Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

6x de mooiste wandelingen in Leiden

Prachtige grachten, idyllische hofjes en historische stadsmonumenten versierd met straatpoëzie. Leiden is de stad van ontdekkingen en zit vol verborgen parels. Ontdek de stad te voet en beleef verhalen van heden en verleden van dichtbij. Treed in de voetsporen van meesterschilder Rembrandt van Rijn of volg het pad van de Pelgrim Fathers. Dit zijn de 6 mooiste wandelingen in Leiden, zo duik je vanuit de trein meteen de verhalen van de stad in.


1. Hop van hofje naar hofje tijdens de Hofjeswandeling in Leiden

De eerste wandeling in Leiden brengt je langs de Leidse hofjes. Leiden is namelijk een echte hofjesstad. De 35 hofjes zijn stuk voor stuk goed verstopt achter kleine toegangspoorten. Sommigen van deze hofjes bestaan al meer dan 500 jaar. Wanneer je er binnenstapt lijkt de tijd even stil te staan. Ieder hofje vertelt een eigen verhaal. Zo vind je aan de Middelstegracht het Sint Anna - Aalmoes - hofje. Dit historische hofje dateert uit 1492, een tijd waarin Leiden grotendeels katholiek was. Goed bewaard geheim is dat de kapel nu een piepklein museum is, te bezoeken op zaterdagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur (entree € 2).

Lunchtip: Barista Café Leiden in de Catharinasteeg. Neem hier even pauze met een Gingerbread Mocchacino en bosbes Oreo Bar op het terras in – hoe kan het ook anders - een eeuwenoud hofje. 

 • Startpunt hofjeswandeling: VVV Leiden, Stationsweg 26
 • De hofjeswandeling is te koop voor € 3,50

2. Stap in het leven van de meesterschilder tijdens de Rembrandt wandeling in Leiden

Treed in de voetsporen van de beroemdste grootmeester uit de Gouden Eeuw: Rembrandt van Rijn. Als Leidenaar heeft deze stad een grote invloed gehad op zijn leven en werk. Hier kreeg hij de kunst van het schilderen in de vingers. Tijdens deze wandeling ontdek je zijn favoriete plekken in Leiden. Van de Weddesteeg – waar hij is geboren – tot aan de Pieterskerk. In een kleine 2 uur stap je in het Leidse leven van de meesterschilder. Onderweg krijg je bij de Young Rembrandt Studio een intiem inkijkje in Rembrandts leven. Laat je meevoeren door verhalen achter de schilder, leer hem kennen aan de hand van inspirerende anekdotes en breng de route echt tot leven met de Augmented Reality app.

 • Startpunt Rembrandt wandeling: VVV Leiden, Stationsweg 26
 • Deze kunstzinnige wandeling is te koop voor €6,95
 • Download de AR-app via App Store of Google Play

3. Ontdek alle verborgen parels tijdens de stadswandeling Leiden

Voor de stadswandeling door Leiden stap je het best uit bij Station Leiden Lammerschans. Vanaf hier start de historische wandeling door de stad van ontdekkingen. Leiden is de trotse thuisbasis van de oudste universiteit van Nederland en speelde een belangrijke rol in de Gouden Eeuw. De Leidse stadswandeling brengt je door straatjes met sierlijke lantaarns, over smalle bruggetjes en over grachten. Via de Pieterskerk loop je door naar de 11-eeuwse Burcht van Leiden. Met een kleine 9 kilometer in de benen keer je een schat aan verhalen rijker terug naar het station. Wandelen in Leiden is een feestje voor geschiedenis-fans. 

4. Ontdek de magische muurgedichten van Leiden

Het best bewaarde geheim van Leiden vind je niet op ooghoogte. Wie goed kijkt ontdekt een rijkdom aan woordkunst. Op meer dan 120 gevels kriskras door de stad vind je wonderlijke muurgedichten. Je loopt de thematische routes gratis met je telefoon via de muurgedichten website. Wil je weten wat vriendschap betekende voor Shakespeare? Spot het gedicht op het studentenhuis van L.S.V. Minerva. Ontdek alle magische muurgedichten tijdens deze wandeling in Leiden. 

 • Er zijn 6 muurgedichten routes met startpunt op loopafstand van station Leiden Centraal
 • Alle wandelingen zijn gratis

5. Maak van een wandeling in Leiden een spannende speurtocht

Smalle straatjes, stegen en oude panden vormen het ideale terrein voor een speurtocht. Ga op in de rol van de beruchte Marie de Slegte tijdens de Grimmige Gruwelloop, of ontrafel het mysterie achter de moord op een bekend astronoom. Aan de hand van spannende opdrachten, sporen en vragen kraak jij de code. Neem een korte break van je speurwerk bij de Kleine Planeet. Hier hebben ze de lekkerste brownies van de stad. Een dagje uit in Leiden voor grote en kleine detectives. 

 • Startpunt: VVV Leiden, Stationsweg 26
 • Speurroutes schaf je aan voor € 12,95

6. Reis mee terug in de tijd met de Pilgrims route

Ga aan boord van de Mayflower en volg de voetsporen van de legendarische Pilgrim Fathers. Zij vertrokken in de 17e eeuw vanuit Leiden naar Amerika, op zoek naar vrijheid. Kom alles te weten over het intrigerende verhaal van de vlucht, de oversteek en het leven in de Nieuwe Wereld. In ongeveer 2 uur neemt deze wandeling door Leiden je mee langs bijzondere plekken waar de pelgrims hun sporen achterlieten.  

 • Startpunt: VVV Leiden, Stationsweg 26
 • Je koopt de Pilgrim route voor €6,95
 • Zowel in het Engels als Nederlands verkrijgbaar

Tekst: Maaike van Suijdam - Insiders
Beeld: Visit Leiden, Kees Hummel, Simone Both, Femke Dekker, NJ Bavelaar, Sandra Seitamaa

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

6x zien en doen in Leiden centrum

De fijnste koffietentjes, lekkerste eetplekken en leukste winkels in Leiden.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten