Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

24 uur tijdreizen door Heerlen: Een stijlvolle ontdekkingstocht

In het Zuid-Limburgse Heerlen vind je historische highlights en hippe hotspots in één stad. Je ontdekt er sporen van de Romeinse tijd, zoals een eeuwenoud Romeins badhuis. Maar je shopt er ook urenlang in trendy boetieks. In ons 24-uursprogramma tippen we je de leukste hippe én historische plekjes van 'Heële'. Stuk voor stuk goed bereikbaar vanaf het station.


10:00 uur: Een lekker begin van de dag bij Jansen & Janssen

Na een ritje met de trein naar Zuidoost-Limburg is het tijd voor de eerste stop: koffiespeciaalzaak Jansen & Janssen. Hier waan je je in de koffiehemel. Ieder seizoen wordt er een speciale koffieboon gebruikt. Altijd smaakvol én duurzaam. Zin in een stevig ontbijt? Eigenaren Henny en Mischa verwennen je met een etagère vol broodjes, yoghurt, fruit en beleg. Voor de echte zoetekauw staat de vitrinekast vol huisgemaakt gebak. Dat wordt nog lastig kiezen.  

Je vindt Jansen & Janssen op ruim 5 minuten wandelen vanaf station Heerlen. 

 • Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 09.30 - 17.00 uur 
 • Je bestelt hier een ontbijt met koffie voor +/- € 10 p.p.  

Dokter Poelsstraat 15, jansen-janssen-koffie.nl

11:00 uur: Wandelen door de idyllische Romeinse pluktuin

Wist je dat Heerlen onderdeel was van het Romeinse rijk? Natuurlijke bronnen – zoals steenkool – en de strategische ligging maakten deze stad geliefd onder de Romeinse bevolking. Een plek om dit te ervaren is in de Romeinse pluktuin. Ontdek de groenten en kruiden die de Romeinen mee hebben gebracht naar West-Europa. Van prei en venkel tot rozemarijn en tijm. Wil jij graag de groenten uit de Romeinse Pluktuin? Die kun je verdienen door mee te helpen als vrijwilliger. Lekker voor in een gerecht. 

De Romeinse pluktuin ligt op ongeveer 2 minuutjes wandelen van Jansen & Janssen. 

 • Openingstijden Romeinse pluktuin: maandag t/m vrijdag van 10.00 – 17.00 uur, zaterdag en zondag van 12.00 – 17.00 uur 
 • Een bezoek aan de pluktuin is gratis. Heb je iets geplukt? Doneer dan een vrijwillige bijdrage in de Honesty Box. Met de opbrengst vult het pluktuinteam de planten weer aan 

Raadhuisplein 20, romeinskwartierheerlen.nl

12:00 uur: Schatzoeken in unieke boetiekjes

Nadat je een glimp hebt opgevangen van de Romeinse tuincultuur is het tijd voor iets anders: shoppen. In Heerlen zijn er genoeg unieke boetiekjes te vinden. Wie dol is op minimalistisch en duurzaam loopt binnen bij Greyhaus. Neus hier lekker tussen de kleding op zoek naar een nieuw pareltje. Geen drukke prints, maar rustige kleuren. Liever een nieuw item voor in je huis scoren? Bij Fez Feelz waan je je even op een Marokkaanse warenmarkt. Van rietenmanden en beschilderde mokken tot kleurrijke kussens en tapijten. Alle items zijn rechtstreeks geïmporteerd uit Marokko. Met jouw aankoop steun je de lokale ambachtslieden.  

Wandel vanaf de Romeinse pluktuin in 2 minuten naar Greyhaus. Vanuit daar wandel je in 5 minuten naar Fez Feelz.  

 • Openingstijden Greyhaus: dinsdag t/m vrijdag van 10.30 - 18.00 uur en op zaterdag van 10.00 - 17.00 uur 
 • Openingstijden Fez Feelz: dinsdag t/m vrijdag van 11.00 - 18.00 uur en op zaterdag van 11.00 - 17.00 uur  

Raadhuisstraat 49, greyhaus.nl
Geleenstraat 7, fezfeelz-webshop.nl

13:00 uur: Lunchen bij De Twee Gezusters in een voormalig klooster

Van het shoppen krijg je ongetwijfeld trek. Hoogste tijd om te lunchen bij De Twee Gezusters. Twee? Dat klopt, de Heerlense kloosters Luciushof en Savelbergklooster zijn al heel lang buren. Nu is het een plek waar je terecht kunt voor werk, studie, cultuur en horeca. Het is even goed zoeken, want het restaurant is verstopt in een groene oase midden in het centrum van Heerlen. Je geniet hier van gerechten met kruiden uit eigen tuin. Tip: probeer bij mooi weer een plekje te bemachtigen in de prachtige binnentuin. Met veel groen is het een aangename plek om even te ontspannen. 

Vanaf Fez Feelz wandel je in 5 minuten naar De Twee Gezusters.  

 • Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 09.30 - 20.00 uur en in het weekend van 12.00 - 20.00 uur  
 • Gemiddeld ben je hier € 15 p.p. kwijt voor een lunch  

Putgraaf 3, detwee.gezusters.com

15:00: Een duik in het Romeinse verleden in het Thermenmuseum

In de ochtend ben je al wat meer te weten gekomen over de Romeinse cultuur in de stad. Na de lunch is het tijd om dieper in de geschiedenis van Heerlen te duiken. Breng een bezoek aan het Thermenmuseum: een archeologisch museum vol Romeinse vondsten. Het pronkstuk is het badhuis. Het best bewaarde publieke Romeinse badgebouw in Nederland. Eeuwenoud, maar heel goed bewaard gebleven. Je ziet de resten van de koud- en heetwaterbaden, winkeltjes, stookoven en massageruimtes. Kun je je voorstellen hoe de Romeinen hier genoten van ontspanning en luxe? 

In 5 minuten wandel je van De Twee Gezusters naar het Thermenmuseum.  

 • Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 10.00 - 17.00 uur en zaterdag, zondag van 12.00 - 17.00 uur  
 • Entree: € 11,95 voor volwassenen, kinderen t/m 17 jaar gratis  
 • Tip: koop je tickets van tevoren online met 10% korting 

Coriovallumstraat 9, thermenmuseum.nl

18:00: Romantisch dineren bij Bras-Restaurant Hoeve de Geleenhof Heerlen

Na een dag vol activiteiten is het tijd voor ontspanning. In het monumentale pand Hoeve de Geleenhof geniet je van een culinair gangendiner. Of zoals eigenaren Maud en Evert zeggen: 'even een moment van Brassen'. Hier eet je verse vis of een huisgemaakte pasta. Maud en Evert leggen je flink in de watten, met een heerlijke wijn of een goed glas Limburgs bier. Wist je dat je ook hier weer Romeinse invloeden terugvindt? Het pand was ooit een kamp, agrarische nederzetting en halteplaats voor het koetsverkeer tussen Aken, Heerlen en Maastricht. 

In nog geen 10 minuten wandel je vanaf het Thermenmuseum naar Bras-Restaurant Hoeve de Geleenhof in Heerlen.  

 • Openingstijden: donderdag t/m zondag van 11.00 - 22.00 uur. Je luncht hier van 11.30 uur tot 15.30 uur en dineert vanaf 17.00 uur  
 • Je bestelt hier een driegangendiner vanaf € 43 p.p.  
 • Wil je nog naar het theater? Dan houdt dit restaurant in Heerlen rekening met de tijden. Laat het even aan ze weten bij je reservering 

Valkenburgerweg 54, hoevedegeleenhof.nl

20:00: Een avondje uit in het Parkstad Limburg Theater

Na het dineer sluit je de dag af met een voorstelling in het Parkstad Limburg theater. Het programma barst van uiteenlopende muziek-, toneel- en dansvoorstellingen. Plof neer op een van de rode theaterstoelen voor een avond vol vertier. Wie nog zin heeft, drinkt na afloop een drankje in het theatercafé. Hier proost je op een gezellige dag.  

Je wandelt in 10 minuten vanaf Hoeve de Geleenhof naar het Parkstad Limburg Theater.  

 • Openingstijden kassa Heerlen: maandag t/m vrijdag van 11.00 - 17.00 uur en zaterdag van 11.00 - 14.00 uur. De kassa is 1 uur voor aanvang van voorstellingen geopend. Let op: tijdens de zomerperiode (22 juli t/m 12 augustus) is de kassa op zaterdag gesloten  
 • Tickets vanaf € 5 tot € 37,50, afhankelijk van de voorstelling  

Burgermeester van Grunsvenplein 145, plt.nl

Slaaptip: B&B The Project in het historische hart van Heerlen

B&B The Project ligt in een karakteristieke volkswijk in Heerlen. Of zoals de Heerlenaar het zegt: "Achter het spoor". Tijdens de mijntijd vormde het spoor een duidelijk scheiding tussen het centrumgebied en de arbeiderswijken. Nu is het één hip geheel. Bij deze B&B in Heerlen logeer je op een historische plek. Wist je dat het pand vroeger werd bewoond door mijnwerkers? Tof is de inrichting van de kamers: industriële elementen en unieke graffiti-schilderingen. Geen verkeerde manier om 24 uur in hip en historisch Heerlen af te sluiten.  

B&B The Project in Heerlen ligt op ruim 10 minuten wandelen van het Parkstad Limburg Theater. De volgende dag wandel je in 10 minuten terug naar station Heerlen.  

 • Je boekt een kamer vanaf € 95 per nacht. Prijzen gelden per 2 personen 

Sittarderweg 81, theprojectheerlen.nl

Tekst: Maaike van Suijdam - Insiders
Beeld: Bjorn Snelders, B&B The Project, Parkstad Limburg Theaters en Hoeve de Geleenhof

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

6x unieke parels en betoverende vondsten in Heerlen

Ontdek alle verhalen van Heerlen en bekijk de mooiste plekjes.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten