Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

24 uur als local in Den Bosch

Misschien heb je al wel eens een Bossche bol van Jan de Groot op. Of zag je de pracht en praal van de Sint-Janskathedraal. Ja, Den Bosch barst van de bekende highlights. Maar de Brabantse stad heeft zoveel meer dan dat. Ga maar eens naar de Tramkade: een van de hipste hotspots van Den Bosch. Een plek vol gave streetart en lekker eten.


10:00 uur: Opstarten bij een lokaal koffietentje

Er staat een dag vol activiteiten op het programma. Eerst even een energy boost halen bij een gezellig koffietentje dus. Je boft, want overal in Den Bosch zitten lekkere koffiebarretjes. De locals ploffen voor een speciaal bakkie leut graag neer bij Café Fortin in de sfeervolle Ridderstraat. Het aanbod koffies van Café Fortin is het resultaat van een ontdekkingstocht naar de nieuwste koffiesmaken. Een niet te missen plek voor echte koffieliefhebbers. Met wat geluk valt je bezoek aan de stad samen met de Bossche warenmarkt. Loop dan zeker langs de worstenbroodjeskraam van Keilekker. Je bent immers in Brabant, nietwaar? Wij tippen het heerlijk gekruide, warme vegan worstenbroodje.

Je wandelt vanaf station ’s-Hertogenbosch in ruim 10 minuten naar Fortin en de warenmarkt. Huur je een OV-fiets? Dan ben je er in 5 minuten.

 • Openingstijden Café Fortin: maandag t/m vrijdag van 08.00 – 20.00 uur, zaterdag van 08.00 – 18.00 uur, zondag van 10.00 – 17.00 uur 
 • Je bestelt een kop koffie voor +/- € 3 
 • De worstenbroodjeskraam van Keilekker vind je op woensdag van 09.00 – 15.00 uur, op zaterdag van 09.00 – 17.00 uur en iedere eerste en laatste zondag van de maand op de warenmarkt 

Ridderstraat 6, cafefortin.nl 
Bossche, keilekker.nl

11:00 uur: Struinen over de fotogenieke Tramkade

Vanuit het stadscentrum wandel of fiets je naar de Tramkade, een urban spot in Den Bosch. Deze dynamische plek is van grijs industriegebied omgetoverd tot kleurrijke culturele hub vol creativiteit. Haal je camera maar uit je tas: hier schiet je volop artistieke plaatjes. Echte eyecatchers zijn de fel beschilderde silo’s aan de rand van de kade. Ook zitten hier bijzondere zaakjes zoals de Social Label Shop. Hier vind je unieke hebbedingen die gemaakt zijn door talenten met een afstand tot de arbeidsmarkt. De Tramkade is onderdeel van de Spoorzone. Zin om op ontdekking te gaan in dit unieke gebied? Met de wandelroute van Visit Den Bosch kom je langs de tofste trekpleisters.

Je wandelt vanaf station ’s-Hertogenbosch in 10 minuten naar de Tramkade. Met de OV-fiets ben je er in een kleine 5 minuten.

Tramkade 20-24, sociallabelshop.nl

13:00 uur: Lekker lunchen in het hippe Werkwarenhuis

Met een volle filmrol op zak ben je klaar voor de lunch. Je blijft op de Tramkade, in het Werkwarenhuis. Daar zit Restaurant Van Aken: dé plek in Den Bosch waar je in de middag uit eten wil. Eén blik op het interieur en je snapt waarom. Je luncht hier in een knalroze fabriek, op meubels van Piet Hein Eek en onder glimmende discoballen. Op de muur schittert een grote gele, omgekeerde M. Een knipoog naar ’s werelds bekendste fastfoodketen. Buiten vind je het Funpark. Daar is het al net zo leuk als binnen. Plof neer op de schommelstoelen en zitzakken van het urban jungle terras. In de zomer is het hier tot laat gezellig. Idee voor vanavond? 

Het Werkwarenhuis aan de Tramkade ligt op 10 minuten wandel- en 5 minuten fietsafstand van station ’s-Hertogenbosch.  

