Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

24 uur cultureel Oost- en Zuidoost-Amsterdam ontdekken op de OV-fiets

Dagje Amsterdam op de planning? Laat het centrum achter je en trek naar het oosten en zuidoosten van de hoofdstad. Met de OV-fiets ben je er snel. Die huur je bij station Amsterdam Muiderpoort, waar je dagje in Oost-Amsterdam begint. Vanuit hier ga je op ontdekking in de Bijlmer en bezoek je het oude Tropenmuseum, het Wereldmuseum. Klaar om een verrassend deel van Amsterdam te ontdekken?


10:00 uur: Koffietje bij Hartje Oost

Je dagje Amsterdam begint met een lekkere kop koffie en ontbijt bij Hartje Oost. Bij Hartje Oost zit de liefde voor Oost-Amsterdam diep. Vandaar dat je op de kaart ook vooral gerechten met lokale producten ziet. Zo komen de groenten vanuit de Javastraat en het vlees vanuit de Dappermarkt. Maar Hartje Oost heeft ook liefde voor duurzame producten die niet eetbaar zijn. Duurzame truien van Samsoe Samsoe bijvoorbeeld, of stevige pannen van het kwaliteitsmerk Le Creuset. Snuffel er eens rond, nu je er toch bent.

Vanaf station Amsterdam Muiderpoort ben je in een paar minuten met de OV-fiets bij Hartje Oost.

  • Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 9.00 - 18.00 en zondag van 10.00 - 18.00 uur
  • Je ontbijt hier voor +/- € 7,50

Javastraat 23, hartjeoost.nl

11:00 uur: Bezoek aan het oude Tropenmuseum: Wereldmuseum Amsterdam

Het Tropenmuseum is al jaren een van de bekendste musea van onze hoofdstad. Tegenwoordig heet het geen Tropenmuseum meer, maar Wereldmuseum Amsterdam. Het is een museum waar culturen van over de hele wereld in het licht staan. Via tentoonstellingen en exposities leer je meer over gebruiken en ideeën van verschillende bevolkingsgroepen. Waarom is vechtvliegeren zo belangrijk in de Thaise cultuur? En hoe vieren ze kerstmis op Groenland? Het Wereldmuseum verbreed je blik, maar laat tegelijkertijd zien dat we allemaal mensen zijn. Sta ook even stil bij het museumgebouw zelf. Wist je dat dit een rijksgebouw van bijna 100 jaar oud is?

Vanaf Hartje Oost ben je met de OV-fiets in 10 minuten bij het oude Tropenmuseum.

  • Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur
  • Tickets: volwassenen € 16, studenten € 10 en kinderen van 6 t/m 18 jaar € 8, kinderen t/m 5 jaar gratis

Linnaeusstraat 2, amsterdam.wereldmuseum.nl

13:00 uur: Lunch bij Pasta di Mamma in de Amsterdamse Bijlmer

De Bijlmer is een multiculturele wijk waar hoogbouw en groen elkaar afwisselen. Trap vanuit het Wereldmuseum Amsterdam richting dit stadsdeel, waar een lunch bij Pasta di Mamma op je wacht. Deze Italiaanse paninizaak ligt in het hart van de wijk. De Paolo Rossi - een vega broodje met mozzarella, gegrilde aubergine en zongedroogde tomaat - is een hardloper. Tip: het Nelson Mandelapark ligt om de hoek. Wist je dat hier een tuin is met bomen uit de oorspronkelijke landen van de inwoners van Zuidoost? Verruil het trappen voor stappen en neem na je lunch een kijkje.

De rit van het oude Tropenmuseum naar Pasta di Mamma fiets je in een half uurtje.

  • Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 9.00 - 17.00 uur
  • Je bestel hier een rijk belegd broodje voor +/- € 7

Bijlmerplein 687, pastadimamma.nl

14:30 uur: Op koopjesjacht in de Shopperhal

Zet na je lunch je OV-fiets aan de kant bij het kloppend hart van Amsterdam-Zuidoost: de Shopperhal. Dit is een overdekte markt met tientallen verschillende kraampjes. Een smeltkroes van culturen, zo kun je het ook zien. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij A Seti. Bij deze Surinaamse juwelier vind je sieraden van onder andere hout, glas en keramiek. Alles is handgemaakt en dus uniek.

Nog een tip is een bezoek aan Africa Beauty Couture. Deze winkel hangt vol met kleurrijke kleding, handgemaakt door eigenaresse Eve. De uit Afrika afkomstige ontwerpster besloot de mode uit haar geboorteplaats naar Amsterdam te brengen. Van groen-bruin-rode bloezen met grafische prints tot kralenkettingen in tientallen kleuren geel. Een feestje om naar te kijken en om aan te trekken. 

Vanaf Pasta di Mamma ben je in een paar minuten met de OV-fiets bij de Shopperhal. 

  • Openingstijden van de Shopperhal: maandag t/m woensdag van 11.00 - 18.00 uur, donderdag van 10.00 - 19.00 uur, vrijdag van 10.00 - 18.00 uur en zaterdag van 10.00 - 17.00 uur

Shopperhal, Bijlmerplein 574, amsterdamsepoort.nl
A Seti, Bijlmerplein 688, amsterdamsepoort.nl
Africa Beauty Couture, Bijlmerplein 692D, shop.africa-beauty.com

17:00 uur: Dineren bij Oma letje

Je sluit je dagje in Amsterdam-Oost en -Zuidoost af met een bezoek aan Oma Ietje. Oma Ietje is geen grootmoeder die je in levenden lijve ontmoet, maar wel een plek die evenveel gezelligheid uitstraalt. Verwacht alleen geen oubollig servies of bloemetjesbehang. Oma Ietje is wat stoerder dan dat. Het restaurant zit in een complex dat knalt van de kleur. Een soort loods in alle kleuren van de regenboog. Zoals ze bij Oma Ietje zelf zeggen: er pruttelt hier altijd wat lekkers op het fornuis. Ga bijvoorbeeld voor een ouderwets lekkere stoof. Of kies voor een vega burger met quinoa en knapperige oesterzwam.

Vanaf de Shopperhal fiets je in 5 minuten naar Oma Ietje. 

  • Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 11.00 - 23.00 uur, zondag en maandag van 11.00 - 17.30 uur
  • Je bestelt hier een hoofdgerecht voor +/- € 10

Heesterveld 3, omaietje.nl

Overnachttip: Q-Factory Hotel Amsterdam

Vanuit Amsterdam-Zuidoost maak je je fietsronde af, terug naar Amsterdam-Oost. Lekker om nog even uit te waaien voordat je hoofd het kussen raakt. Waar dat kussen ligt? In het Q-Factory Hotel. Dit hotel is onderdeel van Q-Factory, een groot Europees muziekmakerscentrum. Muzikanten en producers wandelen hier in en uit. Van opnamestudio naar artiestencafé en weer terug. Het hotel heeft 4 soorten kamers. Allemaal in industrieel thema, met veel staal en beton. Het muzikale tintje zie je op elke kamer terug. In een schilderij van een rockartiest bijvoorbeeld. Wie regelmatig droomt van een artiestenleven, zal in het Q-Factory Hotel lekker slapen. 

Vanaf Oma Ietje fiets je in 25 minuten naar het Q-Factory Hotel. De volgende dag lever je je OV-fiets weer in bij station Amsterdam Muiderpoort.

  • Je boekt hier een tweepersoonskamer vanaf € 62 per nacht

Atlantisplein 1, q-factory-hotel.nl

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: Tim Bilman, Pexels, Q-Factory Hotel en Unsplash

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

7x favoriete plekken van locals in Amsterdam

Van de altijd gezellige Dappermarkt tot de levendige Javastraat.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten