Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Stadswandeling Amersfoort

Loop langs de prachtige gevels van de Muurhuizen in de historische binnenstad van Amersfoort. En geniet van de bijzondere winkels, de musea en de overvloed aan fijne eet adressen tijdens deze stadswandeling in Amersfoort.


1. Vanaf het station door het centrum van Amersfoort

Vanaf het station loop je in tien minuten naar het centrum. Al vrij snel zie je de Onze Lieve Vrouwetoren opdoemen, in de volksmond de Lange Jan. Het kadastrale middelpunt van ons land en midden in de stad. Je kunt de 98 meter hoge toren bijna dagelijks beklimmen. Bij goed weer kun je zo ver kijken als Utrecht en Amsterdam. Naast de toren vind je Long John’s Pub, hier zit je gezellig met een kopje koffie of een speciaalbiertje en, als je trek hebt, een heerlijke burger (ook een vega variant). Aan de achterkant is er een ruim terras aan het water met uitzicht op de toren.

2. Wandel langs de Muurhuizen

Wie de echte Amersfoortse Kei wil zien, loopt naar de Stadsring. In 1544 werd al melding gemaakt van deze zwerfkei. Vanaf hier loop je naar de Muurhuizen: huizen die aan de restanten van de middeleeuwse stadsmuur gebouwd zijn. Het levert een prachtplaatje op. Zin in taart? Maak dan vooral een stop bij Buuf in de Serre, gevestigd in stadsklooster Mariënhof. Van hieruit loop je zo naar de Kortegracht, waar het geboortehuis staat van Mondriaan, tegenwoordig een museum. Neem een kijkje in het nabijgelegen Liberty, een sfeervolle winkel met kleding voor man en vrouw.

3. Het leukste straatje van Amersfoort

Op een steenworp afstand van het Mondriaanhuis tref je Blur Your Life aan. Nog een cadeautje nodig? Dan ben je hier aan het goede adres. Je hebt er keuze uit een mooie verzameling kaarten, sieraden, planten en kleding. Zin in iets lekkers? Dan kun je blijven hangen in de lunchroom met een wafel en een warm drankje.

Steek de Langestraat over naar de Krommestraat. Volgens de winkeliers hier ‘het leukste straatje van Amersfoort’. Stap hier op de rondvaartboot van Waterlijn Amersfoort of ga shoppen bij Roots, een bijzondere kledingwinkel voor hem en voor haar. Ontbijten of lunchen doe je bij The Blueberry met cheesecake of een American breakfast.

4. Inspirerend oud fabrieksterrein

Loop de Krommestraat uit en vervolg je weg langs het water. Aan het einde van de straat vind je Museum Flehite. Het museum is gevestigd in drie laatmiddeleeuwse muurhuizen en besteedt aandacht aan de geschiedenis van de stad. Volg het water van de Eem en kijk: de vijftiende-eeuwse Koppelpoort, een prachtig monument. Het bekende visitekaartje van Amersfoort is uniek; het is de enige stadspoort van Nederland die zowel een water- als landpoort is.

Aan de Eemhaven, net voorbij de Koppelpoort, vind je het oude fabrieksterrein van de stad. Dit buurtje wordt ook wel De Nieuwe Stad genoemd. Je geniet hier van cultuur bij Kunsthal KAdE en lekkere bites bij wereldrestaurant Dara. Ga voor streekproducten naar Het Lokaal. In hun proeflokaal eet je verser dan vers. Bij restaurant Hoog Vuur in de oude Prodentfabriek zit je heerlijk bij de open haard als het koud is buiten. In de zomer is er een aantrekkelijk terras met volop groen om je heen. Prima plek om de dag af te sluiten.

Ook interessant

6x leukste wandelroutes in Nederland

Wandelen, eten en drinken op de leukste plekken in Nederland.

8x bijzondere stadswandelingen in Nederland

Bijzondere stadswandelingen langs winkels, hofjes, kunst en buurtbewoners.

9x fijne stadsparken

De fijnste stadsparken van Nederland bezoek je het hele jaar door.

Dagje uit in Amersfoort centrum

Ontdek de beste stad van Europa.

Wandelen

Ontdek de mooiste wandelroutes door stad en natuur.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tips van NS Dagje Uit, relevant nieuws en aanbiedingen.

Ontvang tips per mail