Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

8x de mooiste pleinen met terras

Zodra de zon schijnt, zitten we het liefst op een sfeervol terras. Waar vind je de mooiste historische pleinen met de lekkerste terrassen in Nederland?


1. Noordermarkt, Amsterdam

In de Jordaan vind je één van de mooiste pleinen van Amsterdam: de Noordermarkt. Dit plein, oorspronkelijk een groot kerkhof, werd in 1627 de locatie voor het kopen van potten, vodden en stro. Deze maandagse lapjesmarkt uit die tijd is gebleven en anno nu nog steeds een begrip. Op zaterdag struin je langs de kraampjes met kleding, antieke spullen of verse producten. Na afloop plof je neer bij Winkel 43, waar je de beroemde appeltaart eet.

Noordermarkt, Amsterdam, Noordermarkt-amsterdam.nl

2. Anna Paulownaplein, Den Haag

Wist je dat er vroeger een stoomtrein langs het Anna Paulownaplein reed? Tegenwoordig ben je bij deze rustige plek in het Zeeheldenkwartier aan het juiste adres voor leuke terrassen. Bij Mr. Smith bijvoorbeeld schenken ze goede wijnen én serveren ze o.a. burgers, hotdogs en flammkuchen. Vanaf het terras heb je prachtig uitzicht op de Jugendstil-huizen, die in de jaren ’90 zijn ontworpen door architect Jan Willem Bosboom. 

Anna Paulownaplein, Den Haag, Annapaulowna-plein.nl

3. De Ginnekenmarkt, Breda

Proef de gezellige Brabantse sfeer – in het voormalig boerendorp – op de Ginnekenmarkt. Een aanrader is het historische en bruisende café Boerke Verschuren. Vroeger was het de vaste stek van boeren, die voor en na een bezoek aan de nabijgelegen markt ‘het weeghuisje’ ingingen om karren met spullen te wegen en vervolgens te zien wat hun opbrengsten zouden zijn. Of ga je liever voor café Moeke, met een grote selectie aan Belgisch bier?

De Ginnekenmarkt, Breda, Hetginnekenbreda.nl

4. Ledig Erf, Utrecht

Op loopafstand van het centrum ligt Ledig Erf. Tijdens een wandeling over dit knusse plein ontsnap je even aan de drukte in het centrum en begeef je je onder de locals. Ontdek er bijzondere gebouwen met een geschiedenis, zoals het Louis Hartlooper Complex. In 1928 was het pand – in de expressieve stijl is van de Amsterdamse School – een politiegebouw, nu is het een filmhuis met een fijn terras. Het 100 jaar oude bruggenhuisje – een restant van de vroegere scheepvaart – is de moeite waard om te zien. 

Ledig Erf, Utrecht, Hartlooper.nl

5. Deliplein, Rotterdam

Een dagje Rotterdam is niet compleet zonder een bezoek aan het Deliplein in de gerenoveerde wijk Katendrecht. Voorheen stond het gebied bekend als rosse buurt. Inmiddels zijn er op het plein allerlei hippe cafés, zoals Kopi Soesoe, waar vaak optredens zijn en je tot middernacht de lekkerste koffie drinkt. Maar er zijn ook restaurants en een theater, waar je met veel plezier je vrije dag doorbrengt.

Deliplein, Rotterdam, Rotterdam.info

6. Onze Lieve Vrouweplein, Maastricht

Tijdens een wandeling over het oude Onze Lieve Vrouweplein bewonder je restanten van het laat-Romeins castellum, het gebied dat de Romeinen in de stad bouwden rond 333 na Christus. Je kijkt je ogen uit bij de gelijknamige basiliek, die in de volksmond ‘Slevrouwe’ wordt genoemd. Ook een aanrader is het Huis met de Pelikaan: een herenhuis in Art-Decostijl, dat van origine een bankgebouw was. Aan de gevels prijken beelden van dieren met een christelijke symboliek. Voor of na het cultuur snuiven strijk je neer bij Van Buuren of de Lasteern en geniet je in alle rust van het uitzicht.

Onze Lieve Vrouweplein, Maastricht, Bezoekmaastricht.nl

7. Beestenmarkt, Delft

De eyecatcher van de Beestenmarkt is de gekleurde stier van kunstenaar Rob Brandt. De stier verwijst naar de veehandel die op het plein plaatsvond van 1595 tot 1972. In de periode daarvoor stond er een klooster, maar dat verdween na de plundering door Protestanten tijdens de Beeldenstorm in 1566. Op een warme dag zit je heerlijk koel onder de bomen van het plein. Van Cubanita tot Kobus Kuch: elk terras heeft dezelfde gemoedelijke sfeer, met geweldig zicht op de historische panden.

Beestenmarkt, Delft, Delftbinnenstad.nl

8. De Brink, Deventer

Alleen al voor de indrukwekkende Wilhelminafontein wil je naar Deventer. Maar er is meer. In de middeleeuwen trokken kooplieden massaal naar het marktplein, omdat de Hanzestad toen tot de top van Europa behoorde. Een marktkoopman liet in de 16e eeuw het Penninckhuis bouwen. De beelden op de gevel zijn nog steeds intact, een must om te zien. Bij De Brink kun je genieten bij de verschillende horecazaken. Scoor voor vertrek ook nog een authentieke Deventer Koek, de lokale specialiteit.

De Brink, Deventer, Deventer.info

Tekst: Rosa Lee Szarzynski – MPG
Beeld: The Hague Marketing Bureau, Jan Bartelsman, Ramon Mosterd, Iris van den Broek

10x de fijnste terrassen van Nederland

Terrassen in een idyllische omgeving, van Zandvoort tot Groningen.

10x uniek uit eten

De lekkerste restaurants op bijzondere locaties in Nederland.