 • Openingstijden: donderdag en vrijdag vanaf 14.00 uur, zaterdag en zondag vanaf 12.00 uur 
 • Het menu en de prijzen van de gerechten wisselen wekelijks 
 • Bekijk de agenda van het Werkwarenhuis 

Tramkade 20-24, werkwarenhuis.nl

15:00 uur: Een bootje huren en Den Bosch vanaf het water ontdekken

Stedentripjes maak je heel goed te voet of met de OV-fiets. Maar hoe leuk is het om een stad te leren kennen vanaf het water? Bij Restaurant Van Aken kun je een bootje huren en zo de geheime plekjes van Den Bosch ontdekken. Zo kom je langs hét historische meesterwerk van de stad: de Citadel. Dit fort verdedigde de stad tegen Spaanse aanvallen. Je vaart ook langs het gezellige Bossche centrum. Aan het stuur staat kapitein Joan. Hij toverde zijn bootje ‘Moar Intiem’ om voor vaartochtjes als deze. Na je rondje op het water stap je weer de Tramkade op en plof je neer in de relaxstoelen van Restaurant Van Aken.

Station 's-Hertogenbosch ligt op 10 minuten loopafstand en 5 minuten fietsafstand van het Werkwarenhuis. 

 • Reserveer je bootje voor maximaal 4 personen vooraf bij Restaurant Van Aken 
 • Kosten: € 100 voor 4 personen, inclusief kapitein en 4 cocktails 
 • Duur boottocht: 1 uur 
 • Het vaarseizoen start op 19 juli 

Opstapplaats: Tramkade 20-24, werkwarenhuis.nl

18:00 uur: Food & fun in arcadehal Barkade

Lekker loom van je relaxte middag op het water? Tijd voor actie. Wie lekker én leuk uit eten wil aan de Tramkade in Den Bosch, zet voet naar Barkade. Daar ben je binnen een minuut wandelen vanaf Restaurant Van Aken. Bij Barkade geniet je van spannende Aziatische streetfood. Kies voor shared dining en vul de tafel met gerechten als knapperige waterspinazie in oestersaus. Als de borden van tafel zijn, bereikt het avontuur pas echt het hoogtepunt. In de arcadehal speel je de leukste games: van een klassiek potje pinball tot een wedstrijdje airhockey. Wie nog zin heeft, trekt door naar het filmhuis van de Verkadefabriek. In deze voormalige koekjesfabriek draaien fijne arthousefilms.

Je wandelt vanaf station ’s-Hertogenbosch in 10 minuten naar Barkade. Huur je een OV-fiets? Dan trap je er in een kleine 5 minuten naartoe.

 • Openingstijden: donderdag van 17.00 – 23.00 uur, vrijdag en zaterdag van 15.00 – 01.00 uur, zondag van 15.00 – 23.00 uur
 • Je geniet hier van een hoofdgerecht voor +/- € 15. Of ga voor het shared dining concept, dan betaal je € 5 – € 15 per gerecht 
 • Een ticket voor een film bij de Verkadefabriek kost +/- € 11,50. Bekijk het actuele filmprogramma

Tramkade 26, barkade.nl
Boschdijkstraat 145, verkadefabriek.nl

Hoteltip: Tukken op de Tramkade

Wat te doen na 24 uur in Den Bosch? Dan blijf je lekker langer hangen. Aan de noordkant van de Tramkade - op een kleine 5 minuten lopen van de Verkadefabriek – vind je een bijzondere toffe plek om te tukken. Op het water drijven twee Wikkelboats. Duurzame, ultramoderne huisjes die van alle gemakken zijn voorzien. Schrik niet als je niet meteen een bed ziet: die trek je namelijk uit de houten muur. Overdag klap je die weer in, zodat je binnen meer ruimte hebt. Fenomenaal is het uitzicht over het water op de kleurrijke Tramkade. En de jacuzzi, die verborgen in de vlonder zit. Geen verkeerde manier om je avontuur als local in Den Bosch af te sluiten.

Na je verblijf wandel je in ruim 10 minuten terug naar station ’s-Hertogenbosch. Met de OV-fiets ben je er in 5 minuten. 

 • Je boekt een Wikkelboat vanaf € 189 bij een verblijf van 1 nacht. Verblijf je meerdere nachten, dan betaal je € 129 per nacht. Prijzen gelden per 2 personen
 • Reserveer op tijd: de Wikkelboats zijn populair

Tramkade 43, wikkelboat.nl

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: Sabrina Gaudio, Wikkelboat, Verkadefabriek en Banketbakkerij Jan de Groot

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

6x keigoede koffiebarretjes in Den Bosch

Ontdek leuke koffiebarretjes in de charmante straatjes van Den Bosch.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten