Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

12x de leukste musea van Amsterdam

Welke Amsterdamse musea je echt moet bezoeken? Het culturele aanbod in de hoofdstad is best overweldigend, dus we helpen je een eindje op weg. Deze leukste en beste musea van Amsterdam zijn altijd de moeite waard, welk seizoen het ook is.


Stedelijk museum - John Lewis Marshall

1. Stedelijk Museum

Het Stedelijk – zoals het in de volksmond heet – op het Museumplein is niet te missen. Naast het prachtige 19e-eeuwse 'oude' gebouw staat sinds 2012 de opvallende witte nieuwbouw, door zijn vorm 'de badkuip' genoemd. Binnen kun je je als bezoeker uitgebreid onderdompelen in moderne en hedendaagse kunst en vormgeving. De vaste collectie is heel uitgebreid, de tijdelijke tentoonstelling bijna altijd interactief. Naast de gevestigde namen krijgt een nieuwe generatie kunstenaars met solotentoonstellingen alle aandacht van het museum.

Museumplein 10,stedelijk.nl

2. Rijksmuseum

800 jaar aan Nederlandse kunst en geschiedenis is te zien in het Rijksmuseum. Van middeleeuwen tot Mondriaan, zoals ze zelf zeggen. De indeling is (behoorlijk) chronologisch, waarbij schilderijen en geschiedkundige voorwerpen samen het verhaal van een periode vertellen. Van de middeleeuwen op de begane grond kom je op de eerste verdieping bij onder meer Vincent van Gogh, Goya en het romanticisme. Een trap hoger vind je de oude meesters van de Gouden Eeuw, die hier een plek in De Eregalerij hebben. Als toetje is er dan nog de derde verdieping, met kunst uit de 20e eeuw.

Museumstraat 1, rijksmuseum.nl 

3. EYE Filmmuseum

Voor liefhebbers van film is EYE een waar walhalla. Meer dan veertigduizend films uit alle genres heeft het museum in beheer, van klassiekers tot cultfilms. Met tentoonstellingen besteedt het museum aandacht aan verschillende kanten van de filmcultuur. Er zijn beroemde setfoto's en filmapparaten van vroeger en nu te zien, en je kunt er zelf ontdekken hoe een film wordt gemaakt. En natuurlijk kun je ook 'gewoon' naar de film, in een van de vier zalen. Extra tip: de museumwinkel vol geweldige hebbedingen. 

IJpromenade 1, eyefilm.nl 

4. Van Gogh Museum

Deze Nederlandse kunstschilder uit de tijd van het postimpressionisme heeft onder meer ‘De Aardappeleters’ en ‘Zonnebloemen’ op zijn naam staan. In het Amsterdamse Museumkwartier is een indrukwekkend gebouw volledig aan de kunstvirtuoos gewijd. Meer dan twee miljoen bezoekers per jaar brengen een dag door in dit museum vol topstukken. Met deze bezoekerscijfers mag dit museum met een doorlopende, zeer uitgebreide expositie zich meten met het Rijksmuseum. Dat zegt genoeg. 

Museumplein 6,vangoghmuseum.nl 

5. Het Scheepvaartmuseum

De naam zegt het al: in dit museum vind je alles wat met de Nederlandse scheepvaart te maken heeft. In de enorme collectie vind je onder meer schilderijen, scheepsmodellen, wereldkaarten, navigatie-instrumenten en uiteraard veel mooie, heldhaftige verhalen over de scheepvaart. Want laten we eerlijk zijn, op maritiem gebied heeft Nederland altijd zijn mannetje wel gestaan. Van Michiel de Ruijter tot de VOC, dit museum brengt de afgelopen 500 jaar onder de aandacht. Het paradepaardje van dit museum is de replica van het VOC-schip Amsterdam, dat samen met het authentieke stoomschip Christiaan Brunings voor het museum pronkt. 

Kattenburgerplein 1,hetscheepvaartmuseum.nl 

6. Anne Frank Huis

Een grachtenpand aan de Prinsengracht 263 is een van de bekendste musea van Nederland. Het was hier dat Anne Frank in de Tweede Wereldoorlog haar onzekere dagelijkse leven van zich afschreef in een dagboek. Het joodse meisje, dat al in die periode dolgraag schrijfster wilde worden, werd wereldberoemd om haar afschuwwekkende levensverhaal. Het huis waar ze de laatste jaren van haar leven in onzekerheid doorbracht, ‘Het Achterhuis’, is tegenwoordig een museum, dat jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers trekt. In een modernere setting wandel je stap voor stap door Annes leven, zie je haar originele dagboek en betreed je het achterhuis door de deur achter de boekenkast. Dit museum krijgt je zonder twijfel muisstil… 

Westermarkt 20,annefrank.org 

7. Moco

Tussen alle musea met kunstwerken uit vervlogen eeuwen vind je het Moco museum. Dompel je onder in moderne kunst, terwijl je door de ramen van dit statige herenhuis het Van Gogh Museum ziet liggen. Banksy, Warhol, Haring, Kusama, Dalí … dit museum richt zich op de meesters van de laatste tijd. De kunstcollectie in het museum verandert doorlopend, maar wees niet bang: je zult altijd oog in oog staan met iconische werken. Een deel van de kunstschatten wordt interactief getoond en in de kelder kun je helemaal los voor je Insta-profiel.

Honthorststraat 20,mocomuseum.nl/ 

8. Museum Het Rembrandthuis

Rembrandt van Rijn is een van de beroemdste Nederlandse kunstenaars allertijden. In het Rembrandthuis ga je terug in de tijd en neem je een kijkje in de zeventiende-eeuwse werk- en woonruimte van de grootmeester. Het was deze woning waarin Rembrandt tussen 1639 en 1658 zijn creatieve brein de vrije loop liet. Bekijk zijn schetsen en tekeningen van heel dichtbij en kom meer te weten over het leven van de ‘Nachtwacht’-schilder. Goed te weten: in dit museum zijn zelden schilderijen van Rembrandt te zien.  

Jodenbreestraat 4,rembrandthuis.nl 

9. Tropenmuseum

Tropische en subtropische gebieden staan centraal in het Tropenmuseum, dat vroeger de naam Koloniaal Museum droeg. Ben je benieuwd naar alle ins en outs over verschillende wereldculturen, dan ben je hier helemaal op de goede plek. Van kunstobjecten, textiel en historische voorwerpen tot aan (video)beelden, foto’s en geluidsfragmenten: in dit museum word je verrijkt met heel veel volkenkunde. Het Tropenmuseum is allesbehalve saai en niet voor niets erg populair met 200.000 bezoekers per jaar. 

Linnaeusstraat 2,tropenmuseum.nl 

10. Hermitage

Heb je altijd al kunst uit een privécollectie willen bewonderen? Kom naar de Hermitage en bewonder Rembrandt & tijdgenoten. De tentoonstelling toont 35 schilderijden uit The Leiden Collection, een bijzondere privécollectie uit New York met werken van zeventiende-eeuwse schilders zoals Rembrandt van Rijn, Jan Steen en Jan Lievens. 

Amstel 51, hermitage.nl 

11. Museum Ons’ Lieve Heer op Solder

Je zult het nooit vermoeden, maar achter de gevel van een grachtenpand aan de Oudezijds Voorburgwal zit al sinds 1661 een kerk. Van buiten wijst niets op de aanwezigheid van het godshuis, maar dat is dan ook altijd de bedoeling geweest. De prachtig geprepareerde kerk die op de zolder van het pand is te vinden, is namelijk een schuilkerk geweest. Je moet kleurige schoenbeschermers aan als je de kerk uit de gouden eeuw wilt bezichtigen, maar deze historische ervaring is absoluut aan te raden. Wandel door alle vertrekken van dit voormalig woonhuis van Jan Hartman en zijn gezin, bewonder onder meer een bedstee, oude keuken, biechtstoel en een authentieke 17e eeuwse keuken en betreed vervolgens de oogverblindende zolder. Het museum bungelt nu al jaren op het randje van sluiting, dus ga erheen. Het is er absoluut uniek. 

Oudezijds Voorburgwal 38,opsolder.nl/ 

12. NEMO Science Museum

Nee, dit bootvormig museum is niet Het Scheepvaartmuseum, wat veel toeristen denken, maar NEMO. Dit ‘Science Museum’ daagt alle bezoekers uit om te experimenteren met wetenschap. Hier ga je echt op onderzoek uit in de wereld van natuurkunde, scheikunde, biologie en gedragswetenschappen. Niet vies van een leuk experiment of een proefje? NEMO haalt gegarandeerd het nieuwsgierige kind in je omhoog. Deze plek zorgt voor verbazing onder kinderen, maar ook volwassenen. Avontuurlijk is nog nooit zo leuk geweest! 

Oosterdok 2, nemosciencemuseum.nl 

Beeld: Cris Toala Olivares, Maarten Noordijk, State Hermitage Museum St. Petersburg, Kirsten van Santen, John Lewis Marshall, NMVW persfoto's, DigiDaan, Arjan Bronkhorst, Erik Smits, Eddo Hartman, Twycer, Kano Moritsun, Van Gogh Museum, Jan Kees Steenman

7x de leukste winkelstraten van Amsterdam

Nergens in Nederland vind je zoveel fijne winkels als in Amsterdam.

10x de beste hotelbars van Amsterdam

Trakteer jezelf op een drankje in een van deze fijne hotelbars.