Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

5x wandelroutes vol natuur en historie bij Apeldoorn

Met haar ligging midden op de Veluwe is Apeldoorn een kloppend hart in het groen. Je kunt er fijn wandelen. Daarbij ontdek je niet alleen natuur, maar ook cultuur en historie. Wat dacht je van een route langs Kasteel Cannenburch? En een wandeling door het Paleispark van Kroondomein Het Loo? Dit zijn de mooiste wandelroutes bij Apeldoorn. Tip: huur een OV-fiets op station Apeldoorn. Dan ben je sneller bij de routestartpunten.


1. Bekenroute langs Kasteel Cannenburch

De Veluwe is niet alleen erg groen. In heel veel delen van het natuurgebied kleurt het ook blauw. Dat zijn de vele beken en sprengen die kriskras door het gebied krioelen. Tijdens de Bekenroute wandel je in 11 kilometer langs een groot deel van deze wateren. Veel beken waren - net als de molens die je tegenkomt - in het bezit van Kasteel Cannenburch. Dit oude familiekasteel zie je bij aanvang van de route al liggen. Kasteel Cannenburch heeft een sprookjesachtige aanblik. Het is omgeven door bos, weilanden en water. Benieuwd naar het verhaal dat bij dit historische bouwwerk hoort? Kasteel Cannenburch is toegankelijk als museum.

Huur op station Apeldoorn een OV-fiets en trap in ruim een half uur naar het startpunt van de wandelroute.

 • Afstand: 11 kilometer
 • Download de route via visitveluwe.nl
 • Openingstijden Kasteel Cannenburch: van april t/m oktober op dinsdag t/m zondag van 11.00 - 16.00 uur. In de mei-, zomer- en herfstvakantie is het kasteel open tot 17.00 uur. Bekijk actuele openingstijden op glk.nl
 • Tickets Kasteel Cannenburch: kinderen 4 t/m 18 jaar € 5, volwassenen € 14,50. Boek je tickets op glk.nl

Startpunt: Parkeerplaats Juliana, Maarten van Rossumplein 4, Vaassen, visitveluwe.nl
Kasteel Cannenburch, Maarten van Rossumplein 4, Vaassen, glk.nl

2. Oranjewandeling door het Paleispark op Kroondomein Het Loo

Paleis Het Loo is misschien wel het beroemdste historische gebouw van Apeldoorn. Aan het paleis grenst het Paleispark, dat bij Kroondomein Het Loo hoort. Wist je dat het Kroondomein met haar 10.400 hectare het grootste landgoed van Nederland is? In het Paleispark kun je heerlijk wandelen. Het is een weelderig park met allerlei soorten bomen, slingerende paadjes en waterpartijen. Tijdens de Oranjewandeling stap je in de voetsporen van oude koninklijke bewoners van het paleis. Je komt bijvoorbeeld langs de veldvijver waar koning Willem III wel eens zwom. En langs het theepaviljoen, waar de koninklijke familie met elkaar thee dronk. Interessant? Plak er dan een bezoek aan Paleis Het Loo aan vast.

Vanaf station Apeldoorn fiets je in een kwartier naar het Paleispark op Kroondomein Het Loo.

 • Afstand Oranjewandeling: 2 kilometer
 • Openingstijden Paleispark op Kroondomein Het Loo: wintertijd van 9.00 - 17.15 uur, zomertijd van 8.00 - 19.00 uur
 • Ticket Paleispark: € 2, kinderen t/m 12 jaar en rolstoelgebruikers gratis. Bestel tickets op de website van kroondomeinhetloo.nl
 • Informatie over tickets en openingstijden van Paleis Het Loo vind je op de website van paleishetloo.nl

Startpunt: Paleis Het Loo, Koninklijk Park 1, Apeldoorn, paleishetloo.nl

3. Wandelroute bij Radio Kootwijk

Midden op de Veluwe staat een opvallend gebouw: Radio Kootwijk. Dit voormalige zendstation zorgde in de vorige eeuw voor communicatieverbindingen naar andere delen van de wereld. In Radio Kootwijk wordt nu geen radio meer gemaakt. Toch is het gebouw nog steeds indrukwekkend om te zien. Het grote betonnen blok midden op de vlakke heide doet een beetje mysterieus aan. Alsof het zomaar - uit het niets - uit de grond opstijgt. Tijdens deze wandeling maak je een ronde in de buurt van Radio Kootwijk. Tip: deze route levert veel mooie plaatjes op. Halverwege de wandeling krijg je het oude zendstation goed in beeld. Neem dus een camera mee.

Huur op station Apeldoorn een OV-fiets en trap in ruim een half uur naar het startpunt van de wandelroute.

Startpunt: Radioweg 1, Radio Kootwijk, staatsbosbeheer.nl​​​​​​​

4. Wandelroute door het Kootwijkerzand

Kootwijkerzand is het grootste stuifzandgebied van West-Europa. Tijdens deze wandelroute ontdek je een stukje van deze zanderige vlakte bij Apeldoorn. Het hoogtepunt van de tocht? Dat is - letterlijk - de 13,5 meter hoge uitkijktoren. Klim hierop en je wordt getrakteerd op een omvangrijk uitzicht over de zandvlakte en de Veluwe. Tip: deze route is goed te doen met kinderen. Vanwege de korte afstand van 3 kilometer, maar ook omdat de zandvlakte een fijn speelveld is.

Vanaf station Apeldoorn fiets je met de OV-fiets in ruim 45 minuten naar het startpunt van de wandelroute.

 • Afstand: 3 kilometer
 • De uitkijktoren is tussen zonsopgang en zonsondergang vrij toegankelijk
 • Bekijk de route en informatie over het startpunt via staatsbosbeheer.nl

Startpunt: Houtvester van Het Hoffweg, Kootwijk, staatsbosbeheer.nl​​​​​​​

5. Wandelroute over Hoog Buurlo

Hoog Buurlo is een gehucht midden op de Veluwe. Het is klein, maar toch kom je tijdens een wandeling van alles tegen. Beukenlanen, bossen en akkers wisselen elkaar af. Je ontmoet bovendien een hoop Veluwse heideschapen. Deze wollige dieren overnachten in een schaapskooi. Wist je dat dit al eeuwenlang - sinds de 9e eeuw - zo gaat? Er kleeft dus ook een stukje geschiedenis aan deze tocht. Voor deze route trek je het best stevige wandelschoenen aan. Af en toe stap je namelijk over mul zand.

Vanaf station Apeldoorn fiets je met de OV-fiets in ruim een 35 minuten naar het startpunt van de wandelroute.

Startpunt: Hoog Buurlo 1, Radio Kootwijk, staatsbosbeheer.nl

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: Marion Stoffels, Marco van de Burgwal, Apeldoorn Partners, Aranka Sinnema en Unsplash

Geïnspireerd om op pad te gaan?

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

24 uur op pad met kinderen in Apeldoorn

Kinderen zijn koning in het koninklijke Apeldoorn.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten