Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

5x verhalende wandelroutes in Harderwijk

Een stadswandeling door Harderwijk is één grote ontdekkingstocht. Van het oude Kerkplein tot het Hortuspark, overal vind je herkenningspunten waar een verhaal aan kleeft. Verhalen uit het bruisende handelsverleden van de Hanzestad. Maar ook kunstwerken die je iets vertellen. We verzamelden 5 wandelroutes die je meenemen langs de verhalen van Harderwijk. En het fijne is: vanaf station Harderwijk ben je zo bij het startpunt van iedere route.


1. Kunst en historie tijdens de Bronzen Beeldenroute

Verspreid door de binnenstad van Harderwijk staan 12 bronzen beelden, gemaakt door kunstenares Natasja Bennink. De beelden duiden een belangrijke historische plek of gebeurtenis van de stad aan. Zo zie je op het Kerkplein een bronzen speelgoedschaap: een verwijzing naar het oude Burgerweeshuis op het plein. Dit weeshuis bood tussen 1872 en 1937 plek aan honderden weeskinderen. Dieper de verhalen achter de beelden induiken? Bezoek dan de vaste tentoonstelling Pension Harderwijk in het Stadsmuseum. Hierin maak je kennis met 12 pensiongasten, die elk bij een van de 12 beelden – en dus een deel van de Harderwijkse historie – horen.

De Bronzen Beeldenroute heeft geen vast startpunt. Begin je de wandeling bij Stadsmuseum Harderwijk, dan ben je daar met een kwartiertje wandelen vanaf station Harderwijk. 

 • Deze stadswandeling in Harderwijk duurt ongeveer 1,5 uur. De wandeling is gratis 
 • Download de route en het overzicht met informatie over de beelden via de website van Stadsmuseum Harderwijk 
 • Openingstijden Stadsmuseum Harderwijk: dinsdag t/m zaterdag 10.30 – 17.00 uur, zondag 12.00 – 17.00 uur 
 • Ticket Stadsmuseum Harderwijk: volwassenen € 10, jongeren 13 t/m 18 jaar € 5, kinderen t/m 12 jaar en Museumkaarthouders gratis 

Startpunt stadswandeling: Donkerstraat 4, Harderwijk, stadsmuseum-harderwijk.nl

2. Monumenten en kunstwerken spotten in Harderwijk en Hierden

Op zoek naar meer kunstzinnige wandelroutes in Harderwijk? Overal in de stad staan bijzondere monumenten en kunstwerken. Harderwijkse Zaken, hét platform van Harderwijk, maakte een overzicht van alle beelden in de stad. Maak zelf een route en spot zoveel monumenten en kunstwerken als je wil. Zoals de Olifant, Leeuw, Gorilla en Krokodil: 4 creaties van kunstenaar Patrick Visser. De kunstwerken zijn gemaakt van afvalmetaal. Het eerste kunstwerk op de overzichtslijst van Harderwijkse Zaken, ‘De Botter’, staat op de rotonde bij de Burgemeester de Meesterstraat en Ingenieur Lelystraat. Vanaf hier wandel je makkelijk naar andere kunstwerken in de stad.

Vanaf station Harderwijk wandel je in een klein half uur naar kunstwerk ‘De Botter’. 

 • Een overzicht van de monumenten en kunstwerken vind je op de website van Harderwijkse Zaken 

Startpunt stadswandeling: Burgemeester de Meesterstraat 11, Harderwijk, harderwijksezaken.nl

3. Duik het historische handelsverleden in tijdens een Hanzestadswandeling

In 1252 werd Harderwijk benoemd tot Hanzestad. Eeuwenlang werd hier volop handel gedreven in hout en vis. Sporen van die tijd zie je nog steeds terug in de binnenstad. Met een Hanzestadswandeling spot je alle historische handelsplekken van Harderwijk. Duik tijdens je wandeling de Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk in: dé sociale ontmoetingsplek in de Hanzetijd. Sommige delen van de kerk stammen uit de 14e eeuw. De route brengt je ook op de Vischmarkt. Eeuwen geleden stonden hier handelaren met koren, graan en haring. Nu is dit plein het culinaire kloppende hart van de stad. Tip: kom hier ’s avonds terug voor een diner bij restaurant Ratatouille. Hier geniet je van biologische en lokale gerechten van topkwaliteit.

De Hanzestadswandeling begint bij restaurant De Boterlap. Dit restaurant ligt op 20 minuutjes wandelen van station Harderwijk.

 • Download de gratis wandelroute. Je kunt de route ook wandelen aan de hand van de app TourToDo. Instructies vind je op het gedownloade routedocument 
 • Openingstijden restaurant Ratatouille: woensdag t/m zaterdag van 18.00 – 22.00 uur, zondag van 13.00 – 18.00 (open voor lunch) 
 • Je geniet hier van een 3-, 4-, 5- of 6-gangendiner vanaf € 50. Op vrijdag en zaterdag serveren ze diners van minstens 5 gangen, startend vanaf € 68. Prijzen zijn exclusief drank 

Startpunt stadswandeling: De Boterlap, Markt 5, Harderwijk 
Adres restaurant Ratatouille: Vischmarkt 6, Harderwijk,
rttll.nl

4. Verhalen komen tot leven tijdens een stadswandeling met gids

Stadsverhalen spreken nóg meer tot de verbeelding als ze worden verteld. Een goede verhalenverteller laat historische gebeurtenissen tot leven komen, zodat je je voor even in het verleden waant. Maak daarom een stadswandeling door Harderwijk met een gids. Samen met een gids van de Gilde van Harderwijker Stadsgidsen – een vereniging van gepassioneerde vrijwilligers – ontdek je de geheimen van de historische binnenstad. Je wandelt langs en door gebouwen met spannende historische verhalen. Ook themawandelingen zijn mogelijk, zoals de Visserijroute. Leuk als je in het vissersleven van de stad wil duiken.

De stadswandelingen vertrekken vanaf het Oude Stadhuis op de Markt. Hier wandel je vanaf station Harderwijk in 20 minuutjes naartoe.

 • De stadswandeling onder leiding van een gids vertrekt dagelijks om 14.00 uur. Reserveren kan tot 13.00 uur op de dag zelf 
 • Duur van de wandeling: 1,5 uur 
 • Kosten: € 5 voor volwassenen, € 2,50 voor kinderen 
 • Themawandelingen duren 2,5 uur. De kosten van deze wandelingen bedragen € 7,50 per persoon 

Startpunt stadswandeling: Markt 1, Harderwijk, stadsgidsenharderwijk.com

5. De natuur in met NS-wandeling de Hierdense Poort 

Met de Veluwe als achtertuin kun je ook buiten de binnenstad van Harderwijk heerlijk wandelen. De NS-wandeling Hierdense Poort brengt je door het natuurrijke gebied tussen Nunspeet en Harderwijk. Aan het begin van je wandeling stuit je op de uitkijktoren van het Veluwetransferium. Klim de 30 meter hoge toren in en kijk uit over de Veluwe. Verder op de route struin je door het weidse Hulshorsterzand. Met wat geluk kom je zeldzame planten als korstmos en buntgras tegen. Wist je dat het temperatuurverschil hier tussen dag en nacht wel 40 graden kan zijn? Halverwege de route verruil je de rust van de natuur om voor het levendige centrum van Harderwijk: het eindpunt van je wandeling.  

De NS-wandeling begint op station Nunspeet.  

 • De totale wandeling is 20 kilometer lang, maar je kunt de route ook na 10 of 12 kilometer afbreken. Pak buslijn 111 na 10 kilometer (bij halte Landgoed Hulshorst) of na 12 kilometer (bij halte Hierden-Molenweg) richting station Nunspeet of station Harderwijk 

Startpunt route: station Nunspeet, Sportlaan 1, Nunspeet 

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: Bjorn Snelders en Restaurant Ratatouille

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

24 uur voor fijnproevers in Harderwijk

Eten in Harderwijk als de beste met al die toprestaurants.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten