Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

9x culturele winteruitjes in Nederland

Weer of geen weer, ook in de winter valt er genoeg buitenshuis te beleven. In heel Nederland kun je sfeervolle culturele winteruitjes bezoeken. Stap in de trein richting Deventer en geniet van de nostalgie op het Dickens Festijn. Of bezoek het grootste winterfestival van ons land, het Amsterdamse Winterparadijs. Muts op, handschoenen aan en gaan. Waar wacht je nog op?


1. Het Amsterdamse Winterparadijs

Het Amsterdamse Winterparadijs is net een groot indoor-skidorp vol attracties en activiteiten. Er is een schaatsbaan, zweefmolen en reuzenrad, maar je kunt er ook naar het theater en de bioscoop. In het Magische Theater geniet je van spectaculaire illusies en spannende acrobatenkunsten. De allerkleinsten duiken het (B)engeltjes Theater in, voor een poppenkastshow of voorleesmiddag. Zin in ontspanning? Zak dan lekker onderuit tijdens een winterse film in de bioscoopzaal. We tippen je ook een bezoek aan het Lichtjesparadijs, waar je wandelt tussen duizenden lichtjes en tientallen lichtsculpturen. Met haar gevarieerde programma is het Amsterdamse Winterparadijs leuk voor jong en oud.

Vanaf station Amsterdam Centraal pak je de metro richting Amsterdam-Zuid. Stap uit bij Europaplein en wandel in een paar minuten naar het Amsterdamse Winterparadijs. Liever met de OV-fiets? Vanaf station Amsterdam Centraal ben je er in een kwartier.

 • Datum: 14 t/m 30 december 2023
 • Openingstijden: 14 t/m 30 december van 9.00 - 23.00 uur en op 14 december vanaf 12.00 uur.
 • Tickets:  afhankelijk van de dag en het tijdstip waarop je komt varieert de entreeprijs tussen € 19,50 en € 29,50, Gratis entree voor kinderen tot 1 jaar.

Europaplein 24, Amsterdam, hetamsterdamsewinterparadijs.nl

2. Het Internationaal Film Festival in Rotterdam

Het Internationaal Film Festival is het grootste filmfestival van ons land. Op het festival worden meer dan 500 films gedraaid, gemaakt door producenten uit 90 verschillende landen. Je bekijkt ze op verschillende locaties door heel de stad. Er zijn genres voor ieder type filmliefhebber, van kunstzinnige komedies tot artistieke films met een maatschappelijk thema. Behalve films kun je tijdens het festival ook andere evenementen bezoeken. De feesten in de stad zijn echte publiekstrekkers, waarbij de laatste bezoekers vaak in de vroege uurtjes pas naar huis gaan.

Het Internationaal Film Festival vindt plaats op verschillende plekken in het stadscentrum. Vanaf station Rotterdam Centraal wandel je hier in enkele minuten naartoe.

 • Data: 25 januari t/m 4 februari 2024
 • Tickets: de ticketverkoop van IFFR start half januari
 • Bekijk het programma

Rotterdam, iffr.com

3. Holiday on Ice

Holiday On Ice is de grootste ijsshow van ons land. Topkunstschaatsers van over de hele wereld laten hun indrukwekkende kunsten zien, vertaald in een spannend verhaal op het ijs. Dit jaar viert Holiday On Ice de 80e verjaardag. Dat doen ze met de feestelijke show A New Day. In dit verhaal maak je kennis met Aurora, een mythisch wezen uit een droevige wereld. Als ze Adam ontmoet, ontdekt ze een wereld die juist kleurrijk en vrolijk is. Lukt het haar om zich te verzetten tegen de kille krachten uit haar oude leven? 

Holiday On Ice vindt plaats op verschillende locaties: in Groningen, Rotterdam, Den Bosch, Amsterdam en Maastricht. Alle locaties zijn goed bereikbaar vanaf het station. 

