Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

24 uur wandelen langs de mooiste bezienswaardigheden van Enschede

Enschede is een stad met een verhaal. Het kent een verwoestend verleden, maar ook tijden van veerkracht en wederopbouw. In de stad zijn verschillende bezienswaardigheden die het verhaal van Enschede vertellen. Ons 24-uursprogramma is een ontdekkingstocht naar die bezienswaardigheden. Je gaat vooral wandelen door de Enschedese wijk Roombeek. Ooit vond hier de Vuurwerkramp plaats, nu is het een kloppend cultuurhart. Benieuwd? Lees snel verder.


10:00 uur: Koffie en ontbijt bij de Branderie

Je gaat vandaag veel wandelen door Enschede. Wat extra energie is dus welkom. Begin je dag daarom bij de Branderie, een ontbijt- en lunchrestaurant in hartje Enschede. Aan keuze voor ontbijtgerechten is hier geen gebrek. Zin in een stevige starter? Kies dan voor een compleet ontbijt, met vers sinaasappelsap, zelfgebakken brood en een yoghurtbowl. Kleinere trek stil je met een verse croissant. Tip: de taarten van de Branderie zijn een begrip in Enschede. Het aanbod varieert, maar de glutenvrije sinaasappelcheesecake - met sinaasappels uit Valencia - was een groot succes.

Op station Enschede kun je een OV-fiets huren. Slim, want sommige locaties van het 24-uursprogramma liggen iets verder uit elkaar. Vanaf station Enschede ben je met de OV-fiets in een kleine 5 minuten bij de Branderie. Liever wandelen? Dan ben je er in 10 minuten.

 • Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 9.00 - 17.00 uur en zondag van 11.00 - 17.00 uur
 • Ontbijtgerechten kosten tussen de € 2,50 (croissant met boter) en € 19,50 (compleet ontbijt)

Hendrik Jan van Heekplein 35, debranderie.nl

11:00 uur: Wandel de Roombeek-wandelroute

Na je ontbijt ga je wandelen in de Enschedese wijk Roombeek. In 2000 werd deze wijk grotendeels verwoest door de Vuurwerkramp. Midden in Roombeek ligt een herdenkingspark: Lasonderbleek. Hier kom je verschillende verwijzingen naar het verleden tegen. Zo zie je de oude betonnen fundering van de vuurwerkfabriek nog liggen. Je bezoekt er ook het Vuurwerkramp-monument. Op een zwarte, massieve gedenksteen lees je de namen van de slachtoffers. Een herinnering aan een diepzwart moment in de geschiedenis van de stad.

Na de Vuurwerkramp vond in Roombeek een wederopbouw plaats. Dat zie je terug tijdens je wandeling door de wijk. Roombeek is nu een dynamische plek waar cultuur, wonen en werken samenkomen. Het Cultuurpark is daar een voorbeeld van. Bekijk hier Op de Brouwerij: een oud brouwhuis. Eerder brouwde Grolsch hier haar bieren, nu is het een modern woon-werkcomplex. Nog een bezienswaardigheid is de Enschedese Museumfabriek. In deze voormalige textielfabriek zit nu een museum. Dat ga je vanmiddag bezoeken.

Vanaf de Branderie wandel je in ruim een kwartier naar het routestartpunt: Rijksmuseum Twenthe. Met de OV-fiets ben je er sneller, namelijk in een kleine 10 minuten.

 • Het startpunt van de route is Rijksmuseum Twenthe. Zet hier eventueel je OV-fiets neer als je gaat wandelen
 • Duur: 30 minuten 
 • Afstand: 3 kilometer
 • Download de gratis route via uitinenschede.nl

Startpunt: Rijksmuseum Twenthe, Lasondersingel 129 - 131, uitinenschede.nl

12:00 uur: Lunchen bij Gastrobar Bij Rozendaal

De middag dient zich aan. Tijd om te gaan lunchen. Een fijne plek om te pauzeren in Roombeek is Gastrobar Bij Rozendaal. Dit restaurant heeft een terras op het zuiden. Heerlijk als de zon schijnt. Binnen valt vooral het hoge plafond op, waar sierlijke kroonluchters aan hangen. Bij Rozendaal heeft een populaire vegetarische lunchspecial: gegrilde groenten. Dit gerecht is kruidig door de rozemarijn en romig door de ricotta. Een combinatie die mooi in balans is. Aan zoetekauwen is ook gedacht. Wat dacht je van skyr - IJslandse yoghurt - met tropisch fruit en kletskop?

Vanaf het eindpunt van de route wandel je in ruim 10 minuten naar Gastrobar Bij Rozendaal. Of stap op de OV-fiets, dan ben je er in 3 minuten.

 • Openingstijden: woensdag t/m zondag van 10.00 - 22.00 uur
 • Je bestelt hier een lunchgerecht voor +/- € 15

Het Rozendaal 10, gastrobarbijrozendaal.nl

13:30 uur: Op ontdekkingstocht in de Enschedese Museumfabriek

In de middag bezoek je de Museumfabriek van Enschede. Daarvoor hoef je niet ver te wandelen. Het ligt in hetzelfde gebouw als Gastrobar Bij Roozendaal. Bij de Museumfabriek draait het om 'de samenhang der dingen'. Je ontdekt hier hoe natuur, cultuur, wetenschap en techniek elkaar beïnvloeden. Hoe kijkt de mens bijvoorbeeld naar dieren als ze robots ontwikkelen? In de Museumfabriek leer je niet alleen door te kijken en te lezen. Je gaat er ook zelf op ontdekking. In de Makerspace ontwerp je bijvoorbeeld eigen creaties met een 3D-printer of lasersnijder. Wie weet schuilt er een echte creatieve techneut in jou.

Vanaf Gastrobar bij Rozendaal wandel je in10 minuten naar De Museumfabriek Enschede. Met de OV-fiets ben je er in 3 minuten.

 • Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 - 17.00 uur
 • Tickets: volwassenen € 12,50, kinderen van 4 t/m 17 jaar € 10 en kinderen t/m 3 jaar gratis
 • Tip: de Museumfabriek heeft een Sterrenwacht op het dak van het gebouw. Het museum organiseert regelmatig sterrenkijkavonden en lezingen door sterrenwacht Coenraad ter Kuile. Ontdek meer via demuseumfabriek.nl

Het Rozendaal 11, demuseumfabriek.nl​​​​​​

17:00 uur: Uit eten bij Lovely Local Restaurant

Een diner in een gezellige huiskamer. Zo voelt een bezoek aan Lovely Local, het restaurant van eigenaren Gijs en Clarissa. De blauwe kozijnen, houten spijlenstoelen en vintage vloerkleden creëren een warme, huiselijke sfeer. Het menu? Dat bestaat uit gerechten met lokale, biologische en duurzame ingrediënten. De biologische boskip komt bijvoorbeeld van boerderij Zuuver uit Buurse. En de groenten en kruiden plukken de eigenaren zelf, bij tuinderij het Amelink in Lonneker. Wat je precies krijgt voorgeschoteld, is een verrassing. Clarissa kookt een compleet zevengangendiner voor je. Daarbij wisselt ze vlees, vis en vega met elkaar af. Laat je verwennen en ontspan na een fijne dag wandelen in Enschede.

Vanaf de Museumfabriek wandel je in 25 minuten naar Lovely Local. Stap je op de OV-fiets, dan duurt de tocht ruim 5 minuten.

 • Openingstijden: donderdag, vrijdag en zaterdag vanaf 18.00 uur
 • Een zevengangenmenu exclusief drankjes kost € 45 per persoon

Walstraat 7, lovelylocal.nl​​​​​​​

Overnachttip: Bij Jacob in buurdorp Lonneker

Zin om te blijven slapen? Bij Jacob is een heerlijke plek om te logeren. Deze overnachtingsplek vind je in Lonneker, onder de rook van Enschede. Je slaapt hier in een oude pastorie uit 1911. Heel wat oude details bleven in dit hotel bewaard. Zoals het glas-in-lood boven de ingang, de sierlijke vloer en de oude houten plafondbalken. In sommige kamers staan ook nog originele wandkasten. Die gebruik je nu als ingang voor de badkamer. Lekker uitgeslapen? Stap weer op je fiets, terug naar station Enschede. Of duik je nog de Twentse natuur in?

Vanaf Lovely Local Restaurant fiets je binnen een kwartier met de OV-fiets naar Bij Jacob. 

 • Je boekt hier een tweepersoonskamer vanaf € 105 per nacht

Dorpsstraat 149, bij-jacob.nl

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: Marion Stoffels, Gastrobar Bij Rozendaal, Bij Jacob, Twente MarketingOost, Sjoerd Bracke, Cuno de Bruin en Pexels

Geïnspireerd om op pad te gaan?

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

6x wandelen over de mooiste landgoederen in Twente

Trek je wandelschoenen aan en duik de Twentse natuur in.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten