Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

10x uniek uit eten

Van een 100% plantaardige lunch in een oude tramwagon tot een vijfgangendiner op een onbewoond eiland: de unieke locaties van deze bijzondere restaurants zijn net zo speciaal als de geserveerde gerechten.


1. Amsterdam: Vuurtoreneiland

Op een onbewoond eiland in het Markermeer staat Amsterdams enige vuurtoren. Het is ook de plek van restaurant Vuurtoreneiland waar gasten 's zomers aanschuiven in een transparante kas (van mei t/m september) en 's winters in een fort (van oktober t/m december en van februari t/m april). Een reservering – minimaal een maand van tevoren maken! – is inclusief vijfgangenmenu en boottocht.

Vertrekpunt: t.o. Oostelijke Handelskade 34, Amsterdam, vuurtoreneiland.nl

2. Utrecht: WT Urban Café & Kitchen

Bij WT Urban Café & Kitchen dineer je op grote hoogte. Letterlijk; het restaurant is gevestigd in een industriële watertoren. Bij mooi weer wordt de glazen pui van het restaurant opengeschoven en kunnen gasten ook plaatsnemen op het torenhoge terras mét verbluffend uitzicht over de stad.

Heuveloord 25A, Utrecht, wturbankitchen.nl

3. Den Haag: Hoftrammm

Voor een culinaire ontdekkingstocht door Den Haag stap je aan boord van de Hoftrammm. Terwijl het mobiele restaurant een vaste route door de hofstad richting Scheveningen rijdt, genieten passagiers van een viergangendiner (inclusief wijnarrangement) dat werd samengesteld door chef-kok Pierre Wind.

Vertrekpunt: Station Voorburg, Stationsplein 8 in Voorburg, hoftrammm.nl

4. Amersfoort: Hoog Vuur

De voormalige Prodentfabriek in Amersfoort is dankzij Hoog Vuur een uitnodigende plek geworden. Drie gitzwarte houtovens, leren plofbanken en vriendelijk personeel zorgen voor de goede sfeer. Het saladebuffet en de ovengestookte gerechtjes maken het culinaire feest compleet.

Oude Fabriekstraat 26, Amersfoort, hoogvuur.nl

5. Amsterdam: De Koffieschenkerij

Op zoek naar een verstild plekje op de met toeristen overspoelde Wallen? De Koffieschenkerij serveert Bocca-koffie, punten ambachtelijke taart en smakelijke sandwiches vanuit het oudste, nog bestaande gebouw van Amsterdam: de Oude Kerk. Er is ook een zonnig terras in de tuin – een oase van rust.

Oudekerksplein 27, AmsterdamKoffieschenkerij Amsterdam

6. Haarlem: Het Veerkwartier

Vlakbij Station Spaarnwoude, aan de Veerplas, zorgt Het Veerkwartier voor een laat-maar-waaien sfeer. Het restaurant, gemaakt van zeecontainers en een oude kas, heeft een programma vol feel good activiteiten (muziek- en filmavonden) en een menu vol lekkers.

A. Hofmanweg 62, Haarlem, hetveerkwartier.com

7. Muiden: Restaurant Zomerlicht

In 2016 opende Restaurant Zomerlicht op het historische Forteiland Pampus in het IJmeer. De chef-kok werkt vooral met lokaal lekkers – vanzelfsprekend uit de Stelling van Amsterdam – en gasten arriveren met de ferry of meren aan met een eigen sloep.

Vertrekpunt: Herengracht t.o. 33, Muiden, pampus.nl/zomerlicht

8. Dordrecht: Villa Augustus

In de keuken en versmarkt van hotel-restaurant Villa Augustus wordt gewerkt met groenten en fruit uit eigen tuin. De monumentale watertoren aan het Dordtse Wantij staat midden in een beeldschone moestuin, en heeft een heerlijk terras tussen de citroenbomen.

Oranjelaan 7, Dordrecht, villa-augustus.nl

9. Rotterdam: Aloha

Net als de kaart (denk aan stoof van varkenswang in huisgebrouwen koffiebier) is het uitzicht van Aloha over de Maas verrukkelijk. Maar ook de locatie is om van te smullen; Aloha is gevestigd in de wildwaterbaan van voormalig tropisch zwemparadijs Tropicana.

Maasboulevard 100, Rotterdam, alohabar.nl

10. Rotterdam: Gare du Nord

Bij restaurant Gare du Nord staat alles in het teken van een duurzaamheid. Er worden plantaardige, biologische gerechten bereid met seizoensgebonden groenten en fruit uit eigen tuin, en ook de locatie is verantwoord: een hergebruikt, oud treinstel.

Anthoniestraat 2, Rotterdam, restaurantgaredunord.nl

Ook interessant

Naar alle dagjes uit

7x de beste Japanse restaurants

Van Izakaya tot ramenrestaurant.

8x de mooiste pleinen met terras

Pleinen met een rijke historie en fijne terrassen.

14x bijzondere belevingsrestaurants

Van goochelaars aan je tafel tot dineren in een bioscoopzaal.

9x de smakelijkste restaurants van Den Bosch

Van buurtcafé tot borrelbar, dit zijn de lekkerste restaurants van Den Bosch.

Restaurants

Ontdek de beste foodhotspots, van ontbijt tot borrel.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tips van NS Dagje Uit, relevant nieuws en aanbiedingen.

Ontvang tips per mail