Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

7x favoriete plekken van locals in Amsterdam

Amsterdam is een trekpleister voor toeristen. Wil je juist het Amsterdam van de locals leren kennen? Wij verzamelden de leukste tips van echte ras-Amsterdammers. Bewoners die de stad op hun duimpje kennen. Van de kleurrijke Dappermarkt tot de groene oase die het Oosterpark heet. Of je de stad nu goed kent of niet, deze plekken laten je even voelen alsof je inwoner van Amsterdam bent.


1. Groen en gezelligheid in het Amsterdamse Oosterpark

Als Amsterdammers de drukte van hun stad uit willen, trekken ze naar de stadsparken. Een van hun groene oases is het Amsterdamse Oosterpark. Hier is altijd wat te doen, op welk moment in het jaar je er ook bent. Plof bijvoorbeeld bij de vijver neer met een goedgevulde picknickmand. Zin in actie? Laat je skeelerkunsten zien in het Skatepark, vlak bij de Mauritskade. Tip: in de lente en zomer is het Oosterpark het decor van heel wat optredens. Drankje in je hand, go ed gezelschap om je heen en je hebt een heerlijke dag. 

Vanaf station Amsterdam Muiderpoort wandel je in ruim 10 minuten naar het Oosterpark. Met de OV-fiets ben je er in een paar minuten.

Oosterpark, amsterdam.nl

2. De Jordaan in hartje Amsterdam

Bij ons in de Jordaan: een zin uit een van de bekendste liedjes over Amsterdam. Die zin heeft een betekenis. Voor veel Amsterdammers voelt De Jordaan namelijk echt als thuis. Het is er gemoedelijk en er hangt een ons-kent-ons-sfeer. Ondanks de drukte: de Jordaan is onderdeel van Amsterdam-Centrum. Wandel Café Nol eens binnen op de Westerstraat. In deze bruine - of eigenlijk rode - kroeg druipt de nostalgie bijna van de muren. Volksliedjes klinken door de luidsprekers, terwijl het bier in rap tempo uit de tap stroomt. Zin in een biertje met een ras-Amsterdammer? Bezoek Café Nol dan doordeweeks. 

Vanaf station Amsterdam Centraal wandel je in een kleine 25 minuten naar de Jordaan. Huur je een OV-fiets? Dan ben je er sneller, namelijk in 5 minuten.

  • Openingstijden Café Nol: woensdag en donderdag van 20.00 - 3.00 uur, vrijdag van 20.00 - 4.00 uur, zaterdag van 16.00 - 4.00 uur en zondag van 20.00 - 3.00 uur

Jordaan, iamsterdam.com
Café Nol, cafenol.amsterdam

3. Struinen over de Dappermarkt

De Dappermarkt is voor veel Amsterdammers een soort openluchtsupermarkt. Al meer dan 100 jaar slaan stadsbewoners hier hun slag. Er zijn 250 kramen waar je van alles kunt kopen, van verse Amsterdamse kaas tot warme wafels. Maar ook kleding, stoffen en interieuritems zijn er in overvloed. Het aanbod kan bij je volgende bezoek zomaar anders zijn. Behalve vaste kramen zijn er namelijk ook wisselende standplaatsen. Ook als je niet per se iets wil kopen, is een bezoek aan de Dappermarkt een aanrader. Al is het maar om de plat Amsterdamse tongval van de marktverkopers te kunnen horen.

Vanaf station Amsterdam Muiderpoort wandel je in minder dan 10 minuten naar de Dappermarkt. Je fietstocht op een OV-fiets duurt een paar minuten.

