Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

10x culturele lente-uitjes

De zon laat zich steeds vaker zien. Tijd om eropuit te gaan. Heb je honger naar kennis, zin in kunst en cultuur of trek in lekker eten? Er zijn genoeg lente-uitjes naar jouw smaak. Van de leerzame tentoonstelling Food For Thought en dansspektakel Edward Scissorhands tot het culinaire evenement Asperges in het Veld. De trein brengt je naar de leukste lente-uitjes van ons land. Waar wacht je nog op?


1. Food for Thought in het Scheepvaartmuseum Amsterdam

Je eten heeft een hele reis gemaakt voordat het op je bord belandde. Waar komt je eten vandaan? En hoe wordt het geproduceerd? De multimediale voorstelling Food for Thought in het Scheepsvaartmuseum beantwoordt deze vragen. Fotograaf en filmmaker Kadir van Lohuizen legde onze voedselindustrie op indrukwekkende wijze vast. Via foto's, video's en dronebeelden komt ons voedselsysteem in beeld. Je ziet enorme voedselopslagloodsen van binnen, maar leert ook over kruisbestuivingen van voedselrassen. Eén ding is zeker: de tentoonstelling Food for Thought geeft je stof tot nadenken. 

Vanaf station Amsterdam Centraal wandel je in een kleine 25 minuten naar het Scheepvaartmuseum. Met de OV-fiets ben je er sneller. Dan duurt de tocht 10 minuten.

 • Data voorstelling Food For Thought: te zien t/m 9 juni 2024
 • Tickets: volwassenen € 18,50, jeugd van 13 t/m 17 jaar € 8,50 en kinderen t/m 12 jaar gratis. Je kunt met je ticket ook de rest van het Scheepvaartmuseum bezoeken

Kattenburgerplein 1, Amsterdam, hetscheepvaartmuseum.nl

2. Genieten van het witte goud tijdens Asperges in het veld in Brabant

In pop-uprestaurant Asperges in het veld is het witte goud het stralende middelpunt. 5 weken lang koken verschillende topchefs een vier- of vijfgangen-aspergemenu. Het merendeel van deze chefs staan in de keuken van een sterrenrestaurant. Culinaire hoogstandjes gegarandeerd dus. Je kunt kiezen voor een lunch in de middag of diner in de avond. Dit jaar kun je op twee plaatsen aanschuiven bij Asperges in het veld: in Cromvoirt en in Prinsenbeek. Op beide locaties staat het pop-uprestaurant midden in het aspergeveld. Dat asperges het stralende middelpunt van dit evenement zijn, kun je dus best letterlijk opvatten.

Huur een OV-fiets op station Vught en fiets in een kwartier naar het pop-uprestaurant in Cromvoirt. Kom je naar Prinsenbeek? Stap uit bij station Breda-Prinsenbeek en huur daar een OV-fiets. Het evenement Asperges in het veld komt dan binnen 10 minuten in zicht.

 • Data: 16 mei t/m 2 juni 2024 (Cromvoirt) en 6 juni t/m 17 juni 2024 (Prinsenbeek)
 • Bekijk het programma met data, tijden en prijzen via de website van aspergesinhetveld.nl
 • Prijzen: variëren per dag. Ga uit van +/- € 70 voor een 4-gangenlunch en +/- € 90 voor een 4-gangendiner (exclusief drank)

Cromvoirtsedijk, Cromvoirt, aspergesinhetveld.nl
Postbaan 31, Prinsenbeek, aspergesinhetveld.nl

3. Foodtrucks hoppen op Lepeltje Lepeltje Festival

Lepeltje Lepeltje is hét festival voor fijnproevers met lekkere trek. Op dit foodfestival verleg je je culinaire grenzen. Proef Midden-Oosterse lamsdij, een Thaise frikandel of verse pizza uit een mobiele houtoven. Ondertussen geniet je met hapje in je hand van lekkere liveoptredens. Van laidback reggae tot jazzy saxofoonacts. Behalve foodtrucks en podia struin je op dit festival ook langs marktkraampjes met hebbedingen. Wie weet vind je eindelijk die vintage trui waar je al zo lang naar zoekt. Of stuit je op een handgemaakt kunstwerk dat perfect in je woonkamer past.

Lepeltje Lepeltje Festival vindt dit jaar plaats in Dordrecht, Eindhoven, Amersfoort, Apeldoorn, Maastricht, Zwolle en Utrecht. Elke festivallocatie is op wandelafstand van het station. Tip: combineer het festival met een stedentrip. Voor de 7 festivallocaties hebben we stedengidsen met de leukste tips voor een dag vol plezier. 

 • Lepeltje Lepeltje Festival is van 18 mei t/m 25 juni 2023
 • Bekijk de openingstijden en locaties per festival op de website van lepeltje-lepeltje.com
 • Dit festival is gratis toegankelijk

Diverse steden, lepeltje-lepeltje.com

4. Poëzie en cultuur op het Poetry International Festival Rotterdam

Op het Poetry International Festival wordt de dichtkunst uitbundig gevierd. Zowel nationale als internationale dichters laten zien wat ze kunnen. Je ontmoet poëten met een gevestigde naam, maar ook veelbelovende dichttalenten. Schuif aan bij live optredens, waar dichters hun werk tot leven laten komen. Doe mee aan interactieve programma's, ontdek je eigen talenten tijdens inspirerende workshops en veel meer.

Vanaf station Rotterdam Centraal trap je met de OV-fiets in een kwartiertje naar het Poetry International Festival.

 • Data: 7 t/m 9 juni 2024
 • Starttijden programma: vrijdag 19.00 - 23.45 uur, zaterdag 13.00 - 23.45 uur en zondag 13.00 - 19.15 uur. De deuren gaan een half uur voor start van het programma open
 • Tickets: een dagticket voor vrijdag en zondag is € 22,50, voor zaterdag € 29,50. Met het passe-partout-ticket voor € 65 krijg je onbeperkt toegang tot de festivalprogramma's van 7 t/m 9 juni in het LantarenVenster
 • Koop hier je tickets voor het festival

LantarenVenster, Otto Reuchlinweg 996, Rotterdam, poetryinternational.com

5. Dansen bij Jazz in Duketown in Den Bosch

Zin om te dansen? Tijdens het Pinksterweekend tovert Den Bosch om tot feestelijke muziekstad. Jazz in Duketown is misschien wel een van de meest swingende lente-uitjes van het jaar. In de binnenstad geniet je op elke hoek van de straat van zwoele jazz, hiphopdeuntjes en soul sounds. Struin samen door de stad en zie nationale en internationale artiesten schitteren op verschillende podia. Tip: maak een stop op de gezellige Tramkade. De locatie aan het water en de kleurrijke plekken vol graffiti zijn een sfeervol decor.

Vanaf station Den Bosch wandel je in 10 minuten naar het stadscentrum. De optredens zijn verspreid door de binnenstad.

 • Jazz in Duketown duurt van 26 t/m 28 mei 2024. De evenementen vinden plaats tussen 13.00 en 2.00 uur. Bekijk het programma via de website van jazzinduketown.nl
 • Het festival is voor alle leeftijden en gratis toegankelijk

Centrum van 's-Hertogenbosch, jazzinduketown.nl

6. Bezoek Fototentoonstelling De Mix Nederland in Amsterdam

De Mix Nederland is een serie van twaalf fototentoonstellingen door heel Nederland. De tiende editie heeft als thema 'M'a wak un rosea, m'a skucha un lus’ Saw a breath, heard a light. Je bekijkt deze tentoonstelling op twee plekken: bij CBK Zuidoost Amsterdam en NS station Amsterdam Bijlmer Arena. De tentoonstelling toont het werk van fotografen Hannes Wallrafen en Kevin Osepa. In hun werken maken zij het onzichtbare zichtbaar. Wallrafen deed dat jarenlang als fotograaf en regisseur die onrecht op beeld zette. In 2004 verlegde hij zijn focus van beeld naar geluid, omdat hij door een oogziekte bijna blind werd. Osepa laat zich voor zijn werk inspireren door de geluidsfragmenten van Wallrafen. Oude rituelen en tradities zijn daarin het uitgangspunt.

De Mix Nederland is een samenwerking tussen stichting Beeldmix, NS, ProRail en CBK Zuidoost Amsterdam. Locatie 1 vind je op het plein voor station Amsterdam Bijlmer Arena. Locatie 2 - CBK Zuidoost Amsterdam - ligt op een kwartier wandelen van station Amsterdam Bijlmer Arena af.

 • De fototentoonstelling bekijk je van 25 april 2024 t/m 30 juni 2024
 • Openingstijden CBK Zuidoost: dinsdag t/m vrijdag van 11.00 - 17.00 uur, zaterdag van 10.00 - 17.00 uur
 • Je kunt de tentoonstelling gratis bezoeken

Amsterdam Bijlmer Arena, demixfotoprojecten.nl
CBK Zuidoost Amsterdam, cbkzuidoost.nl

7. Fiets langs theater tijdens Karavaan Festival in Alkmaar

Van 17 tot en met 26 mei barst de regio Alkmaar van de culturele lente-uitjes. Tijdens dit festival trap je op de OV-fiets langs verschillende theaterlocaties. Bekijk bijvoorbeeld het theaterstuk Ik Hoop Op Zegen van theatercollectief BLAUWDRUK. Dit fictieve verhaal gaat over Alkmaar, die als laatste stad vecht tegen de opkomende zee. Gaat deze stad - net als de rest van Nederland - ten onder? Uniek aan dit theaterstuk is de locatie: er wordt gespeeld op een vlot. Maak ook een stop bij Yes In My Backyard. Dit is het festivalhart van de Karavaan. Hier geniet je tot in de late uurtjes van livemuziek, circus- en theateracts en foodtrucks. 

Huur op station Alkmaar een OV-fiets. Vanuit daar vertrek je op eigen initiatief naar de verschillende theaterlocaties.

 • Het Karavaan Festival en Yes In My Backyard vindt plaats van 17 t/m 26 mei 2024
 • Het programma wordt bekend gemaakt via de website van karavaan.nl. Bekijk hier locaties, tijden en prijzen van acts

Regio Alkmaar, karavaan.nl

8. Luister klassieke muziek op het Leidse Hofjes Festival

Vier de lente met een van de leukste muzikale uitjes van het jaar: het Leidse Hofjes Festival. Ieder jaar met Pinksteren vormen de verborgen Leidse Hofjes het decor voor intieme klassieke concerten. In 2024 viert het festival alweer haar vijftiende editie. De organisatie pakt daarom groots uit. Er zijn meer dan 100 optredens op 30 verschillende locaties, waaronder op 25 verschillende hofjes. Het programma wordt in de weken voor het festival bekendgemaakt. Tipje van de sluier: het muzikale talent Daahoud Salim laat zijn kunsten op de pianotoetsen zien.

Vanaf station Leiden Centraal wandel je in een kwartiertje naar de Leidse Hofjes in de binnenstad.

 • Het Leidse Hofjes Festival vindt plaats op 19 en 20 mei 2024
 • Tickets dagticket: volwassenen € 19,50, studenten € 10, kinderen € 2,50 en kinderen t/m 4 jaar gratis
 • Tickets 2-daags passe-partout: volwassenen € 34,50, studenten € 19,50, kinderen € 4,50 en kinderen t/m 4 jaar gratis

Leidse Hofjes, Leiden, leidsehofjesconcerten.nl

9. Ga het dak op tijdens de Rotterdamse Dakendagen

De Rotterdamse Dakendagen zijn een hoogtepunt deze lente. Het evenement laat zien dat platte daken veel meer bieden dan alleen bescherming. Ze geven bijvoorbeeld ook plek aan telers van groenten, fruit en kruiden. En wat dacht je van een openbare expositieruimte voor kunstenaars? Daken zijn een levendig onderdeel van de stad en dat ontdek je eind mei in Rotterdam. Maak onder begeleiding van een gids een tour over een of meerdere daken. Of ga zelf op ontdekking. Tip: op meerdere locaties kun je genieten van muzikale optredens. Vergeet daarbij niet van het uitzicht over de stad te genieten. 

Vanaf station Rotterdam Centraal wandel je het centrum in naar verschillende daken door heel Rotterdam.

 • Dit evenement vindt plaats van 24 t/m 26 mei 2024
 • Bekijk locaties, tijden en prijzen via het programma

Verschillende daken door heel Rotterdam, rotterdamsedakendagen.nl

10. Laat je meevoeren door dansspektakel Edward Scissorhands

Tijdens het adembenemende dansspektakel Edward Scissorhands in Koninklijk Theater Carré word je meegenomen in een meeslepend verhaal. Ontdek het eenzame lot van Edward, achtergelaten met scharen als handen in een vreemde wereld. Gebaseerd op de iconische film met spookachtige muziek, brengt Matthew Bourne's New Adventures dit geestige, bitterzoete verhaal tot leven.

Vanaf station Amsterdam Centraal wandel je in een half uur naar Carré. Huur je een OV-fiets op het station, dan ben je er in slechts 7 minuten. Met de metro (lijn 51, 53, 54) reis je in enkele minuten naar halte Weesperplein. Vanaf daar loop je in enkele minuten naar het theater.

 • Data: de voorstelling is van 29 mei t/m 2 juni te bezoeken
 • Tickets: vanaf € 29
 • Aanvangstijden: 12.30 uur, 15.00 uur, 17.00 uur en 20.00 uur. De voorstelling duurt ongeveer 1 uur en 55 minuten met tussendoor een pauze

Koninklijk Theater Carré, Amstel 115 /125, Amsterdam, carre.nl

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: Hielke Grootendorst, Fred Ernst, Rosa Quist, Kadir van Lohuizen, Asperges in het Veld, Arno Lucas, Robert Arts, Ruud konings, Wim Roelsma, Moon Saris, Keith Montgomery, Anne Reinke, Leidse Hofjes Festival, Niels de Vries, Khalid Amakran, Rotterdam Dakdagen, Kevin Osepa en Fleur Beerthuis, Koninklijk Theater Carré

Geïnspireerd om op pad te gaan?

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten

8x betaalbare activiteiten in de lente

Ga eropuit deze lente. Er is zoveel te beleven!