day: een nationale feestdag waar de unieke mens en verbondenheid met elkaar centraal staan. NS en ProRail sloegen de handen ineen voor de organisatie van een bijzonder event op 3 oktober. Op station Rotterdam Centraal vinden er verschillende activiteiten plaats die in het teken staan van jezelf mogen zijn, je welkom en gewaardeerd voelen en ondanks alle verschillen meer begrip voor elkaar krijgen. Er zijn interviews, gesprekken, optredens van een spoken word artiest, fototentoonstelling en een flashmob. Stuk voor stuk toffe en leerzame activiteiten die ons deze herfst - en daarna - dichter bij elkaar brengen. Dit wil je niet missen.

Het evenement is te bezoeken op station Rotterdam Centraal.

 • Datum: dinsdag 3 oktober 2023, van 9:00 tot 16:00 uur
 • De activiteiten op station Rotterdam Centraal zijn gratis te bezoeken

Station Rotterdam Centraal, diversityday.nl

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: Almicheal Fraay, Cleo Goossens, Dutch Design Week, Max Kneefel, Glow Eindhoven, Bart van Overbeeke, Jasper Le Clercq, Simone Both, Ruben van Rijn, Anne van Zantwijk, Olav Aga, Almicheal Fraay, Ira Grünberger, Destination Cosmos en Dave Stapleton

Geïnspireerd om op pad te gaan?

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

9x niet te missen culturele activiteiten deze zomer

Vier de zomer met deze culturele activiteiten in eigen land waar genieten voorop staat.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten