Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

12x leuke musea voor kinderen

Op avontuur met Rupsje Nooitgenoeg, spelen tussen gigantische stoomlocomotieven of een speurtocht door de filmwereld: in deze leuke musea voor kinderen hebben zowel kids als volwassenen plezier. Wedden dat ze voorlopig niet naar huis willen?


1. Kinderboekenmuseum in Den Haag

In het Kinderboekenmuseum ontdekken kinderen alles over letters, rijmwoorden, klanken en boeken, en wordt hun fantasie geprikkeld. In 'ABC met de dieren mee', kunnen ze klimmen en klauteren door het lange lichaam van Rupsje Nooitgenoeg en over de letter-ijsschotsen van de Kleine IJsbeer. Ook ontmoeten ze allerlei kinderboekvriendjes zoals Dikkie Dik, nijntje en natuurlijk Kikker.

Prins Willem-Alexanderhof 5, Den Haag, kinderboekenmuseum.nl

2. Mediamuseum in Hilversum

Maak als een echte filmregisseur je eigen speelfilm, kruip voor de camera als verslaggever of maak je eigen succesvolle campagne als influencer. Voor de gameliefhebbers is er ook meer dan genoeg te doen op de interactieve spelvloer. Open van 10.00 - 17.00 uur van dinsdag t/m zondag. Het reserveren van een tijdsslot is verplicht.

Vanaf station Hilversum Mediapark 10 minuten lopen.

Media Parkboulevard 1, Hilversum, beeldengeluid.nl

3. Spoorwegmuseum in Utrecht

Tjoeke-tjoeke-toet-toet! Stap in en rijd mee naar een magische wereld vol treinen. Een droom voor iedere jonge én oudere treinliefhebber. Ga in de Orient Express op reis naar verre oorden, daal 150 meter af in de lift naar een mijnschacht en speel tussen de gigantische stoomlocomotieven. Het Spoorwegmuseum is gevestigd in het prachtige negentiende-eeuwse Maliebaanstation.

Maliebaanstation, Utrecht, spoorwegmuseum.nl

4. muZIEum in Nijmegen

Hoe is het om op vakantie te gaan... als je blind bent? In het muZIEum ervaar je het zelf. In de twee donkerbelevingen ervaren kinderen vanaf 8 jaar hoe anders het leven is als je helemaal niets kunt zien. Opeens ontdek je hoe belangrijk het is om te horen, ruiken, voelen, en proeven! Extra bijzonder: de gidsen van muZIEum zijn allemaal zelf blind of slechtziend. Tip: de chocoladeproeverij in het donker. Weet jij wat je proeft?

Ziekerstraat 6B, Nijmegen, muzieum.nl

5. EYE Filmmuseum in Amsterdam

Voor het green screen voel je hoe het is om in een film te spelen. Of wordt omringd door bijna honderd beeldschermen. In EYE stap je letterlijk in de magische wereld van film! Voor kinderen vanaf 7 jaar is er een speurtocht waar ze aan de slag gaan met leuke opdrachten en puzzels door het hele museum. Extra leuk: je kunt hier de hele dag door een bioscoopje pakken.

IJpromenade 1, Amsterdam, eyefilm.nl

6. Maritiem Museum in Rotterdam

Trotseer jij de golven met windkracht 10? In de Offshore Experience mogen kinderen op zoek naar energie op zee: met een veiligheidshesje aan en een helm op begeleiden ze helikopters naar het platform en takelen ze containers en windmolens naar de juiste plek. Een hele uitdaging met die keiharde wind en metershoge golven! Daarna door naar Professor Plons, waar ze helpen om schepen te laden en te lossen.

Leuvehaven 1, Rotterdam, maritiemmuseum.nl

7. Naturalis in Leiden

Brrr, in Naturalis krioelt het van de spinnen, slangen en kikkers! Je leert hier bijvoorbeeld meer over giftige dieren en planten. Waarom zijn sommige dieren giftig, hoe werkt dat eigenlijk en wat doet het met je lichaam? Freek Vonk en zijn collega-onderzoekers leren je er alles over. Ook kunnen kinderen Freek helpen om zijn koffer in te pakken als hij op expeditie gaat en mogen ze meekijken met de dierverzorger. Neem ook een kijkje in de museumwinkel!

Pesthuislaan 7, Leiden, naturalis.nl

8. NEMO in Amsterdam

Ergens knalt een ballon, waardoor dominostenen omvallen en een fietswiel begint te draaien. In NEMO wordt wetenschap wel heel leuk! Met een veiligheidsbril op kunnen kids hun eigen proefjes doen in het lab en in De Werkplaats ga je aan de slag met tandwielen. Loop ook even naar het dak: hier heb je een prachtig uitzicht over heel Amsterdam.

Oosterdok 2, Amsterdam, nemosciencemuseum.nl

9. Speelgoedmuseum in Deventer

Welk kind wordt er nu niet enthousiast van speelgoed? In het Speelgoedmuseum bewonder je ouderwetse poppenhuizen, treinen, poppen, boten, auto’s en nog veel meer waar je eigenlijk meteen mee wilt spelen. En, hoe kan het ook anders: er is ook een enorme speelzolder waar de kids zich vermaken met LEGO, Playmobil, houten treinbanen – en een heuse poppenkast met Jan Klaassen en Katrijn.

Brink 47, Deventer, speelgoedmuseumdeventer.nl

10. Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem

In het Nederlands Openluchtmuseum doe je een stap terug in de tijd. Ontdek hoe huizen er vroeger uitzagen, bekijk hoe de boerin kookt op een kolenfornuis en ga langs op de scheepswerf, waar een timmerman een vissersboot repareert. Ook is er een tram die door het hele museum rijdt – en een poffertjeskraam. Een dagje nostalgie voor de hele familie.

Voor het vervoer van en naar het museum kun je gebruikmaken van een combiticket voor trein en bus.
Hoeferlaan 4, Arnhem, openluchtmuseum.nl

11. nijntje museum in Utrecht

Ga met je peuter of kleuter op bezoek bij familie Pluis en ontdek alle kamers van hun huis. Lees je kleintje voor in de gloednieuwe 'leeszaal van nina' waar boekjes liggen om uit (voor) te lezen. Geniet samen van een voorstelling in de 360 graden projectieruimte - ook nieuw! - met boris beer in de hoofdrol. Of maak spelenderwijs kennis met het verkeer in de verkeerstuin. Het nijntje museum is de wereld in het klein.

Sinds juni 2023 is het nijntje museum vernieuwd en bijna verdubbeld in oppervlakte. Het museum beschikt over een nijntje museumcafé, een 360 graden projectie en nieuwe themaruimtes. Ben je al eerder in het nijntje museum geweest, dan is het zeker de moeite waard om nog eens een bezoekje te brengen.

Agnietenstraat 2, Utrecht, nijntjemuseum.nl

12. Rijksmuseum van Oudheden in Leiden

Help, de farao is zijn spullen kwijtgeraakt... Aan de kinderen de taak om door het hele museum te speuren, goed te luisteren en zo zijn spullen uit het oude Egypte te verzamelen. Iets grotere kinderen kunnen op avontuur met Dummie de Mummie, Meester Jaap en de Romeinen of een van de andere tours. Ondertussen leren ze van alles over Egypte en de Romeinse tijd. Het RMO wordt niet voor niets genoemd in de top 3 musea in Leiden.

Rapenburg 28, Leiden, rmo.nl

Beeld: Martin Hogeboom, Iwan Baan, Marco de Swart, NBM, Rob Overmeer, Ilona Hartensveld

Ook interessant

Naar alle dagjes uit

12x vermaak met het gezin in de buitenlucht

Avontuurlijk, informatief, uitdagend, kidsproof en vermakelijk.

12x de leukste musea van Amsterdam

Op zoek naar de leukste musea in Amsterdam?

5x de leukste fietsroutes met kinderen

Langs (speel)bossen, forten, molens en boerderijen.

10x de leukste kinderboekwinkels

Bij deze boekenwinkels scoor je prachtige exemplaren voor kids.

Dagje weg met gezin

Lekker met het gezin eropuit? Ontdek de leukste tips voor zowel binnen als buiten.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tips van NS Dagje Uit, relevant nieuws en aanbiedingen.

Ontvang tips per mail