Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Wandelroute Den Haag - Scheveningen

Wandel door statig Den Haag, via het groen van stadsparken en kleine bossen, naar de kust van Scheveningen. Onderweg kom je langs monumentale panden, historische monumenten en verschillende musea en paleizen. Een wandeling door Den Haag met een koninklijk tintje.


Wandelen door Den Haag

De wandeling start bij het Centraal Station en neemt je via de binnenstad mee – door de statige ambassadebuurt – naar het groen van de Scheveningse Bosjes. Om af te sluiten bij het Kurhaus aan de boulevard van Scheveningen.

Vanaf Den Haag CS wandel je via het Malieveld langs het Mauritshuis. De permanente collectie met onder andere Hollandse meesters als Frans Hals, Jan Steen en Vermeer mag je natuurlijk niet overslaan! Neem een kijkje op de website van het museum voor de meest actuele tentoonstellingen.

Door het Binnenhof naar Paleis Noordeinde

De route voert verder door het Binnenhof naar Paleis Noordeinde en Paleis Kneuterdijk, waar nu de Raad van State gevestigd is. Het bordes zul je meteen herkennen: in dit pand worden ministers beëdigd en nieuwe kabinetsformaties aangekondigd.

Verderop passeer je Paleis Lange Voorhout, het voormalige winterverblijf van koningin Emma. Tegenwoordig is hier het Escher-museum, Escher in het Paleis, gevestigd. Naast de topstukken van Escher biedt het een uniek kijkje op het interieur van een koninklijk paleis. Let op de bijzondere parketvloeren van kunstenaar Donald Judd en de kristallen kroonluchters in geometrische vormen, van Hans van Bentem.

Einde van de wandeling in Scheveningen

Via de gezellige Denneweg, met alle leuke winkels en terrassen, vervolgt de route zich door de statige ambassadebuurt via Panorama Mesdag langs het Vredespaleis naar het groen van de Scheveningse Bosjes. De wandeling eindigt bij het chique Kurhaus in Scheveningen. Vergeet niet op de boulevard om je heen te kijken naar de fantastische beelden van beeldhouwer Tom Otterness. De figuren, die allemaal een ander sprookje uitbeelden, horen bij museum Beelden aan Zee. In een duinpan ligt bijvoorbeeld een reusachtig vrouwengezicht van de Spaanse kunstenaar Jaume Plensa. Het geeft de boulevard een surrealistisch aanzien.

De wandelroute verlengen

Nog niet uitgewandeld? Dan kun je de route verlengen. Dit alternatief is minder stads en biedt meer natuur. Door duinen, langs de Waalsdorpervlakte en door het Haagsche Bos wandel je in 11 kilometer terug naar het Centraal Station.

Tekst: LaPeet - MPG. 

Wandeling: Parkstad Den Haag

Verken een van de vier groene oases tijdens deze wandeling door Den Haag.

Free Walking Tour Eindhoven

Ontdek de leukste plekken met een rondleiding.