Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

6x wandelen in en rondom Sneek

Het mooie Sneek ligt in zuidwesten van Friesland, beter bekend als ‘Súdwest-Fryslân’. In de buurt van de stad kan je heerlijk wandelen. Zoek de rust op bij het Sneekermeer of maak een stadswandeling door het gezellige centrum van Sneek. In dit blog delen we de leukste wandelingen in en rondom Sneek. En het makkelijke is: vanaf station Sneek ben je zo bij het startpunt van de routes.


1. Ontdek de mooiste plekjes in Sneek tijdens de 11fountains stadswandeling

Deze stadswandeling brengt je langs de mooiste stukjes van Sneek. De Waterpoort, Grutte Pier en het Fries Scheepvaart Museum, er is genoeg te ontdekken. Het startpunt van de wandeling: een bijzondere fontein. In het water – op een gouden bol – staat een man die een Hoorn des Overvloeds vasthoudt. Deze fontein is een verwijzing naar Fortuna, de godin van geluk en bescherming. Als je goed kijkt zie je dat de gouden bol voortdurend draait. De fontein is onderdeel van het 11fountains kunstproject, waarbij 11 fantastische fonteinen zijn verspreid over verschillende steden en dorpen in Friesland. Ben jij een van de fonteinen al tegengekomen? 

Wandel in 10 minuten vanaf station Sneek naar het startpunt van deze route.  

 • Deze stadswandeling in Sneek is 3,1 kilometer lang en duurt ruim een halfuur. Download de routebeschrijving op de website friesland.nl
 • Luister voor of tijdens de wandeling naar de 11 fountains podcast. In deze podcast vertelt Jan – een echte Sneker – over de stad en de fontein 
 • Liever op pad met AR? Met de MeAR Fryslân app krijg je alles te weten over het verhaal achter de fontein. Je downloadt de app gratis via de App Store of de Google Play Store  

Startpunt route: Hoogend 1, Sneek, friesland.nl

2. Een kleurrijke wandeling: de Streetart route

Kleurrijke murals, verrassende buitenkunst en 3D-illusies, je ziet het allemaal tijdens de Streetart route in Sneek. In ruim een uur wandel je langs 30 kunstwerken. Van indrukwekkende werken op de street art muur aan de Oudvaart tot aan verborgen schilderijtjes op onverwachte locaties. Elk kunstwerk vertelt een eigen verhaal. Zo prijkt op de muur in de Markstraat een bruidstaart. Een verwijzing naar het Stadshuis waar veel bruidsparen elkaar hun ja-woord geven. En spot jij het piepkeline kunstwerkje in de Korte Pijpsteeg?

In 20 minuten wandel je vanaf station Sneek naar de Oudvaart, het officiële startpunt van de route. Het is ook mogelijk om de route te starten bij kunstwerk 18 op het Martiniplein. Dit plein ligt op slechts 8 minuten wandelen vanaf station Sneek.   

 • De wandeling is ongeveer 5 kilometer lang en duurt ruim een uur
 • De routebeschrijving is in pdf-formaat beschikbaar op de website sneek.nl
 • Lees meer over deze gratis stadswandeling in Sneek en de verhalen achter de kunstwerken op de website

Officieel startpunt route: aan de Oudvaart, naast de tennisbaan bij het Burgemeester de Hooppark en de Jachthavenstraat, sneek.nl

3. Wandel Etappe 3 van het Elfstedenpad

Het Elfstedenpad bestaat uit 16 losse etappes. Eén etappe begint in Sneek. De Waterpoort – in het historische centrum van Sneek – is het beginpunt. Via het water van de Geeuw leidt een schilderachtig pad je naar IJlst. Stop even bij houtzaagmolen De Rat. Hier bekijk je het oude houtzagersambacht. Vanuit IJlst gaat de route verder naar de naburige dorpen Jutrijp en Hommerts. De route eindigt in het gezellige Balk. Na een flink aantal kilometers ontspannen met de benen omhoog? Blijf dan nachtje slapen in It Bûterhûs. Pak de bus terug naar station Sneek of vervolg de route met etappe 4.   

In 10 minuten wandel je vanaf station Sneek naar de Waterpoort, het beginpunt van deze route.  

 • Etappe 3 van het Elfstedenpad is 23,4 kilometer en duurt ruim 5 uur  
 • In It Bûterhûs slaap je voor € 95 per kamer in een appartement (€ 99 in de vakantieperiode)  
 • Het Elfstedenpad is maar liefst 283 kilometer lang. Als je van wandelen houdt, mag deze route zeker niet ontbreken op je bucketlist 

Startpunt route: De Waterpoort, Sneek, friesland.nl
It Bûterhûs: Van Swinderenstraat 8, Balk, buterhus.nl

4. Treed in de voetsporen van St. Odulphus

Odulphus was een belangrijke figuur in de geschiedenis van Friesland en de rooms-katholieke kerk in de vroege 9e eeuw. Ontdek tijdens deze moderne pelgrimsroute de betoverende omgeving van verdwenen kloosters en heuvelachtige landschappen. De totale route is 270 kilometer lang, opgesplitst in 15 etappes. Een mooi stuk van de route loopt van Sneek naar Mantgum. Het thema van deze etappe is 'eten en drinken'. Tijdens de route ontdek je hoe er in de Kloosterkeuken werd gekookt. Kijk onderweg goed langs het wandelpad. De pastinaak – een groente die vroeger veel werd gegeten – groeit hier nog steeds. Na 18 kilometer bereik je het eindpunt: Mantgum.  

Vanaf station Sneek, wandel je binnen 10 minuten naar het centrum. Na een flinke wandeling reis je vanaf station Mantgum met de trein binnen een kwartiertje weer terug naar station Sneek.  

 • De route van Sneek naar Mantgum is 18 kilometer en duurt ongeveer 4,5 uur  
 • Je kunt het boek van het St. Odulphuspad voor € 18,95 bestellen in de webshop van Wandelnet 
 • Wandel de route met behulp van de gratis app voor de maximale beleving  

Startpunt route: centrum van Sneek, odulphuspad.nl

5. Wandelen langs het Sneekermeer

Het Sneekermeer - vooral bekend om de zeilwedstrijden tijdens de Sneekweek - is de ideale plek voor een heerlijke wandeling. Omringd door groene weilanden, rietkragen en water kom je hier helemaal tot rust. Tijdens de wandeling passeer je een uitkijktoren. Klim hierop voor een waanzinnig uitzicht over het uitgestrekte meer. Misschien spot je wel een groep zwanen. Wandel verder richting de haven, waar de zeilboten rustig dobberen op het kalme water. Zin in een tussenstop? Dan is Beachclub Sneek de ideale plek. Met je blote voeten in het zand en een drankje in je hand voelt het hier als een echte vakantiedag.  

In 20 minuten fiets je met de OV-fiets vanaf station Sneek naar Offingawier. Dit is het beginpunt van deze route.  

 • Dit rondje is ruim 5 kilometer en duurt ongeveer 1,5 uur
 • Bekijk de gratis routebeschrijving via de website van komoot.com

Startpunt route: parkeerplaats bij de Paviljoenwei, Offingawier, komoot.com
Beachclub Sneek: Paviljoenwei 6, Offingawier, beachclubsneek.nl

6. Beleef Sneek met augmented reality

Stel je voor dat je door de straten van Sneek loopt met je telefoon in je hand. Wanneer je dichter bij de Waterpoort komt, verschijnt poortwachter Symen Douwes. Hij neemt je mee op een reis terug in de tijd. Het klinkt misschien onmogelijk, maar met de augmented reaility app MeAR Fryslân komt het rijke verleden van Sneek weer tot leven. Tijdens deze stadswandeling loop je door het historische centrum van Sneek en ontdek je de rijke cultuur en geschiedenis van de stad. Blijf de hele route scherp. Je komt nog veel meer verrassingen tegen.  

Vanaf station Sneek wandel je binnen 7 minuten naar het Martiniplein, het beginpunt van deze route.  

 • Deze route duurt ongeveer 45 minuten en is 2 kilometer lang  
 • De MeAR Fryslân app is beschikbaar in verschillende talen, waaronder Nederlands en Fries
 • Je downloadt de app gratis via de App Store of de Google Play Store  

Startpunt route: Martiniplein, Sneek, mearfryslan.nl

Tekst: Maaike van Suijdam - Insiders
Beeld: Marion Stoffels Fotografie, Visit Friesland, Bûterhûs, Sneek Promotion en Waterland van Friesland

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

24 uur op ontdekking in centrum Sneek

Ontdek historie, kunst en hoogstaande gastronomie in het bruisende Sneek.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten