Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

10x de leukste bioscopen in de buitenlucht

Laat je meevoeren door prijswinnende films, zwijmel weg met romantische komedies, test je filmkennis tijdens een quiz en maak kennis met jonge regisseurs. Met een bezoek aan deze buitenbioscopen is jouw (film)zomer gegarandeerd geslaagd.


1. Movies at the Hermitage, Amsterdam

Van de Nederlandse roadmovie ‘Rabat’ tot de feelgoodfilm ‘Little Miss Sunshine’. In de romantische binnentuin van de Hermitage Amsterdam zie je in augustus prijswinnende films uit allerlei genres. Leuk feitje: het aanbod is samengesteld door filmkenners. Elke dag is er een voorprogramma met filmquiz. Dat wil je niet missen! Vergeet niet om je tickets te reserveren via de website.

Vanaf station Amsterdam Centraal 22 minuten lopen of 6 minuten met de OV-fiets.

Van 17 tot en met 28 augustus, Amstel 51, Amsterdam, hermitage.nl

2. Buitenfilm Natlab, Eindhoven

De oudste openluchtbioscoop van Nederland vind je op het binnenplein van het Eindhovense Natlab. Het is alleen daarom al het bewonderen waard. Maar er is meer! Tijdens de 25e editie wordt er groots uitgepakt. Je ziet niet alleen de beste arthouse- en korte films en videoclips van jonge regionale makers (inclusief Q&A’s), ook zijn er muziekoptredens en mediterrane diners. Een bezoek is ook nog eens gratis. Wat wil je nog meer?

Vanaf station Eindhoven 27 minuten lopen, 14 minuten met de bus plus lopen of 12 minuten met de OV-fiets.

Van 15 juli tot en met 3 september, Kastanjelaan 500, Eindhoven, natlab.nl
 

3. Bosbios, Hilversum

Deze zomer krijg je bij buitenplaats de Hoorneboeg een magische filmbeleving. Zwijmel weg tijdens romantische komedies als ‘La La Land’, laat je meenemen in het leven van iconen zoals Frida Kahlo en kijk naar verhalen over persoonlijke zoektochten en maatschappelijke thema’s. Overdag zijn er bijpassende en inspirerende workshops, lezingen en wandelingen. Bezoek tussendoor restaurant Bij de Tuinman. Hier eet je een daghap met ingrediënten die rechtstreeks uit de moestuin komen.

Vanaf station Hilversum 21 minuten met de bus plus lopen of 16 minuten met de OV-fiets.

Van 19 juli tot en met 17 september, Hoorneboeg 5, Hilversum, bosbios.nl

4. Films in de Achtertuin, Dordrecht

Alleen al vanwege de plek wil je naar de filmavonden van de Dordtse bioscoop The Movies. In de zestiende-eeuwse Kloostertuin – letterlijk de achtertuin van The Movies – kijk je op vrijdag en zaterdag in augustus vooral naar de beste films van de afgelopen jaren. Neem wel je eigen stoel mee of huur voor een paar euro een strandstoel. 

Vanaf station Dordrecht 13 minuten lopen of 4 minuten met de OV-fiets.

Op 5, 6, 12, 13, 20 en 27 augustus, De Kloostertuin, Dordrecht, themoviesdordrecht.nl
 

5. Pleinbioscoop, Rotterdam

Laat je niet in de war brengen door de naam, deze openluchtbios is namelijk niet gelegen aan een plein maar op de Wilhelminapier. Met vijfhonderd mensen kijk je tegelijkertijd met een koptelefoon op naar vele hoogtepunten. Hou je van populaire films, arthouse of meer de klassiekers? Elke filmliefhebber komt hier aan zijn trekken. Voor het filmische uitzicht dat bestaat uit de Maas, lichtjes en de Euromast wil je alleen al hierheen. 

Vanaf station Rotterdam Centraal 22 minuten met de metro plus lopen of 13 minuten met de OV-fiets.

Van 10 tot en met 28 augustus, Wilhelminapier, Rotterdam, pleinbioscooprotterdam.nl

6. Cinema Centraal Utrecht

In de idyllische tuin van het Centraal Museum is het altijd aangenaam vertoeven en eind augustus is het er extra fijn. Dan strijkt namelijk voor de tweede keer Cinema Centraal neer en kijk je in een relaxte setting naar old time favourites. Met titels als ‘Dirty Dancing’, ‘Her’ en ‘Gran Torino’ op het programma is er al veel moois om je op te verheugen. Maak je borst nat voor de filmquiz en ga er met een Oscar, eh mooie prijs vandoor.

Vanaf station Utrecht Centraal 18 minuten lopen of 5 minuten met de OV-fiets.

Van 22 tot en met 27 augustus, Nicolaaskerkhof 10, Utrecht, centraalmuseum.nl

7. Lumière Open Air Film Festival, Maastricht

Oscar-winnende blockbusters, klassiekers uit de ninetiesen documentaires: de derde editie van dit Maastrichtse festival biedt voor elk wat wils. Ga bijvoorbeeld met een vriendin of dochter naar ‘Les Demoiselles de Rochefort’, over twee vriendinnen die dromen van een carrière in de kunstwereld. Feelgood alom. Voor mannen is de drama-komedie ‘Trainspotting’, over een Britse vriendengroep in de jaren negentig, een aanrader. Extra speciaal: het filmfestival vindt plaats op een voormalig industrieel terrein.

Vanaf station Maastricht 21 minuten lopen of 8 minuten met de OV-fiets.

Van 17 tot en met 28 augustus, Bassin 88, Maastricht, lumiere.nl

8. Cinetree Forest Film Festival, Amstelveen

Op een zwoele zomeravond kijk je in het Amsterdamse Bos(theater) niet alleen naar de mooiste theatervoorstellingen, ook zijn er meerdere filmavonden. Met de openingsfilm ‘Elvis’, naar het leven van het gelijknamige rockicoon, start Cinetree Forest meteen goed. Een ander hoogtepunt is ‘Paris is Burning’, de wereldberoemde documentaire over New Yorkse drags. Na afloop ga je los tijdens de dance night. Voorafgaand is het ruime bos een ideale locatie om met je picknickmand neer te strijken.

Vanaf station Amsterdam-Zuid 13 minuten met de OV-fiets.

Van 27 tot en met 31 juli, De Duizendmeterweg 7, Amstelveen, bostheater.nl

9. Pluk de Nacht, in Utrecht en Amsterdam

Pluk de Nacht reist ook nu weer door ons land. De eerste stop is het Stenen Hoofd in Amsterdam, dat gelegen is aan het water. Hier kijk je in een zomerse setting naar films die nog niet eerder te zien waren in Nederland. Kies je voor een plattelandsdocumentaire, animatie of toch een roadmovie? Om 14.00 uur start het speciale kinderprogramma. ’s Avonds is er een buitenbar, muziek en leuke activiteiten voor volwassenen. Hier krijg je een ultiem zomergevoel!

Vanaf station Amsterdam-Centraal 20 minuten lopen of 7 minuten met de OV-fiets.

Van 17 tot en met 27 augustus, Stenen Hoofd, Amsterdam en van 31 augustus tot en met 4 september in Utrecht, plukdenacht.nl

10. Pop Up Cinema, Tilburg

Bij Pop Up Cinema draaien er het hele jaar films op onverwachte plekken. Voor de achtste zomereditie is het de beurt aan de intieme binnentuin van theater de Nieuwe Vorst. Vanaf het terras of een kleedje kijk je naar parels van films. Van ‘The Grand Budapest Hotel’ tot ‘Parasite’. Stil je trek met bijpassend (lokaal) eten. Van tevoren zijn er korte films te zien van jong talent. Nog een pluspunt: je bepaalt zelf wat je betaalt.

Vanaf station Tilburg 7 minuten lopen of 2 minuten met de OV-fiets.

Op 6, 13, 20 en 27 augustus, Willem II Straat 49, Tilburg, popupcinema.nu

Tekst: Rosa Lee Szarzynski - MPG
Beeld: Gracia Nolten, Kaka Lee, Jelle Draper, Kirsten van Santen, Cinema the movies Dordrecht, Fred Berghmans,  Janiek Dam, Luuk Kramer, Fleur Beerthuis, Tim Platschorre & Laura-anne Grimbergen, Instagram Plukfilmfestival.

Ook interessant voor jou

10x de fijnste terrassen van Nederland

Terrassen in een idyllische omgeving, van Zandvoort tot Groningen.

10x hippe strandtenten in Nederland

Ga met de trein op strandvakantie in eigen land.