Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

10x de meest romantische (date)plekken in Nederland

Ben je op zoek naar een sfeervolle datelocatie of wil je je partner verrassen? Van een kasteel met een rozentuin tot sterrenkijken; breng een bezoek aan deze spots en jullie hebben gegarandeerd een onvergetelijke dag. 


1. Landgoed Voorlinden, Wassenaar

Landgoed Voorlinden is één van de mooiste plekken om in alle rust met z’n tweeën te ontdekken. Het rijke landgoed van veertig hectare groot bestaat uit onder meer bossen, water, weide, beelden en de beroemde bloementuin van landschapsarchitect Piet Oudolf. Daarnaast bevindt zich hier een leuk en toegankelijk museum met moderne kunst: Museum Voorlinden. Door de grote ramen kunnen jullie een glimp opvangen van de kunstwerken. Combineer jullie dagje uit met een heerlijke en sjieke lunch in het oude landhuis. Met mooi weer heb je vanaf het terras prachtig zicht op al het groen. Op loopafstand ligt Clingenbosch. Hier bewonder je vanaf het voorjaar moderne kunst van zestig nationale en internationale kunstenaars.

Buurtweg, Wassenaarvoorlinden.nl

2. Nationaal Park Lauwersmeer, Lauwersoog

Wat is er romantischer dan samen sterrenkijken? Het kan in Nationaal Park Lauwersmeer, dat in 2016 is uitgeroepen tot ‘Dark Sky Park’. Op deze duistere donkere plek is de lucht nog zo schoon dat bezoekers ’s avonds naar een heldere sterrenhemel kunnen kijken. Er zijn zelfs speciale uitkijktorens waar je kunt liggen om alles extra goed te zien. Je hebt keuze uit drie spots: bij Activiteitencentrum Lauwersnest, Achter de Zwarten (voorbij Syderoogh) en de Vlinderbalg (aan de Strandweg). Vergeet niet de nachtkaart te downloaden via de website of haal er één bij Activiteitencentrum Lauwersnest. Hierop vind je alle informatie om het optimale uit je verblijf te halen.

De Rug 1 (adres Activiteitenscentrum Lauwersnest), Lauwersoognp-lauwersmeer.nl

3. Vuurtoreneiland, Durgerdam, Amsterdam

Dineren in unieke sferen, dat doe je bij Vuurtoreneiland. Het eiland in het Markermeer was tot 2012 gesloten voor publiek, tegenwoordig is het een geliefde plek om iemand (en vooruit, ook jezelf) te trakteren op een bijzonder etentje. Het avontuur begint meteen als de veerboot jullie vlakbij het Lloyd Hotel oppikt. Op de boot krijgen jullie alvast een voorproefje van het uitgebreide diner. Eenmaal op het eiland ontdek je het (sfeervol) vervallen fort en een vuurtoren – de enige van Amsterdam – uit 1893. In de zomer dineer je in de kas en in de winter in het fort. Let op: is Vuurtoreneiland volgeboekt? Houd de website in de gaten want nieuwe data en momenten worden telkens toegevoegd. Deze belevenis is écht het wachten waard, geloof ons! 

Durgerdamvuurtoreneiland.nl

4. Venetian Gondola Tours, Leeuwarden

Stap bij Hette in de gondel en je waant je voor even in Venetië. Venetië in Nederland, wie had dat gedacht?! Je kunt kiezen uit verschillende routes, ook een privétour is mogelijk. Als je wilt uitpakken is ‘Bourgondelsch Leeuwarden’ met Italiaanse hapjes en prosecco een aanrader. Jullie varen via de stadsgracht naar historische gebouwen als de Bonifatiuskerk en het geboortehuis van danseres Mata Hari en stadspark de Prinsentuin. Het vaarseizoen is van mei tot september. Leuk: verras je geliefde alvast met een cadeaubon. 

De Nieuwestad (in overleg zijn er andere opstapplaatsen mogelijk), Leeuwardengondolatours.nl

5. Het Westbroekpark/het Rosarium, Den Haag

Het hoogtepunt van het prachtige Haagse Westbroekpark is een wandeling door het rosarium: een rozentuin waar tussen juni en oktober 25.000 (!) rozen vol in bloei staan. Maar het park biedt meer moois… Huur een (roei)bootje, ga in de lente en zomermaanden naar Theesalon de Waterkant (dat ook een trouwlocatie is) of struin samen door het park en neem plaats op een bankje bij het water. Sluit de dag af met een culinaire en culturele beleving bij Greens.

Den Haag, denhaag.com en westbroekpark.nl

6. Ballonvaart langs de Pettelaarse Schans, Den Bosch

Tijdens deze ballonvaart langs de Pettelaarse Schans stijgt jullie liefde letterlijk tot grote hoogte. KokoGo Ballonvaart biedt verschillende prachtige vluchten aan, maar deze specifieke ballonvaart springt eruit omdat je vanuit de lucht uitkijkt op een oud stervormig vestingeiland. Op de Schans stond in 1623 een fort. Elke windrichting geeft je weer een ander uitzicht. Vlieg je vanuit het oosten dan bewonder je de Loonse en Drunense duinen, route noord gaat over de Maas en met west zie je vanuit de lucht kastelen. Wat wil je nog meer? Stijg boven jezelf uit in je romantische date en reserveer via de website.  

Pettelaarse Schans, kokogo-ballonvaart.nl

7. Een (uitwaai)dagje Castricum

Vind jij wandelen en ontdekken in een gebied met zee, strand, weide en bos ook romantisch, net zoals wij? Ga dan voor een dagje Castricum. Start met een heerlijke strandwandeling bij Castricum aan Zee en waai uit op een breed strand waar je ook de duinen in kunt duiken voor een avontuurlijke wandeling. Moe geworden van het wandelen door het strandzand? Bij Het Ruiterhuys in Castricum tref je een superromantische locatie met een ‘warm’ restaurant vol hout. Of prik hier een vorkje in de tarp, een tent van doeken waarin slingers van lampjes voor sfeervol licht zorgen. Na je rustmoment duik je de bossen in achter restaurant Johanna’s Hof, waar je romantisch kunt mijmeren op de Wei van Brasser.

castricum.nl en Heereweg 83, Castricum, hetruiterhuys.nl

8. Kasteel en park Rosendael, Rozendaal

Van het zeven eeuwen oude Kasteel Rosendael is alleen de buitenkant al wonderschoon. Het kasteel wordt omringd door een park met kronkelige paden, een rozentuin, de 18e-eeuwse Bedriegertjes (in de bodem zitten fonteinen), theekoepel en Schelpengalerij. Terwijl jullie hier hand en hand doorheen dwalen, vallen jullie van de ene verwondering in de andere. Het is bijna on-Nederlands mooi. Bezoek het kasteel en het voelt net alsof jullie in een andere tijd zijn. Het oude klassieke interieur is nog intact, inclusief schilderijen en familieportretten. Houd de website in de gaten voor meer informatie over muziekconcerten en streekmarkten die hier worden georganiseerd, of natuurlijk om meer informatie op te vragen om hier te trouwen… 

Rozendaal, rosendael.glk.nl

9. Slapen in een brugwachtershuisje, door heel Nederland

Verspreid over heel Nederland staan brugwachtershuisjes waar je kunt slapen. En wat is er leuker dan je partner verrassen met een unieke overnachting en ’s ochtends wakkerworden met een uniek mooi uitzicht? Amsterdam telt maar liefst 28 van deze huisjes. Een absolute favoriet is brugwachtershuisje 206 bij de Amstelschutsluis. Vanuit hier kijk je uit op de Amstel en Koninklijk Theater Carré. Nog een pluspunt: het centrum ligt om de hoek. Huisje 204, vlakbij de Hortus Botanicus, is eveneens bijzonder. Het interieur is geheel in Rietveldstijl. Je kunt tijdens je overnachting een heerlijk ontbijt bestellen dat in een picknickmand wordt bezorgd.

sweets-hotel-amsterdam-amstelschutsluis en sweets-hotel-amsterdam-hortusbrug

10. De Maaltijdtuin, door heel Nederland

Bij de Maaltijdtuin waan je je in een sprookje. Elke keer wordt er een unieke buitenlocatie omgetoverd tot eetparadijs, van het middeleeuwse kasteel Het Muiderslot tot de Botanische Tuinen in Rotterdam. De tafels staan verspreid over de groene omgeving waardoor je heel ontspannen en op een veilige afstand van elkaar zit. Terwijl je op de achtergrond luistert naar een muzikaal ensemble, worden er gerechten geserveerd die eruitzien als kunstwerkjes. Houd voor specifieke locaties en data de website in de gaten. 

Op verschillende locaties in Nederland, demaaltuin.nl

Tekst: Rosa Lee Szarzynski – MPG.

Ook interessant

Naar alle dagjes uit

11x unieke spa’s in Nederland

Van modern resort tot kleinschalig complex.

10x de leukste bioscopen in de buitenlucht

Breng een bezoek aan deze bioscopen in tuinen, parken, bossen en in de stad.

Restaurants

Ontdek de beste foodhotspots, van ontbijt tot borrel.