  • Openingstijden Dappermarkt: maandag t/m zaterdag van 9.00 - 17.00 uur

Dapperstraat, dappermarkt.nl

4. Lekker(s) shoppen op de Javastraat

De Javastraat vind je in de Indische buurt in Amsterdam-Oost. Deze straat is de laatste jaren uitgegroeid tot een plek vol hippe hotspots. Vooral culinaire liefhebbers voelen hun hart hier sneller kloppen. Er zijn buurtwinkels met verse groenten en fruit, maar ook boetieks bomvol taarten. Voor iedere trek een stek dus. Locals komen graag bij Saeed's Curry House: een winkel vol Pakistaanse delicatessen. Vooral voor de samosa's blijven klanten terugkomen. Neem de gefrituurde bladerdeeghapjes - gevuld met groenten of vlees - mee als snack voor onderweg.

Vanaf station Amsterdam Muiderpoort wandel je in 10 minuten naar de Javastraat. Kom je met de OV-fiets? Dan ben je er in een paar minuten.

Javastraat, javastraat.amsterdam
Javastraat 9, Saeed's Curryhouse, instagram.com​​​​​​

5. De stad uit en het Amsterdamse Bos in

Wist je dat het Amsterdamse Bos een van de grootste stadsparken van Europa is? Niet gek dus dat Amsterdammers naar deze groene parel trekken als ze rust en ruimte willen. Dat de drukke hoofdstad op een steenworp afstand ligt, is in het Amsterdamse Bos bijna ondenkbaar. Je vindt er natuurgebieden waar je alleen het geluid van grazende Schotse Hooglanders hoort. Toch kun je er ook wat spanning en sensatie opzoeken. Op de Grote Vijver bijvoorbeeld, waar je verschillende kanotochten kunt maken. Tip voor in de lente: een bezoek aan het Bloesempark. Dan staat de kersenbloesem volop in bloei. Alsof je in Japan bent.

Vanaf het Haarlemmermeerstation vertrekt de museumtram. Deze stopt bij de halte Amsterdamse Bos, vlak bij de ingang van het bos.

Amstelveenweg, Bushalte Amsterdamse Bos, amsterdamsebos.nl

6. Struinen over de Ganzehoef-markt in de Bijlmer

De Bijlmer is een van de meest multiculturele wijken van Amsterdam. Veel wijkbewoners doen hun zaterdagboodschappen op de Ganzehoef-markt. Een wandeling over deze markt prikkelt je zintuigen. Je ruikt versbereid eten, ziet overal bonte kleuren en hoort verkopers en kopers onderhandelen. De Ganzehoef-markt staat bekend om haar gevarieerde aanbod aan etnische en lokale producten. Denk aan kaasballen uit Curaçao en West-Afrikaanse yams: gefrituurde wortelknollen. Wie weet mag je wel wat proeven.

Vanaf station Diemen Zuid wandel je in 25 minuten wandelen naar de Ganzehoef-markt. Op de OV-fiets ben je er in ruim 5 minuten.

  • Openingstijden: zaterdag van 9.00 - 18.00 uur

Annie Romeinplein 32, uwmarktspecialist.nl

7. Een echte Amsterdamse volksbuurt: De Pijp

Net als de Jordaan is de Pijp een echte Amsterdamse volksbuurt. Veel geboren en getogen buurtbewoners gaan hier niet meer weg. Struin je door de wijk, dan snap je waarom. Wandel maar eens over de Albert Cuyp-markt. Die geur van versgebakken stroopwafels, die wil je toch het liefst in een potje meenemen naar huis? En die gezelligheid bij Brouwerij Troost: daar wil je je elke dag wel in mengen. Het Sarphatipark - met vijver en speelbos - voelt dan weer als achtertuin. Een plek waar je heel wat uren kunt ontspannen. De Pijp blijft je boeien. Of je er nu een dag of je leven lang blijft hangen.

Vanaf station Amsterdam Amstel fiets je in een half uur met de OV-fiets naar De Pijp. 

De Pijp, iamsterdam.com

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: Tim Bilman, Pexels en Unplash

24 uur door het centrum van Amsterdam

Laat je verleiden door de verrassingen van onze hoofdstad.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten