Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

9x zien en doen in Tilburg

Tilburg: een stad waar zoveel te doen en te beleven valt, reden genoeg om gauw een dagje uit te plannen. De industriële stad bruist namelijk van de toffe en gezellige hotspots. Gelukkig is Tilburg maar een treinrit van jou verwijderd!


1. Buutvrij

Begin je stedentrip in Tilburg goed met een kopje koffie, een gezonde juice of een lekker ontbijtje bij creatief koffiecafé Buutvrij. Een ‘creatief café’ omdat het jonge ontwerpers, kunstenaars en muzikanten een ruimte biedt waar ze hun creativiteit kwijt kunnen. Maar het is ook gewoon een fijn plekje om te zitten vanwege de lekkere menukaart, perfecte mix aan tweedehands en design meubelen, brick walls, planten, kranten en leuke goodies.

Stationsstraat 49, buutvrijtilburg.nl

2. Het TextielMuseum

Dit museum alleen al is een bezoekje aan Tilburg waard. De inspirerende exposities waarin kunst, design, erfgoed en ambacht samenkomen worden extra speciaal door de locatie: het museum huist in de oude textielfabriek (inmiddels een rijksmonument) van de firma C. Mommers & Co., ooit een van de grootste werkgevers van Tilburg. Helemaal tof is het innovatieve TextielLab, een open atelier waar je kunstenaars en ontwerpers live in actie kunt zien – inspiratie verzekerd

Goirkestraat 96textielmuseum.nl

3. Lunchen bij Locals

Een verrukkelijke lunch met een huiskamergevoel, wat wil je nog meer? Locals is een plek waar je uren kunt vertoeven. De geur van versgebrande koffie draagt daar zeker aan bij. De naam verraadt het al een beetje, Locals wil al hun producten zo lokaal mogelijk aanbieden. Daarom kun je hier lunchen met lekkernijen uit de streek en wordt alles met de hand bereid. 

Heuvelstraat 128locals-tilburg.nl

4. Conceptstore TIEN

Echt leuk shoppen doe je in het Dwaalgebied – hier vind je de kleine, sfeervolle en authentieke straatjes. Het is daardoor sowieso een goede plek om lekker rond te struinen. Bij Conceptstore TIEN zit je zeker weten goed: een winkel waar je zowel even lekker kunt zitten als de leukste dingen voor in je huis en kledingkast bij elkaar kunt shoppen.

Heuvelstraat 104, tientilburg.nl

5. Shoppen bij Meneer en Mevrouw van Hout

Eenmaal in het Dwaalgebied is Meneer en Mevrouw Van Hout ook een must visit. Hier vind je moderne en minimalistische interieurartikelen van bekende merken en ook nieuwe ontwerpers. Overigens zijn vintageliefhebbers hier ook aan het juiste adres. Kortom, een prachtig winkeltje waar je altijd iets moois voor jezelf of een ander kunt scoren. 

Telefoonstraat 36, meneerenmevrouwvanhout.nl

6. Bios met een borrel bij Cinecitta

Onderuit met een grote bak popcorn, daar ben je misschien wel aan toe na al het struinen door het stadscentrum. Bij filmhuis Cinecitta kun je dagelijks terecht voor de tofste (arthouse)films. Ook fijn: je kunt voor of na de film (of gewoon zomaar) bij de Ristobar terecht voor een borrel met diverse speciaalbiertjes of een goed glas wijn.

Willem II Straat 29,  cinecitta.nl

7. Moderne kunst bij De Pont

Wat ooit een monumentale wolspinnerij was, gaat tegenwoordig voort als museum De Pont, dat vernoemd is naar de jurist en zakenman mr. J.H. de Pont (1915-1987). In de zalen die voorheen als ‘wolhokken’ dienden, vind je nu vaste en wisselende exposities van opkomende en gevestigde kunstenaars. Van fotografie tot schilderkunst en van sculpturen tot performance art. In het museumcafé kun je aanschuiven voor een goede kop koffie met gebak.

Wilhelminapark 1, depont.nl

8. Creatieve vrijhaven Spoorzone

Achter het Centraal Station vind je de Spoorzone: een rauwe en hippe broedplaats met een paar van de tofste plekken van Tilburg. Hier maak je van alles mee. Het ene moment loop je door een industriële straat en het andere moment beland je opeens in een schattige, kleine omgebouwde treinwagon voor een drankje. Op cultureel vlak kun je er terecht voor events, workshops, concerten of zelfs massages en meditaties.

Burgemeester Brokxlaan, www.spoorzonetilburg.nl

9. Hapje eten bij RAW

Na een lang en gezellig dagje uit is het tijd voor een lekkere hap bij een van de vele culinaire hotspots die Tilburg rijk is. Gelukkig hoef je hiervoor de Spoorzone niet te verlaten. De menukaart bestaat uit diverse vleesgerechten en voor de veganisten is er keuze uit een vegan burger of de vegan stoof.

Burgemeester Brokxlaan 30www.raw013.nl

Beeld: Peter Cox, Philip Riches

8x eten in de leukste restaurants van Tilburg

Laat je smaakpapillen dansen in deze gezellige Brabantse stad.

7x beste restaurants in Eindhoven

Streetfood, scones en meer lekkers in Eindhoven.