Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

24 uur op pad met kids in Leiden

Een dagje naar Leiden met kinderen is een groot avontuur. Wist je dat geen enkele stad zoveel musea op loopafstand van elkaar heeft als Leiden? Dat het een echte wetenschapsstad is? En dat het barst van de spannende historische verhalen? Er valt van alles te ontdekken. Die ontdekkingstocht begint al in de trein. Samen een spelletje doen, een boek lezen of muziek luisteren. Terwijl het magische Nederlandse landschap aan je voorbij raast. Met onze tips haal je het meest uit een dagje Leiden met je kinderen.


10.00 uur: Ontbijten met typisch Leidse lekkernijen bij Bakker Van Maanen

Een stevig ontbijt is de basis voor een lange dag vol plezier. Daarom starten jullie met een ontbijt bij Bakker Van Maanen. Hier wandel je vanaf Leiden Centraal in 15 minuten naartoe. In deze knusse, industrieel ingerichte bakkerij eet je verrukkelijke baksels naar oud familierecept. Zeker proberen: het unieke duinenbrood en de beroemde gevulde koek. Voor deze lekkernijen blijven Leidenaren terugkomen. De kinderen zijn wel even zoet met de kleurplaat die ze van het vriendelijke personeel krijgen. Dit fijne familiemoment is een relaxed begin van jullie dagje uit. 

 • Bakkerij van Maanen is open van 08.00 - 17.00 uur
 • Je geniet hier voor +/- € 8 p.p. van een lekker ontbijt

Nieuwe Rijn 39, bakkervanmaanen.nl 

11.00 uur: Verstoppertje in de stadsjungle van Hortus Botanicus

Met een lekker ontbijt achter de kiezen gaan jullie vol energie op pad. Op 10 minuten wandelen van Bakker Van Maanen ligt de bijzondere Hortus Botanicus. Wist je dat deze botanische tuin uit 1590 stamt? Daarmee is het de oudste van Nederland. In dit groene hart van Leiden vermaken de kinderen zich met spannende wandelingen. Van vette vleeseters tot oeroude overlevers, zulke wonderbaarlijke planten zagen ze nog nooit. In ongeveer 2 uur ontdekken jullie de groene kroonjuwelen die in de tuin staan te pronken. 

 • Hortus Botanicus is in de lente/zomer open van 09.00 - 18.00 uur en in de herfst/winter van 10.00 - 17.00 uur
 • Entree: € 9 voor volwassenen, € 3,50 voor kinderen. Met een museumkaart heb je vrij toegang tot de tuin. 

Rapenburg 73, hortusleiden.nl 

13.00 uur: Lekker lunchen bij familiecafé Kleine Planeet

Ontdekken maakt hongerig. Tijd voor een lunchpauze, en wel bij de Kleine Planeet. Dit gezellige, kindvriendelijke lunchcafé zit in een prachtig monumentaal grachtenpand. Je wandelt er vanuit de Hortus Botanicus in slechts 8 minuten naartoe. De menukaart is voor grote én kleine eters. Letterlijk. De porties op de kinderkaart zijn klein en daarom heel geschikt voor kinderen. Denk aan een broodje chocopasta, een fruithapje en een kindertosti. En papa en mama? Die genieten van een kleurrijke smoothiebowl, een rijk belegde wrap of een stuk taart (tip: de tiramisu cheesecake). Neem na de lunch nog een kijkje in de vrolijke conceptstore van Kleine Planeet in hetzelfde pand. Een schatkist voor wie op zoek is naar unieke kinderspullen.  

 • Open van dinsdag t/m zondag van 9.00 - 17.30 uur
 • Volwassenen genieten hier vanaf € 9,50 van een lekkere lunch. De kinderkaart biedt lunchopties vanaf € 5

Botermarkt 25-26, kleineplaneet.nl 

14.00 uur: Laat Rembrandt jouw gezin schetsen

Hij is misschien wel de beroemdste Leidenaar die ooit in de stad gewoond heeft: Rembrandt. Wil je jouw kind iets leren over deze wereldbekende schilder uit Leiden? Duik dan na de lunch de Young Rembrandt Studio in. In dit 17e-eeuwse huis woonde en werkte Jacob van Swanenburgh, de leermeester van Rembrandt. Hier kreeg Rembrandt zijn eerste schilderlessen. Met een mooie video-animatie, waarin Jacob aan het woord is, leren jullie Rembrandt beter kennen.  

Een stukje verderop in het Pieterskwartier vind je nog een historische Rembrandt-plek: de Latijnse School. Hier leerde de schilder schetsen. In dit eeuwenoude schoolgebouw zit nu de Young Rembrandt School. Je kunt er helaas niet naar binnen, maar wel door de ramen gluren. Gouden tip: laat jezelf en je kids gratis schetsen in de Young Rembrandt School en download de volgende dag je eigen kunstwerkjes als souvenir. 

 • De Young Rembrandt Studio is van dinsdag t/m zondag open van 12.00 - 17.00 uur
 • In de zomer is de Young Rembrandt School open tot 20.00 uur en in de winter tot 17.00 uur

Young Rembrandt Studio: Langebrug 89, visitleiden.nl 
Young Rembrandt School: Lokhorststraat 16, visitleiden.nl 

14.30 uur: Een spannende ontdekkingstocht in Naturalis

Wat de leeftijd van je kind ook is: Een bezoek aan Naturalis is fantastisch om met elkaar te doen als je in Leiden bent. In dit natuurhistorisch museum kruipen jullie in de huid van kinderidool Freek Vonk. De 9 tentoonstellingen nemen je mee op ontdekkingstocht door de natuur. Van de oertijd tot nu. Dol op dino’s? Zet jullie reis voort in de Rexperience. Een bijzondere belevenis, waarbij jullie T.rex Trix leren kennen zoals ze in de oertijd leefde. Stap in de ruimtecapsule en vlieg met reisleider Dave terug in de tijd. Durven jullie het avontuur aan?  

 • Alle dagen van de week open van 10.00 – 17.00 uur
 • Entree: Volwassenen en kids € 17 (gratis met museumkaart en voor kinderen t/m 3 jaar) 

Darwinweg 2, naturalis.nl 

18.00 uur: Smullen bij Lot en de Walvis

De avond valt. Na een avontuurlijke dag ploffen jullie samen neer bij Lot en de Walvis. In de zomer op de loungebanken aan het water en 's winters gezellig binnen. Kinderen eten hier net even anders dan anders en van een eigen kinderkaart. Crispy fish bijvoorbeeld, of American pancakes met kersencrème en Oreo crumble. Fijn om hier even de dag door te nemen. Wat vonden jullie het leukst? 

 • Maandag t/m vrijdag open vanaf 10.00 uur tot laat, zaterdag en zondag vanaf 09.00 uur tot laat
 • Voor een hoofdgerecht betaal je hier ongeveer € 20 p.p., kids eten al voor € 15 p.p.
 • Reserveer vooraf je tafel online 

Haven 1 lotendewalvis.nl 

Hoteltip in de buurt van Leiden: Hotel Steeds aan Zee

Zin om de dag na jullie trip naar Leiden uit te waaien met de kinderen aan zee? Overnacht dan bij Hotel Steeds aan Zee in Katwijk. Hier slapen jullie in een van de ruime, sfeervol ingerichte familiekamers. De volgende ochtend wandelen jullie vanuit het hotel zo het strand op. Heerlijk slenteren langs de kustlijn, lunchen aan het water of kastelen bouwen in het zand. Een ontspannen einde van een fijn weekend met je kinderen. 

Hotel Steeds aan Zee is makkelijk bereikbaar vanaf Leiden Centraal. Pak de bus richting Katwijk Boulevard Zuid en stap 20 minuten later uit bij halte Centrum. Het hotel ligt op een paar minuten wandelen van deze halte. 

 • Een Hotel Appartement Familie (4 personen) boek je vanaf € 134

Koningin Wilhelminastraat 14, Katwijk aan Zee, steedsaanzee.nl 

 

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: Visit Leiden, Marc de Haan, Simone Both, Rolinda Windhorst, Bij Roos, Dirk van Egmond, VNTG, Hotel Steeds aan Zee en Joop Laan

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

24 uur voor cultuurliefhebbers in Leiden

Inspiratie voor het ultieme dagje kunst en musea in Leiden.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten