Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

24 uur de leukste activiteiten voor kinderen in Den Helder

Kinderen willen spelen. Ontdekken. Avonturen beleven. Wat is dan spannender dan een treinrit naar een avontuurlijke plek vol activiteiten voor kinderen? Trek samen noordwaarts richting Den Helder. Een maritieme stad, waar ooit hele spannende gebeurtenissen plaatsvonden. Zo zette Napoleon er voet aan wal en vind je er overblijfselen uit de hoogtijdagen van de Koninklijke Marine. Dit, en nog veel meer, ontdekken jullie in 24 uur. Van Fort Kijkduin tot hét museum over de marine, in Den Helder kijken avonturiers hun ogen uit.


10:00 uur: Koffie en chocomel bij café Bij Tante Nel

Na het ritje met de trein wacht Tante Nel op jullie. Geen echte tante, maar wel een plek die net zo gezellig en voelt als tantes huis. Café Bij Tante Nel ligt aan de haven van Den Helder. Het restaurant ziet er van buiten uit als een oud vissershuisje. Vanaf het zonnige terras zien jullie bootjes af en aan varen. Ook binnen kijken jullie je ogen uit: overal hangen oude reddingboeien, vissersnetten en scheepsroeren. Bestel een kop koffie of een chocomel en kom samen bij van de treinrit. Of verwen jezelf met een luxe ontbijtje, met onder andere twee pistoletjes met beleg, een croissantje en een glas vers sinaasappelsap. Een heerlijk begin van jullie dag samen. 

Je wandelt vanaf station Den Helder in een klein kwartiertje naar Bij Tante Nel. Huur je een OV-fiets? Dan ben je er in ongeveer 5 minuten. 

 • Openingstijden: maandag, woensdag, donderdag en zondag van 10.00 – 18.00 uur, vrijdag en zaterdag van 10.00 – 20.00 uur 
 • Je bestelt hier een luxe ontbijtje voor € 12,50 p.p. 

Willemsoord 43, bijtantenel.nl

11:00 uur: Op ontdekking in het Marinemuseum

Café Bij Tante Nel ligt op Willemsoord, de voormalige werf van de Koninklijke Marine in Den Helder. Op deze plek brengen jullie een deel van de avontuurlijke dag met de kinderen door. In het Marinemuseum – het grootste museum van Den Helder – duiken jullie de spannende geschiedenis van de marine in. Klim in Tonijn, de reusachtige onderzeeboot op de werf. Deze onderzeeër is nog in originele staat: zelfs de periscopen werken nog. Wil je écht zelf op ontdekking gaan? Vraag dan bij de kassa om de gratis speurtocht. Door te zoeken en te spelen ontrafelen jullie alle geheimen van het mariniersleven. Het Marinemuseum is benoemd tot Kidsproof museum en daarom een groot succes bij kinderen. 

Je wandelt vanaf Bij Tante Nel in 5 minuten naar het Marinemuseum. Kom je vanaf station Den Helder? Dan wandel je in 10 minuten naar het museum. Met de OV-fiets ben je er in ongeveer 5 minuten.  

 • Openingstijden Marinemuseum: van mei t/m oktober dagelijks van 10.00 – 17.00 uur, van november t/m april op maandag gesloten 
 • Entree Marinemuseum: volwassenen en kinderen vanaf 13 jaar € 12, kinderen van 4 t/m 12 jaar € 7,50, kinderen van 0 t/m 3 jaar gratis 

Hoofdgracht 3, marinemuseum.nl

13:00 uur: Lekker lunchen bij EFFE Anderzz

Na jullie avonturen in het Marinemuseum gaan jullie naar EFFE Anderzz. Deze lunchplek ligt op een schitterende locatie aan het water. Een plekje op het terras is dan ook zeker een aanrader, hoewel het binnen ook volop sfeer ademt. De kaart is een mengelmoes van oude en vertrouwde gerechten en spannende blikvangers. Zo kun je kiezen voor een uitsmijter of een broodje carpaccio, maar ook voor een ‘catch of the day’. Verwacht in het laatste geval een krakend vers visje rechtstreeks van de visveiling in Den Helder. En de kinderen? Die smullen van een tosti, broodje kroket of een pannenkoek. Het is immers een feestdag, toch? 

Vanaf het Marinemuseum wandel je in een kleine 10 minuten naar EFFE Anderzz. Met de OV-fiets ben je er in 2 minuten. Kom je vanaf station Den Helder? Dan ben je er met een kleine 10 minuten wandelen of 5 minuten fietsen. 

 • Openingstijden: woensdag t/m zondag van 10.00 – 22.00 uur
 • Je luncht hier voor ongeveer € 15 p.p.

Willemsoord 60A, effeanderzz.nl

14:00 uur: Avonturen beleven in het spannende Fort Kijkduin

In de middag wachten weer nieuwe avonturen op jullie. Dit keer in Fort Kijkduin, een uniek museum vlak buiten het centrum van Den Helder. Wist je dat dit fort is gebouwd in opdracht van de enige echte Napoleon? In dit museum treden jullie in de voetsporen van dezebelangrijke historische figuur. Leer meer over de spannende Slag bij de Groote Keeten en de Engelse inval in de Bataafse Republiek. Buiten het museum is een schitterend duingebied, waar je klimt en klautert in oude bunkers. Naast het fort ligt het Noordzeeaquarium, dat een bezoek zeker waard is. In de meterslange Doorlooptunnel wandel je letterlijk tussen de vissen. En durven jullie de haaien en roggen te voeren? 

We raden je aan om het fort te bezoeken met de OV-fiets. Vanaf EFFE Anderzz trap je er in een kwartiertje naartoe. Of fiets langs de kust, dan ben je er in een kleine 20 minuten. Kom je direct vanaf station Den Helder? Dan komt het fort na ruim 10 minuten fietsen in zicht. 

 • Openingstijden: dagelijks van 10.00 – 17.00 uur. Vanaf eind oktober geopend van zaterdag t/m donderdag van 11.00 – 17.00 uur 
 • Entree: volwassenen en kinderen vanaf 13 jaar € 11, senioren vanaf 65 jaar € 10, kinderen van 4 t/m 12 jaar € 9,50, kinderen van 0 t/m 3 jaar gratis 

Admiraal Verhuellplein 1, Huisduinen, fortkijkduin.nl

18:00 uur: Smullen bij restaurant Storm aan Zee

Avonturen beleven maakt hongerig. Jullie gaan eten bij een restaurant met een bijzondere naam: Storm aan Zee. De ligging van het restaurant is al net zo bijzonder. Vanaf je tafel kijk je eindeloos uit over zee. ’s Avonds verandert het uitzicht haast in een schilderij. Als de zon in de zee zakt dansen rode, oranje en paarse kleuren met elkaar. Dat is pas eten met uitzicht! Op de kaart staan gerechten uit allerlei keukens. Liefhebbers van vis likken hun vingers af bij een portie fish-and-chips of pittige gamba’s. Liever vlees? Kies dan voor de Stormburger. Ook voor kinderen is het hier smullen geblazen. Probeer maar eens een keuze te maken tussen ijs met M&M’s of dampende poffertjes.  

Restaurant Storm aan Zee ligt om de hoek bij Fort Kijkduin. Je wandelt of fietst er in een paar minuutjes naartoe. Als je vanuit station Den Helder komt, dan raden we je aan de OV-fiets te pakken. De fietstocht naar Storm aan Zee duurt vanaf het station ongeveer 10 minuten. 

 • Openingstijden: dagelijks van 10.00 – 22.00 uur
 • Je dineert hier voor ongeveer € 25 p.p.

Zeeweg 12, Huisduinen, stormaanzee.nl

Slaaptip: Tukken bij WadLeuk!

Kan het avontuur in Den Helder jullie niet lang genoeg duren? Blijf dan lekker met zijn allen een nachtje slapen. Wij tippen WadLeuk!, een sfeervol appartement in zee- en kustthema. Tukken doe je in een van de twee slaapkamers, waarvan eentje met tweepersoonsbed en één met twee enkele bedden. In de tuin is plek om in de zon te ontbijten. Een heerlijke start van je dag en einde van je 24 uur in Den Helder. Of plakken jullie er nog een middag achteraan? Er valt genoeg te beleven, of je nu historische kunst en kust wil ontdekken of de spanning opzoekt op de Den Helderse Stelling.

WadLeuk! ligt op een kwartier fietsen vanaf restaurant Storm aan Zee. De volgende dag wandel je in 10 minuten of fiets je in 5 minuten terug naar station Den Helder. 

 • Je boekt het 4-persoonsappartement vanaf € 102 per nacht
 • Er is een extra babybedje beschikbaar
 • Boek op tijd, het appartement is populair

Sperwerstraat 43, WadLeuk!

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: Tim Bilman, Fort kijkduin, WadLeuk! en Marine Museum

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

7x forten en bunkers van de Stelling van Den Helder

Ontdek de leukste bunkers en forten in Den Helder.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten