Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

10x de mooiste alternatieve poppodia

Verscholen op bijzondere locaties in grote steden vind je veel sfeervolle én kleine concertzalen. Waar pak jij binnenkort een concert mee?


1. EKKO, Utrecht

Bij EKKO spot je artiesten en bands uit binnen- en buitenland. Op het intieme podium geniet je van rock tot hiphop en spoken word. Typhoon, Franz Ferdinand, Kensington of Utrechts trots Eefje de Visser gaven hier allemaal hun allereerste optreden. Het podium werkt ook veel samen met studenten van muziekopleidingen. Dus wie weet welk talent je hier ontdekt...

Vanaf station Utrecht Centraal 11 minuten lopen of 5 minuten met de OV-fiets.

Bemuurde Weerd Westzijde 3, Utrecht, ekko.nl

2. VERA, Groningen

Deze poptempel begon ooit vanuit een protestants-christelijke studentenvereniging. Zodra je binnenkomt, zie je dit terug aan de muren vol met posters, kranten en foto’s van vroeger. Tegenwoordig staan er alternatieve en grote nationale en internationale bands als U2 en Kraak & Smaak. Houd je van indiepop, punk of rock? Dan heb je hier heel veel keuze. Simplon, het zusje van VERA én het podium voor jong talent, is eveneens een aanrader.

Vanaf station Groningen 14 minuten lopen of 4 minuten met de OV-fiets.

Oosterstraat 44, Groningen, vera-groningen.nl

3. Luxor Live, Arnhem

Als er één plek is waar de beste concerten van Nederlandse bodem te vinden zijn, dan is het wel in Luxor. Van Dik Hout, Jennie Lena, Fresku en Wende Snijders staan hier op het prachtige podium in theaterstijl. Ook zijn er regelmatig optredens van nieuw (ook buitenlands) talent binnen diverse genres. Of ga voor een clubavond.

Vanaf station Groningen 3 minuten lopen.

Willemsplein 10, Arnhem, luxorlive.nl

4. Muziekgieterij, Maastricht

Op een creatieve broedplaats in het Spinhx-kwartier, voorheen een industrieterrein, vind je sinds 2004 de Muziekgieterij. Van opkomende namen tot gevestigde artiesten en bands: in de oude Timmerfabriek zie je het allemaal. Ga je voor een optreden van Racoon, de Dijk, Merol of de nieuwe popsensatie Son Mieux? 

Vanaf station Maastricht 9 minuten met de bus, 20 minuten lopen of 7 minuten met de OV-fiets.

Boschstraat 5, Maastricht, muziekgieterij.nl

5. Burgerweeshuis, Deventer

Het Burgerweeshuis dankt haar naam aan het feit dat er vroeger in het pand onderdak werd verleend aan weeskinderen. Anno 2022 kijk je er naar optredens van internationale en nationale sterren, en van de talenten van dit moment zoals MEAU, Sor en Snelle. In het café zijn er wekelijks gratis optredens en in de zomerperiode kun je in de binnentuin terecht voor evenementen. Door de intieme en gezellige sfeer ben je hier snel op je gemak.

Vanaf station Deventer 7 minuten lopen of 2 minuten met de OV-fiets.

Bagijnenstraat 9, Deventer, burgerweeshuis.nl

6. Tolhuistuin, Amsterdam

Paradiso is wereldwijd een begrip, maar wist je dat er in Amsterdam-Noord een dependance is? Pak vanaf station Amsterdam Centraal de pont en je staat binnen de kortste keren in ‘het kleine Paradiso’. Ook hier is een waanzinnige concertzaal inclusief balkons, die je moet zien. Net als de muziek is het aanbod divers: clubnachten, exposities, workshops en podcastprogramma’s. Voor een hapje of drankje voor of na je concertbezoek zit je goed bij Café-restaurant THT.

Vanaf station Amsterdam Centraal 9 minuten lopen plus de pont.

IJpromenade 2, Amsterdam, tolhuistuin.nl

7. Rotown, Rotterdam

Rotown – een verbastering van Rotterdam en de beroemde Amerikaanse platenmaatschappij Motown – is een podium, café en club ineen. Wil je Ierse en Britse bands of lokaal talent ontdekken? Hier kan het. In de programmering ontdek je veel alternatieve pop, punk, elektro, rap en americana. En of het nu hits zijn uit de 80’s of de beste R&B songs: elke vrijdag en zaterdag ga je los tijdens de Rotown Nights.

Vanaf station Rotterdam Centraal 8 minuten met de metro, 13 minuten lopen of 3 minuten met de OV-fiets.

Nieuwe Binnenweg 19, Rotterdam, rotown.nl

8. Willem Twee, Den Bosch

Dit poppodium mag dan dezelfde naam dragen als de Tilburgse voetbalclub, je vindt er zeker geen voetbal, maar een rijk aanbod aan muziek en beeldende kunst. ’s Avonds geniet je van verrassende performances van (alternatieve) singer-songwriters en violisten en cellisten tot aan rockbands. Overdag bewonder je er hedendaagse kunst. Tip: tijdens de ‘Top 2000 best of live’ zing je mee met gouwe ouwe pophits.

Vanaf station Den Bosch 9 minuten lopen of 4 minuten met de OV-fiets.

Boschdijkstraat 100, Den Bosch, willem-twee.nl

9. Doornroosje, Nijmegen

Pop, rock, techno, hiphop, soul en jazz: in de concertprogrammering van Doornroosje valt er voor ieder wat wils te ontdekken. Wat in 1968 begon als cultureel centrum voor jongeren, groeide uit tot een geliefde hotspot onder jong en oud. De twee grote podia worden beklommen door Hollands talent, maar ook grote namen uit het buitenland. Roxeanne Hazes, Guus Meeuwis, Milow en Billy Ocean treden hier bijvoorbeeld op.

Vanaf station Nijmegen 1 minuut lopen.

Stationsplein 11, Nijmegen, doornroosje.nl

10. Bibelot, Dordrecht

De Bibelot bestaat al sinds 1967 en is daarmee het oudste poppodium van ons land! Luister er naar tributes aan legendarische artiesten, test je muziekkennis tijdens een quiz en swing tijdens een dansavond, festival of concert. Wat dacht je van een Britse bluesgitarist, de Brabantse soulzangeres Nona of ga je voor Amerikaanse rock? Wat je ook kiest, de sfeer is hier altijd top. Brandstof, het café van Bibelot, is een aangename plek om bandjes te checken.

Vanaf station Dordrecht 16 minuten met de bus, 19 minuten lopen of 5 minuten met de OV-fiets.

Noordendijk 148, Dordrecht, bibelot.net

Tekst: Rosa Lee Szarzynski – MPG. 
Beeld: Birgit Bijl, Rijno Boon, Niek Doup, Niek Hage, Jimmy Israel, Melanie van Leeuwen, Victor Peters en Bob de Vries.

 

11x kunst in de buitenlucht

Door heel Nederland vind je de mooiste kunstwerken in de buitenlucht.

8x bijzondere Nederlandse musea

Musea in de categorie ‘net even anders’.