Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Zomerlezen

Reizen met de trein is tijd voor jezelf. Tijd om te verdwijnen in een mooi boek bijvoorbeeld. De zomer is hét seizoen om een dagje uit te plannen en met een boek in de trein te genieten van je reis. NS wil reizigers inspireren om te lezen. Als partner van CPNB Zomerlezen 2023 bieden we onze reizigers daarom gratis de eerste hoofdstukken van vijf zomerboeken aan. Geniet van je reis!


Top 25 Boekentips

De Top 25 Zomerlezen Boekentips helpt je kiezen uit de mooiste titels. Van non-fictie tot thrillers en van literatuur tot reisverhalen, er is een zomerboek voor iedereen! 

Naar de Top 25 Zomerlezen Boekentips

 

Met welk boek pak jij de trein?

Geniet van je reistijd met een spannend zomerboek. Heb je geen boek bij je? Hieronder kan je de eerste hoofdstukken van vijf verschillende boeken downloaden om in de trein te lezen. De boeken hebben allemaal te maken met een bestemming in Nederland. Extra handig: we geven meteen tips voor een passend dagje uit!

De heks van Limbricht - Susan Smit

Limbricht, nabij Sittard, eind zeventiende eeuw. Haar leven lang is Entgen Luijten gewend haar eigen weg te gaan. Ze wordt daarin gesteund door een grote kennis van de natuur, die ze ook regelmatig aanwendt om haar dorpsgenoten te helpen. Maar dan wordt ze vanwege een paar ongelukkige voorvallen beschuldigd van hekserij. De heks van Limbricht is een op feiten gebaseerde roman over de moed, eigenzinnigheid en het politieke bewustzijn van een ongetemde vrouw.

Strandslag Texel - Linda van Rijn

Daniëlle en haar man Gijs hebben onlangs een vakantiehuisje gekocht op Texel, op dezelfde plek waar Daniëlle als kind altijd met haar grootouders naartoe ging. Het is een droom die uitkomt. Tijdens de eerste zomer in hun eigen huisje kunnen ze hun geluk niet op. Op een avond meldt zich bij het huisje een bezoeker met een vreemde boodschap. Die klinkt onheilspellend en Gijs en Daniëlle weten niet goed wat ze ermee aan moeten. Tot Daniëlle haar oude vakantieliefde Mitchell tegen het lijf loopt. Wat heeft hij te maken met die vreemde bezoeker?

Rotterdam - Arjen van Veelen

Arjen van Veelen keert na twintig jaar terug naar zijn geboortestad Rotterdam. Hij is op slag verliefd: honderden culturen leven gebroederlijk naast elkaar, met de twinkelende torens van een wereldstad ertussen. Tot hij ziet dat hele buurten worden gesloopt, armen de stad uit worden geduwd en die torens alleen voor de rijken blijken te zijn. Hij ontdekt dat Rotterdam een metafoor is voor een wereld waarin containers uit de haven het ritme bepalen, pakketjes de straten en de huizen vullen, en beeldschermen steeds meer tussen ons in komen te staan. Rotterdam is een oproep tot onbeschaamde solidariteit. Een pleidooi om elkaar niet uit het oog te verliezen. En een ode aan de ingewikkeldheid, weerbarstigheid en inefficiëntie van het leven.

Een jaar in de tuin van White Stork Farmhouse - Marijn O'Hanlon

Reisschrijver Redmond trekt zich met zijn Nederlandse vrouw Marijn na een avontuurlijk leven terug op het Drentse platteland. De Amazone en Drenthe, het lijkt nogal een verschil. In dit dagboek beschrijft Marijn O’Hanlon het dagelijks leven in de grote tuin van een huis met een ooievaarsnest op het dak. Meeleven met de natuur blijkt een probaat middel tegen depressies en de kwalen van het ouder worden en kan het leven in Drenthe net zo interessant maken als dat in het Amazonegebied.

Amsterdam heeft alles - Nicolette van Dam & Bas Smit

In deze reisgids worden veel verrassende hotspots in Amsterdam gedeeld: van heerlijke restaurants tot bruisende shopstraatjes, prachtige cultuur, architectuur en groene stadsoases. De lievelingsplekken van auteurs Nicolette van Dam en Bas Smit, aangevuld met tips van hun Instagram-volgers. Er blijkt nog genoeg te ontdekken in Amsterdam!

Zomerlezen Boekentips

De Top 25 Zomerlezen Boekentips helpt je kiezen uit de mooiste zomerboeken.