 • Data: verschillende shows van 8 december 2023 t/m 7 januari 2024
 • Bekijk de locaties en actuele openingstijden op eventim.nl
 • De show duurt 2 uur en 15 minuten met een pauze van 20 minuten
 • Tickets: volwassenen vanaf € 29,90, kinderen van 4 t/m 12 jaar vanaf € 19,90

Verschillende locaties in het land, holidayonice.com​​​​​​​

4. De WinterParade in Amsterdam

De Parade is het enige rondreizende festival ter wereld. In de winter is er een wintereditie - de WinterParade - en die strijkt de laatste week van het jaar naar in Amsterdam. Er zijn 4 verschillende theatertenten met allerlei culturele winteruitjes. Geniet van een gevarieerd aanbod aan muziek- en theatertalenten, van Ellen ten Damme tot de theatrale en maatschappelijke beweging Boys Won't Be Boys. Zin om zelf te zingen en te dansen? Ga dan los op het Winter Wild Dansfeest: een silent disco. Zing mee met grote kerstklassiekers, bekende hiphophits en discoknallers uit die goede oude tijd.

Vanaf station Amsterdam Centraal wandel je in 10 minuten naar de WinterParade. Huur je een OV-fiets? Dan ben je er in ruim 5 minuten.

 • Data: 22 t/m 30 december 2023. Let op: op 25 december is de WinterParade gesloten
 • Openingstijden: van 16.00 - 23.00 uur
 • Tickets: de theatervoorstellingen kosten tussen de € 4 en € 11. Bekijk het programma
 • Naast je theatertickets moet je ook een ticket kopen voor toegang op het terrein. De kosten hiervan bedragen € 6 voor volwassenen en € 4 voor kinderen van 12 t/m 17 jaar. Kinderen t/m 11 jaar hebben gratis toegang

Tolhuisweg 1, Amsterdam, deparade.nl

5. Winter Station in het Spoorwegmuseum

In de kerstvakantie ademt het Spoorwegmuseum een feestelijke wintersfeer. Dan opent het Winter Station, midden in de museumhal. Je glijdt er op je schaatsen rondom een ouderwetse stoomlocomotief. Schaatsen tussen de treinen, deed je dat al eens eerder? Het station is sfeervol versierd met duizenden lampjes en vrolijke kerstdecoratie. Er zijn meerdere koek-en-zopiekramen, waar je warme chocomel of een kom dampende erwtensoep haalt. Combineer je bezoek met een ontdekkingstocht door het Spoorwegmuseum en je hebt een leuke en leerzame middag.

Vanaf station Utrecht Centraal rijdt de trein naar het eigen station van het Spoorwegmuseum: Utrecht Maliebaan. Stap hier uit en wandel het museum in.

 • Data: 23 december 2023 t/m 7 januari 2024
 • Openingstijden museum: maandag t/m zondag van 10.00 - 19.00 uur. Op 24, 25, 26 en 31 december sluit het Spoorwegmuseum wel om 17.00 uur
 • Toegang tot het Winter Station is gratis als je het museum bezoekt. Een tijdslotreservering via de website van het Spoorwegmuseum is verplicht

Maliebaanstation 16, Utrecht, spoorwegmuseum.nl

6. De Winterfair in Den Bosch

- Dit evenement is afgelopen -

Begin het winterseizoen extra feestelijk met een bezoek aan de Winterfair in Den Bosch. Tijdschriften Margriet en Libelle sloegen de handen ineen en namen de organisatie van dit winterse evenementen op zich. Wat kun je verwachten? Meer dan 300 kraampjes, waar je onder andere de nieuwste mode, verse lekkernijen en hippe woonaccessoires shopt. Maar ook optredens van artiesten als Wolter Kroes en Ruth Jacott. Wie zelf creatief wil zijn, neemt deel aan een van de workshops op het Workshopplein. Leer bijvoorbeeld je eigen glas graveren. Leuk: je maakt tijdens de Winterfair maar liefst 49 keer kans op leuke prijzen.

Vanaf station Den Bosch wandel je in 20 minuten naar de Winterfair. Huur je een OV-fiets, dan ben je er in 10 minuten.

 • Data: 24 t/m 30 november 2023
 • Openingstijden: 10.00 - 18.00 uur
 • Tickets: volwassenen € 19,50, VIP ticket € 59,95 en kinderen van 4 t/m 12 jaar € 11,95

Brabanthallen, Diezekade 2, Den Bosch, dewinterfair.nl

7. Cult North Winter Festival in Rotterdam

- Dit evenement is afgelopen -

Het Cult North Winter Festival biedt een podium aan jonge kunst- en cultuurmakers. Dat podium vind je in het Rotterdamse Dikke Mic, waar 9 ruimtes plek bieden aan het gevarieerde programma. Singer-songwriters, woordkunstenaars en modeontwerpers laten je kennismaken met hun talent. Maar je kunt ook zelf aan de slag. Neem bijvoorbeeld je eigen muziek op in de opnamestudio. Wie weet schuilt er ook een getalenteerde artiest of kunstenaar in jou.

Vanaf station Rotterdam Centraal wandel je in een klein kwartier naar de culturele winteruitjes in Dikke Mic. Huur je een OV-fiets? Dan ben je er in ruim 5 minuten.

 • Data: zondag 17 december 2023
 • Openingstijden: van 12.00 - 23.00 uur 
 • Toegang is gratis

Vijverhofstraat 47, Rotterdam, uitagendarotterdam.nl​​​​​​

8. World Press Photo Exhibition in Gouda

- Dit evenement is afgelopen -

Laat je inspireren bij de wereldberoemde World Press Photo Exhibition in de Chocoladefabriek. Ervaar krachtige verhalen achter indrukwekkende beelden. Van de beste journalistieke foto’s tot documentairefotografie van het afgelopen jaar.

Vanaf station Gouda loop je in een kwartier naar de Chocoladefabriek. Of huur een OV-fiets en je bent er in vijf minuten.

 • Toegang is gratis
 • Boek je je treinkaartje via de Spoordeelwinkel dan krijg je een goodiebag en 50% korting op de tentoonstelling Koninklijke Kunst in het museum van Gouda

Chocoladefabriek Gouda, Klein Amerika 20, Gouda, chocoladefabriekgouda.nl

9. Het Dickens Festijn in Deventer

- Dit evenement is afgelopen -

Ieder jaar in december tovert de binnenstad van Deventer om tot een Dickens Festijn. Je beleeft de sfeer al zodra je het station binnenstapt met optredens van onder andere de midwinterhoorn. Meer dan 950 figuren uit de verhalen van Charles Dickens komen tot leven in de binnenstad, van Scrooge tot Oliver Twist. Een stadswandeling brengt je langs kerstkoren in ouderwetse kleding en feestelijke sferen. Tip: leg je dagje uit vast op het stationsplein en ga geheel in Dickens-stijl op de foto. Tussen 6 en 30 december kun je in het Bergkwartier de Dickens Walk wandelen. Deze audiotour brengt je langs 18 scènes uit de boeken van Dickens.

Vanaf station Deventer wandel je in een kleine 5 minuten naar het Dickens Festijn in het centrum.

 • Data: 16 en 17 december 2023 van 11.00 - 17.00 uur
 • Tickets: gratis toegang
 • De fotograaf is van 8.30 en 17.00 uur aanwezig op het stationsplein
 • De Dickens Walk volg je gratis door de QR-codes te scannen op de foto's. Let op: tijdens het Dickens Festijn op 16 en 17 december is het niet mogelijk om de Dickens Walk door Deventer te lopen

Bergkwartier, Deventer, dickensfestijn.nl

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: Het Amsterdamse Winterparadijs, Cult North Winter Festival, Internationaal Film Festival Rotterdam, Ronald Hissink, Sander Korvemaker, Dickens Festijn Deventer, Rico Ploeg RPM Media, Winter Station Spoorwegmuseum, Paul Ruisch, De Winterfair en Erik van 't Hof

Geïnspireerd om op pad te gaan?

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

7x plekken in Nederland waar sprookjes tot leven komen

Van schitterende lichtfestivals tot winterse evenementen vol magie.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten