Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

24 uur door het centrum van Amsterdam

Geef ons maar Amsterdam! Onze hoofdstad heeft alle ingrediënten voor een dag vol verrassingen. Laat je verleiden door het lekkers en leuks van de winkels in De 9 Straatjes. Ontdek de wondere wereld van The Upside Down, het socialmediamuseum in Amsterdam-Zuid. En wat dacht je van een cool drankje in de Ice Bar? Ons programma neemt je mee op een Amsterdams avontuur in hartje centrum.


10:00 uur: Koffietje bij de Koffieschenkerij

In Amsterdam gebeurt altijd wel wat. Maar wie bij de Koffieschenkerij zit, merkt daar niets van. Deze plek straalt rust uit. Het terras is een knusse tuin, waar je onder de bomen je koffie drinkt. Je zit afgeschermd van de stad, tegen de kerk aan. Dat lees je goed: dit koffiecafé zit in een sacristie uit 1517. Daarmee is het onderdeel van het oudste gebouw van Amsterdam. De rode luiken, donkerhouten balken en oude tegels hinten naar de rijke historie. Als je niet weet dat de Koffieschenkerij hier zit, zou je het zomaar zien als de Oude Kerk. Dat maakt dit koffiecafé een echte verborgen parel.

Vanaf station Amsterdam Centraal wandel je in een kleine 10 minuten naar de Koffieschenkerij. Met de OV-fiets ben je er in een paar minuten. 

 • Openingstijden: dagelijks geopend van 9.00 - 18.00 uur
 • Je bestelt hier koffie met een klein ontbijt voor +/- € 10

Oudkerksplein 27, koffieschenkerij.com

11:00 uur: Winkelen in De 9 Straatjes

In onze hoofdstad hebben veel grote merken een winkel. Wie juist op zoek is naar kleine en unieke boetieks, moet in De 9 Straatjes zijn. Dit zijn - inderdaad - 9 straatjes die de Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht kruisen. Je vindt hier honderden winkels van enthousiaste kleine ondernemers. Snuffel bij vintage shops, op zoek naar een retro jurk of jaren 50 blouse. Laura Dols is een van de bekendere vintage winkels hier. Dol op delicatessen? Verwen jezelf dan met lekkers van Het Koekemannetje. De geuren van hun zelfgebakken koeken ruik je al van meters afstand.

Vanaf de Koffieschenkerij wandel je in een klein kwartier naar De 9 Straatjes. Heb je een OV-fiets gehuurd? Dan ben je er in een kleine 5 minuten. 

 • De meeste winkels in De 9 Straatjes zijn dagelijks geopend van 10.00 of 11.00 uur tot 18.00 of 19.00 uur
 • Bekijk het overzicht van alle winkeltjes op de website van De 9 straatjes

De 9 Straatjes, de9straatjes.nl

13:00 uur: Lunchen bij ARIE op de hoek

Gezellig naar ARIE op de hoek: voor heel wat Amsterdamse buurtgenoten is het vaste prik. ARIE is een bistro met de sfeer van een bruine kroeg. Die mix zie je terug in het interieur. Buiten zit je onder een sfeervolle rood-wit gestreepte luifel, binnen op een donkerbruine caféstoel of barkruk. Ook op de kaart staat een lekkere mengelmoes van gerechten. Je bestelt er een dik belegde cheeseburger of steak tartare met friet, maar ook een vega meibloem-quinoasalade. Gaat de klok richting middernacht? Dan gaan de voetjes bij ARIE van de vloer. Het is er misschien nu nog een beetje vroeg voor, maar wie weet waar je vanavond eindigt.

Vanaf De 9 Straatjes wandel je in 25 minuten naar ARIE op de hoek. Met de OV-fiets ben je er sneller, dan duurt je tocht 5 minuten.

 • Openingstijden: zondag tot donderdag van 9.00 - 1.00 uur, vrijdag en zaterdag van 9.00  - 2.30 uur
 • Je bestelt hier een lunchgerecht voor +/- € 15

Ferdinand Bolstraat 24, arie.goudvisch.nl

14:30 uur: Bezoek The Upside Down in Zuid-Amsterdam

Een duik in een enorme ballenbak. Op je kop in de metro staan. Dansen in de knalroze kleedkamer van Barbie. Het klinkt allemaal als een droomwereld, vind je niet? The Upside Down in Amsterdam-Zuid is dat eigenlijk ook. In dit socialmediamuseum vormen 25 kamers het decor voor het perfecte Instagramplaatje. De Nederlandse cultuur loopt als een rode draad door de decors heen. Stap bijvoorbeeld op een grote glitterbakfiets, met oudhollandse huizen op de achtergrond. Of plof neer op een enorme tompouce. Zorg in ieder geval dat je telefoon goed opgeladen is. Hier ga je namelijk heel wat foto's voor je Instagram schieten.

The Upside Down bereik je het best met de OV-fiets, die je huurt op station Amsterdam Centraal. Je bent er dan vanaf ARIE in 10 minuten.

 • Openingstijden: dagelijks van 9.30 - 19.00 uur
 • Tickets: volwassenen € 24,95, kinderen van 3 t/m 11 jaar € 17,95 en kinderen t/m 3 jaar gratis

Europaboulevard 5, the-upsidedown.com

17:30 uur: Diner bij Lolo Amsterdam

Na je bezoek aan The Upside Down ga je terug naar de eerste locatie van vandaag: het Oudekerksplein. Hier ga je eten bij restaurant Lolo Amsterdam. Bij Lolo is het een tikkeltje over de top. Banken met panterprint, gouden kroonluchters, muren in knalkleuren: je weet haast niet waar je moet kijken. Af en toe zie je een Italiaans tintje in het decor terug. Een schilderij van een Italiaanse nonna bijvoorbeeld. Of oude houten stoelen. Italië zie je ook terug op je bord. De truffelpasta van Lola is haast beroemd in Amsterdam. Tip: haal een cocktail bij de extravagante cocktailbar. 

Vanaf The Upside Down fiets je in 20 minuten met de OV-fiets naar Lolo Amsterdam.

 • Openingstijden: zondag t/m donderdag van 17.30 - 1.00 uur, vrijdag en zaterdag van 17.30 - 2.00 uur
 • Je bestelt hier een hoofdgerecht voor +/- € 20

Oudekerksplein 48, lolo.amsterdam

20:00 uur: Duik de Amsterdam Icebar in

Behoefte aan wat afkoeling? Als er een plek is in Amsterdam waar dat goed kan, dan is het de Ice Bar wel. Hier is alles - van de muren tot de glazen - gemaakt van ijs. In een temperatuur van -10 °C proost je met een ijskoud drankje. Klinkt koud? Je zult in ieder geval niet bibberen. Bij aankomst krijg je een dikke jas en handschoenen. Leuk: je stapt er in de voetsporen van Willem Barentz. De ontdekkingsreiziger strandde eeuwen geleden op het ijskoude Nova Zembla. Je krijgt een idee in welke omstandigheden hij moest overleven. Hoewel, hij had vast geen ijssculpturen en bar in de buurt.

Vanaf restaurant Lolo wandel je in een kwartier naar de Amsterdam Ice Bar. Huur je een OV-fiets? Dan ben je er in 5 minuten. 

 • Openingstijden: dagelijks van 11.45 - 1.00 uur
 • Tickets: € 24,50
 • Je ticket is inclusief 3 drankjes

Amstel 194, xtracold.com

Overnachttip: Jakarta Hotel Amsterdam

Van een ijskoude Amsterdam Ice Bar stap je in tropische sferen in Hotel Jakarta. Dit hotel heeft een bijzonder verleden. Vroeger vertrok hier namelijk de lijndienst richting het Indonesische Jakarta. Nu is het een plek waar je liever niet vertrekt, maar blijft. De kamers zijn als een groene oase van rust, met veel bamboe en tropische planten. In de ochtend ontwaak je met zicht op het IJ. Zin in een afzakkertje 's avonds? Duik dan de Malabar in. Hier drink je cocktails terwijl je uitkijkt over nachtelijk Amsterdam. In Hotel Jakarta borrelt zomaar een vakantiegevoel bij je op. Dat neem je de volgende dag lekker mee naar huis.

Vanaf de Amsterdam Ice Bar fiets je in 10 minuten naar Hotel Jakarta. 

 • Je boekt hier een superior kamer voor twee personen vanaf € 206 per nacht

Javakade 766, hoteljakarta.amsterdam

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: Tim Bilman, The Upside Down Amsterdam, Icebar Amsterdam, Hotel Jakarta, De 9 straatjes, Het Koekemannetje, Arie op de hoek en restaurant Lolo

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

24 uur cultureel Oost- en Zuidoost-Amsterdam ontdekken op de OV-fiets

Leer het oosten en zuidoosten van onze hoofdstad goed kennen.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten