Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

10x uniek uit eten

Van een 100% plantaardige lunch in een oude tramwagon tot een vijfgangendiner op een onbewoond eiland: de unieke locaties van deze bijzondere restaurants zijn net zo speciaal als de geserveerde gerechten.


1. Op een onbewoond eiland in een vuurtoren: Vuurtoreneiland, Amsterdam

Op een onbewoond eiland in het Markermeer staat Amsterdams enige vuurtoren. Het is ook de plek van restaurant Vuurtoreneiland waar gasten 's zomers aanschuiven in een transparante kas (van mei t/m september) en 's winters in een fort (van oktober t/m december en van februari t/m april). Een reservering – minimaal een maand van tevoren maken! – is inclusief vijfgangenmenu en boottocht.

Vertrekpunt: t.o. Oostelijke Handelskade 34, Amsterdam, vuurtoreneiland.nl

2.Dineren op grote hoogte bij WT Urban Café & Kitchen, Utrecht

Bij WT Urban Café & Kitchen dineer je op grote hoogte. Letterlijk; het restaurant is gevestigd in een industriële watertoren. Bij mooi weer wordt de glazen pui van het restaurant opengeschoven en kunnen gasten ook plaatsnemen op het torenhoge terras mét verbluffend uitzicht over de stad.

Heuveloord 25A, Utrecht, wturbankitchen.nl

3. Stap aan boord van de Hoftrammm, Den Haag

Voor een culinaire ontdekkingstocht door Den Haag stap je aan boord van de Hoftrammm. Terwijl het mobiele restaurant een vaste route door de hofstad richting Scheveningen rijdt, genieten passagiers van een viergangendiner (inclusief wijnarrangement) dat werd samengesteld door chef-kok Pierre Wind.

Vertrekpunt: Station Voorburg, Stationsplein 8 in Voorburg, hoftrammm.nl

4. Kijk je ogen uit in de voormalige Prodentfabriek bij Hoog Vuur, Amersfoort

De voormalige Prodentfabriek in Amersfoort is dankzij Hoog Vuur een uitnodigende plek geworden. Drie gitzwarte houtovens, leren plofbanken en vriendelijk personeel zorgen voor de goede sfeer. Het saladebuffet en de ovengestookte gerechtjes maken het culinaire feest compleet.

Oude Fabriekstraat 26, Amersfoort, hoogvuur.nl

5. Verstopt in de Oude Kerk: De Koffieschenkerij, Amsterdam

Op zoek naar een verstild plekje op de met toeristen overspoelde Wallen? De Koffieschenkerij serveert Bocca-koffie, punten ambachtelijke taart en smakelijke sandwiches vanuit het oudste, nog bestaande gebouw van Amsterdam: de Oude Kerk. Er is ook een zonnig terras in de tuin – een oase van rust.

Oudekerksplein 27, AmsterdamKoffieschenkerij Amsterdam

6. Menu vol lekkers in oude zeecontainers bij Het Veerkwartier, Haarlem

Vlakbij station Spaarnwoude, aan de Veerplas, zorgt Het Veerkwartier voor een laat-maar-waaien sfeer. Het restaurant, gemaakt van zeecontainers en een oude kas, heeft een programma vol feel good activiteiten (muziek- en filmavonden) en een menu vol lekkers.

Vanaf station Spaarnwoude loop je in 11 minuten naar Het Veerkwartier.

A. Hofmanweg 62, Haarlem, hetveerkwartier.com

7. Waan je op een historisch forteiland bij Restaurant Zomerlicht, Muiden

In 2016 opende Restaurant Zomerlicht op het historische Forteiland Pampus in het IJmeer. De chef-kok werkt vooral met lokaal lekkers – vanzelfsprekend uit de Stelling van Amsterdam – en gasten arriveren met de ferry of meren aan met een eigen sloep.

Met bus 320 of 327 vanaf station Amstel ben je in 20 minuten op P+R Muiden. Huur vanaf de P+R gemakkelijk een OV-fiets en fiets in 7 minuten naar het vertrekpunt.

Vertrekpunt: Herengracht t.o. 33, Muiden, pampus.nl

8. Uit eten in een monumentale watertoren: Villa Augustus, Dordrecht

In de keuken en versmarkt van hotel-restaurant Villa Augustus wordt gewerkt met groenten en fruit uit eigen tuin. De monumentale watertoren aan het Dordtse Wantij staat midden in een beeldschone moestuin, en heeft een heerlijk terras tussen de citroenbomen.

Vanaf station Dordrecht huur je een OV-fiets en je bent er in 6 minuten.

Oranjelaan 7, Dordrecht, villa-augustus.nl

9. Duurzaamheid ten top bij Gare du Nord, Rotterdam

Bij restaurant Gare du Nord staat alles in het teken van een duurzaamheid. Er worden plantaardige, biologische gerechten bereid met seizoensgebonden groenten en fruit uit eigen tuin, en ook de locatie is verantwoord: een hergebruikt, oud treinstel.

Vanaf station Rotterdam ben je er met een kwartiertje lopen. Met de OV-fiets ben je er in 5 minuten.

Anthoniestraat 2, Rotterdam, restaurantgaredunord.nl

10. Dineren in een kas bij Café Clementine, Barendrecht

Bij Café Clementine komt culinair genot samen met duurzaamheid. Het restaurant is gevestigd in een kas, gelegen midden in Dutch Fresh Port, hét gebied dat verantwoordelijk is voor alle in- en export van groenten en fruit. Het all-day menu bestaat uit heerlijke gerechten met lokale en biologische ingrediënten uit de buurt, ook uit eigen moestuin. Wil je eens wat anders? Laat je dan verrassen met het chefs menu.

Vanaf station Barendrecht loop je in 1 minuut naar Café Clementine.

Spoorlaan 7, Barendrecht, cafeclementine.nl

Tekst: MPG
Beeld: Hans Guldemond, WT Urban Kitchen, Hoog Vuur Amersfoort, Hofftram, Het Veerkwartier, Aloha Rotterdam, Gare du Nord Rotterdam, Koffieschenkerij Amsterdam, Café Clementine

Ook interessant

Naar alle dagjes uit

7x de beste Japanse restaurants

Van Izakaya tot ramenrestaurant.

8x de mooiste pleinen met terras

Pleinen met een rijke historie en fijne terrassen.

14x bijzondere restaurants met een beleving

Van goochelaars aan je tafel tot dineren in een bioscoopzaal.

9x de smakelijkste restaurants van Den Bosch

Van buurtcafé tot borrelbar, dit zijn de lekkerste restaurants van Den Bosch.

Restaurants

Ontdek de beste foodhotspots, van ontbijt tot borrel.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tips van NS Dagje Uit, relevant nieuws en aanbiedingen.

Ontvang tips per mail