Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

7x forten en bunkers van de Stelling van Den Helder

Het is de meest noordelijke gemeente op het vasteland van Nederland: Den Helder. Het knusse stadje kent een belangrijke maritieme geschiedenis. Pak de trein en bezoek de Stelling van Den Helder. Een verdedigingslinie - in 1811 bedacht door Napoleon - om de marinehaven van Den Helder te beschermen. Vergeet niet een kijkje te nemen bij Fort Erfprins of Westoever. Deze forten zijn vandaag de dag nog steeds zichtbaar in het landschap. In dit blog vertellen we je er meer over.


1. Ontdek het historische Atlantikwall Centrum

De Atlantikwall is een meer dan 5000 kilometer lange verdedigingslinie van Noorwegen tot Spanje. Ooit gebouwd door de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de restanten van het administratiegebouw – de plek waar de Duitse Marine in Den Helder werd ondergebracht – bezoek je het Atlantikwall Centrum. Stap binnen in dit indrukwekkende gebouw en ontdek het leven van toen. Wat deden de Duitse soldaten in Den Helder? En hoe is het om samen te leven met deze soldaten? Tijdens de interactieve expositie zie, hoor en leer je meer over de oorlog en de bombardementen. Verken de ondergrondse gangen en voel de spanning van het verleden.

Vanaf station Den Helder is het ruim 30 minuten wandelen naar het Atlantikwall Centrum. Met een OV-fiets ben je er binnen 10 minuten. 

 • Het Atlantikwall Centrum is tussen 7 april 2023 en 3 september 2023 drie dagen per week geopend op zaterdag, zondag en maandag van 12.00 - 17.00 uur  
 • Entree: volwassenen en kinderen vanaf 13 jaar € 7,50, kinderen van 4 t/m 12 jaar € 5,50, senioren € 7 en kinderen van 0 t/m 3 jaar gratis 
 • Ook benieuwd naar Fort Kijkduin? Voor € 15 koop je een combi-ticket. Je leest er in dit blog meer over  
 • Tip: Atlantikwall Centrum ligt aan de rand van de duinen. Wandel of fiets vanaf het museum door de prachtige Helderse Duinen 

 R.W. van de Wintstraat 41, Huisduinen, atlantikwallcentrum.nl

2. Drink een biertje bij Fort Westoever

Fort Westoever is een echte aanrader als je van geschiedenis én bier houdt. In dit historische fort – dat van buiten nog exact hetzelfde is maar van binnen is omgetoverd tot een bierbrouwerij – geniet je van verschillende écht Helderse biertjes. Neem een kijkje in het militaire verleden van de stad terwijl je uitkijkt over het Noordhollandsch Kanaal. Ook als je geen fan bent van bier is er genoeg te beleven bij Fort Westoever. Tijdens Fortslag strijd je samen met je team om de meeste punten binnen te halen. Word jij de Keizer der forten? Voor de echte avonturiers is er een spannende escape-room.

Binnen een halfuur wandel je vanaf station Den Helder naar Fort Westoever. Liever op de fiets? Met een OV-fiets ben je er binnen 8 minuten.   

 • Woensdag, donderdag en zondag van 12.00 - 22.00 uur geopend. Op vrijdag en zaterdag van 12.00 - 00.00 uur 
 • Een Helders biertje drink je hier vanaf € 3,50  
 • Bekijk voor alle activiteiten de website 

Westoever 1, Den Helder, fortwestoever.nl

3. Ontdek Fort Harssens tijdens een rondleiding

Fort Harssens is een pantserkustfort uit 1885. Wie dit fort wil zien moet even goed zoeken. Het fort is bij de aanleg van de Nieuwe Haven in 1950 onder de grond verdwenen. Gelukkig is Fort Harssens nog steeds onder begeleiding te bezoeken. De vrijwilligers vertellen tijdens de rondleiding vol enthousiasme over het fort. Voel de sfeer van 1900. Vanwege het historische karakter lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. Leuk om te weten: op Fort Harssens stonden de grootste kanonnen ooit. In de koepels waren 2 kanonnen met elk een diameter van 30,5 cm geplaatst. De kanonnen zijn tijdens de oorlog door de Duitse bezetter verwijderd.  

Wandel binnen een halfuurtje vanaf station Den Helder naar Fort Harssens. Of huur een OV-fiets, dan ben je er in 10 minuten. Het terrein is ook binnen 20 minuten bereikbaar met de bus.  

 • Er zijn op verschillende tijden rondleidingen door het fort. Bekijk voor een actueel overzicht de website  
 • De rondleiding kost € 5 per volwassene, kinderen t/m 12 jaar € 1  
 • Let op: meld je tenminste 5 dagen van tevoren aan voor een rondleiding in verband met de beveiligingsprocedure binnen het fort 

Bevesierweg 5, Den Helder, stellingendenhelder.nl

4. Bezoek de mysterieuze bunker FL 250 FlakGruko

Betreed de mysterieuze bunker in de betoverende Grafelijkheidsduinen, waar ooit de Duitse bezetter de luchtverdediging coördineerde. Deze unieke bunker vormt een van de laatste twee overgebleven exemplaren van de indrukwekkende Atlantikwall. Ontdek het uitgestrekte complex van de M151-onderkomens dat zich rondom de bunker bevindt. Een verborgen juweel in dit historische landschap. Elke zaterdag werken gepassioneerde vrijwilligers aan het behoud en de restauratie van deze bunker. Terwijl je een avontuurlijke wandeling maakt door de Grafelijkheidsduinen, heten de vrijwilligers je van harte welkom om de binnenkant van de bunker te bewonderen.

Je wandelt vanaf station Den Helder in 35 minuten naar de Bunker. Of huur een OV-fiets, dan ben je er binnen 7 minuten.  

 • De bunker bevindt in een beschermd natuurgebied. Houd er rekening mee dat dit gebied beperkt toegankelijk is  
 • Op afspraak gratis te bezoeken 

Ingang Duinweg, Huisduinen, stellingendenhelder.nl

5. Bezoek het grootste fort van Nederland: Fort Erfprins

Fort Erfprins is in 1811 gebouwd door Napoleon. Het is het grootste fort van Nederland en wordt momenteel gebruikt als opleidingscentrum voor de Koninklijke Marine. Toch stap je hier terug in de tijd. Wanneer je de dikke muren van Fort Erfprins nadert, voel je direct de kracht van deze militaire vesting. Het fort is strategisch gelegen aan de oever van het Marsdiep. Het was een cruciaal onderdeel van de Stelling van Den Helder. Verken de ondergrondse gangen, waar ooit soldaten zich klaarmaakten voor de verdediging van de stad. Met zijn prachtige ligging is Fort Erfprins niet alleen een historische schat, maar ook een plek waar je geniet van het prachtige Helderse landschap.

Om het imposante Fort Erfprins te bereiken, wandel je binnen 20 minuten naar de Keelpoort. Deze toegangspoort bevindt zich aan het einde van de Fortweg. Neem de afslag bij huisnummer 1 op de Abel Tasmanstraat. Met de OV-fiets ben je er binnen 6 minuten.  

 • De rondleidingen zijn gepland op 5 augustus, 2 september en 7 oktober 2023  
 • De rondleiding kost € 5  
 • Schrijf je vooraf in voor een rondleiding via de website  
 • Let op: Fort Erfprins is nog steeds een operationele kazerne, daarom dien je een ID-bewijs mee te nemen 
 • Toegang vanaf 14 jaar  

Abel Tasmanstraat 1, Den Helder, forterfprins.nl

6. Neem een kijkje bij de Hospitaalbunker Sani 638

Stap binnen in de mysterieuze wereld van de Hospitaalbunker in Den Helder. Deze unieke bunker diende tijdens de Tweede Wereldoorlog als een cruciaal medisch centrum in de verdedigingslinie van de stad. Bij het betreden van de Hospitaalbunker voel je direct de krachtige sfeer van deze ondergrondse schuilplaats. Hier werden gewonde soldaten behandeld en kregen ze medische zorg. Terwijl je door de gangen van de bunker loopt, zie je de overblijfselen van de medische faciliteiten. Luister naar de verhalen en leer meer over de rol van Den Helder tijdens de oorlog.

Je wandelt vanaf station Den Helder in 10 minuten naar de bunker. Of huur een OV-fiets, dan ben je er in 3 minuten. 

 • Op afspraak te bezichtigen 
 • De entree is € 5 voor volwassenen en € 3 voor kinderen  
 • Elke laatste zaterdag geopend van 10.00 tot 16.00 uur in de maanden mei t/m september 

Timorlaan 2, Den Helder, stellingdenhelder.nl

7. Bezoek de uniek M219 Seezielbatterij Zanddijk

Op strandslag de Zandloper - een schilderachtige locatie in Den Helder - staan twee bunkers van het zeldzame type M219. Deze bunkers zijn speciaal ontworpen en gebouwd om het geschut van het machtige slagschip de Gneisenau te huisvesten. Doordat de bunkers pas aan het einde van de oorlog werden gebouwd, heeft het geschut er slechts gedeeltelijk op gestaan. Toch is de noordelijke bunker nog steeds te bezoeken. Omringd door een prachtig stukje natuur en niet ver verwijderd van de uitgestrekte Noordzee ontdek je hier een stukje van de Helderse geschiedenis.

We raden je aan de bunker te bezoeken met de OV-fiets. De bunker ligt net iets verder van het station, maar de prachtige route langs de kust is zeker de moeite waard. Vanaf station Den Helder trap je er in een halfuurtje naartoe. 

 • Open van mei t/m september om het weekend en in de zomervakantie elke zaterdag. Meer informatie is te vinden via Facebook en de website 
 • De entree is € 5 voor volwassenen en € 2 voor kinderen van 3 t/m 12 jaar 

Zanddijk 5, Julianadorp, hollandbovenamsterdam.com

Tekst: Maaike van Suijdam - Insiders
Beeld: Tim Bilman, Forten.nl en Fort Westoever

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

24 uur in Den Helder: wandel langs het strand en door de Helderse Duinen

Laat je verrassen door de historische hoogtepunten.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten