Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

7x alternatieve muziekfestivals in Nederland

Met het festivalseizoen voor deur, zie je overal het aanbod weer uit de grond ploppen. In dit blog delen wij zeven alternatieve muziekfestivals met je. Zo weet je precies waar je heen moet als je een unieke ervaring wilt. Ben je al bekend met Oerol, het grootste locatiekunstenfestival van Europa? Geniet gedurende tien dagen lang van locatievoorstellingen, straattheater, muziek en beeldende kunst. Of laat je verrassen door het uiteenlopende programma van Down The Rabbit Hole.


1. Down The Rabbit Hole in Beuningen

Down the Rabbit Hole is een sprankelend muziekfestival dat jaarlijks plaatsvindt in het groene landschap van Nijmegen. Met een eclectische mix van muziekgenres, van indie tot elektronisch, trekt het festival liefhebbers uit alle hoeken van het land en daarbuiten. Naast de uitstekende line-up biedt het festival een unieke sfeer en ervaring, waarbij bezoekers worden ondergedompeld in kunstinstallaties en interactieve performances. Met zijn bruisende energie en creatieve flair blijft Down the Rabbit Hole een onmisbaar evenement voor muziekfans en avonturiers. Dans samen met je vrienden op de muziek van Jungle, Michael Kiwanuka en Eefje de Visser. 

Vanaf station Nijmegen kun je met de gratis pendelbus naar het festivalterrein.

 • Data: 5 t/m 7 juli 2024 
 • Tickets: weekendticket € 270
 • Bekijk het programma op de website van downtherabbithole.nl

Groene Heuvels, Beuningen, downtherabbithole.nl

2. Surfana Festival in Bloemendaal

Verscholen tussen de duinen van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, biedt Surfana Festival een idyllische setting waar vreugde en geluk samenkomen voor een onvergetelijk weekend. Van het ochtendgloren tot het vallen van de avond. Artiesten en bands uit de hele wereld, waaronder Sean Koch, Ocean Alley en Kim Churchill, dompelen de bezoekers onder in een betoverende muzikale ervaring. Tijdens het festival kan je ook deelnemen aan meer dan 50 workshops. Deze staan in het teken van natuur, vrijheid, sport en duurzaamheid. 

Vanaf station Zandvoort ben je in 10 minuten met de strandbus in Bloemendaal aan Zee nemen.  

 • Data: 6 t/m 8 september 2024
 • Tickets: weekend ticket volwassenen € 164,50 en weekend ticket kinderen € 35,50

Bloemendaal aan Zee, surfana.com

3. Festival Kaapstad in Tilburg

Kaapstad in Tilburg is een bruisend kunstfestival waar creativiteit de stad overneemt. Van 16 tot 18 augustus 2024 zindert de binnenstad met pop-up art, interactieve installaties en betoverende performances. Kunstenaars worden uitgedaagd om de stad en haar inwoners op verrassende wijze te gebruiken. Laat je meevoeren door omgekeerde perspectieven en lach, dans, of verwonder jezelf met je handen in je zakken langs de verrassende creaties.

Vanaf station Tilburg wandel je in 10 minuten naar de binnenstad.

 • Data: 16 t/m 18 augustus 2024 
 • Openingstijden: 11.00 - 18.00 uur
 • Houd de website van kaapstadtilburg.nl in de gaten voor het programma

Binnenstad Tilburg, kaapstadtilburg.nl

4. Into The Great Wide Open op Vlieland

Into The Great Wide Open op Vlieland is niet zomaar een muziekfestival; het is een totale ervaring. Midden in de natuur op het prachtige Waddeneiland. Niet alleen geweldige muziek, maar ook verrassende randprogrammering, beeldende kunst, film en uitdagende activiteiten voor kinderen horen erbij. Het unieke is dat zowel publiek als artiesten zich als bezoekers van het eiland beschouwen. Hier markeert de zee de grens en niet de dranghekken. Luister naar de muziek van artiesten als Library Card, Oscar Browne en Alfa Mist. Ook is er nagedacht over het verkleinen van de ecologische voetafdruk. Het aandeel plantaardige gerechten wordt steeds groter en er wordt geen vlees verkocht. 

Vanaf station Harlingen wandel je binnen 5 minuten naar de veerdienst die je naar Vlieland brengt.

 • Data: 29 augustus t/m 1 september 2024 
 • Tickets: volwassenen € 227, kinderen van 12 t/m 17 jaar € 67 en kinderen van 4 t/m 11 jaar € 47
 • Bekijk het programma via de website van intothegreatwideopen.nl

Vlieland, intothegreatwideopen.nl

5. Puur Natuur Goes

Ook Puur Natuur in Goes hoort in dit lijstje met alternatieve muziekfestivals in Nederland. Puur Natuur is meer dan alleen een evenement; het is een viering van creativiteit, gemeenschap en verbinding. Met een mix van kunstvormen, live muziek, theater, en lekker eten, biedt Puur Natuur een dag vol plezier voor alle leeftijden. Op camping Omnium, verwelkomt het festival bezoekers van jong tot oud. Wat je kan verwachten? Activiteiten zoals kunsttentoonstellingen, live-optredens, een pop-up markt en workshops voor zowel kinderen als volwassenen. Puur Natuur staat garant voor een dag vol kunst, muziek en vooral plezier voor iedereen. 

Vanaf station Goes wandel je in 23 minuten of fiets je in 7 minuten met de OV-fiets naar Puur Natuur.

 • Data: 7 september 2024
 • Openingstijden: 12.00 - 0.00 uur
 • Tickets: vanaf 12 jaar € 19,95 en kinderen t/m 12 jaar gratis
 • Bekijk het programma via de website van puurnatuurfestival.nl

Camping Omnium, Zwembadweg 3, Goes, puurnatuurfestival.nl

6. Best Kept Secret 2024 in Hilvarenbeek

- DIt festival is afgelopen -

Best Kept Secret 2024 staat voor mensen, culturen en disciplines met elkaar verbinden via muziek. Magische momenten worden gecreëerd door geluiden, kunst, eten en vriendschappen samen te brengen op dezelfde plek. Bij dit festival komen de beste van de bekende en onbekende in de muziekwereld samen. Dit jaar vindt Best Kept Secret plaats op 7, 8 en 9 juni 2024. In het programma staan namen als Disclosure, Ada Oda, Vince Staples en The Mary Wallopers. Bekijk het hele programma op de website van Best Kept Secret. Welke artiest wil jij niet missen? 

Stap uit op station Tilburg en neem de shuttlebus naar het festivalterrein.

 • Data: 7, 8 en 9 juni 2024
 • Openingstijden: vrijdag van 14.00 - 4.00 uur, zaterdag van 11.00 - 4.00 uur en zondag van 11.00 - 1.00 uur
 • Tickets: weekend ticket € 285 en een los vrijdag, zaterdag of zondag ticket voor € 135
 • Bekijk het programma via de website van bestkeptsecret.nl

Beekse Bergen, Beekse Bergen 1, bestkeptsecret.nl

7. Oerol op Terschelling

- DIt festival is afgelopen -

Oerol Festival op Terschelling is niet zomaar een evenement. Het is het grootste locatiekunstenfestival van Europa. Naast indrukwekkende theatervoorstellingen biedt Oerol een divers programma met straattheater, kunstinstallaties in de natuur, talks, storytelling en livemuziek. Op het festivalhart aan zee treden bekende en opkomende artiesten op, zoals Typhoon en S10. Naast optredens neemt het straattheater verspreid over het eiland festivalgangers mee op avontuurlijke reizen. Kunstliefhebbers kunnen overdag fietsen langs landschapskunst en beeldende installaties die uitdagen om na te denken over klimaatverandering en het eigen handelen.

Vanaf station Harlingen wandel je binnen 5 minuten naar de veerdienst die je naar Terschelling brengt.

 • Data: 7 t/m 16 juni 2024
 • Tickets: volwassenen € 47,50, kinderen van 4 t/m 15 jaar € 35, kinderen van 0 t/m 3 jaar gratis
 • Houd de website van oerol.nl in de gaten voor het programma

Zuid Midslandweg 4, Terschelling, oerol.nl

Tekst: Anne-Floor van Nunen - Insiders
Beeld: Lara Bol, Pierre Banoori, Jostijn Ligtvoet Fotografie, Best Kept Secret, Nathan Marcusse, Nathan Marcusse, Marleen Annema, Alex Heuvink, Ben Houdijk, Unsplash en Pexels

Geïnspireerd om op pad te gaan?

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

9x culturele zomeractiviteiten en -festivals

Wij hebben de leukste culturele activiteiten op een rijtje gezet.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten