Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

10x zien en doen in Zaandam

Wanneer je trein het station van Zaandam nadert, komen de groene Zaanse huisjes in zicht. Bij aankomst wandel je zo de gezellige binnenstad met indrukwekkende architectuur in. De Zaanse schans is bovendien goed met de OV-fiets te bereiken. Zo is Zaandam de perfecte basis voor een uitstapje samen of solo citytrip.


1. Inntel hotels Amsterdam Zaandam

Hoe bijzonder is het om in een van die wereldberoemde Zaanse huisjes te overnachten. De gevel van het 4-sterren Inntel Hotel bestaat uit een opeenstapeling van bijna zeventig losse Zaanse huisjes. De kamers zijn modern en luxe, maar wel met een knipoog naar de rijke historie van de Zaanstreek. Geniet van de wellness met zwembad of de levendige bar bij het restaurant. Vind hier nog meer unieke spa's in Nederland.

Vanaf Station Zaandam 2 minuten lopen.

Provincialeweg 102, inntelhotels.nl

2. Winkel De Plantenkamer

Duik zeker even deze groene oase in. Hier word je ondergedompeld in groene sferen, met talloze mooie planten en bloemen. De medewerkers adviseren je graag welke plant goed bij je past. Werp vooral ook een blik op de unieke collectie aan bloempotten. Denk aan potten in de vorm van een gezicht of een old school busje.

Vanaf Station Zaandam 13 minuten lopen of 5 minuten met de OV-fiets.

Westzijde 130, @instagram en plantenkamer.nl

3. Lunchen bij Verrassing aan de Zaan

Het echte Zaandam ervaar je bij Verrassing aan de Zaan. Met twee voordelen: de ligging aan het water van de Zaan én goede koffie. Kies een van de broodjes van de lunchkaart en laat je verrassen door bijzondere smaakcombinaties.

Vanaf Station Zaandam 13 minuten lopen of 5 minuten met de OV-fiets.

Westzijde 82, verrassingaandezaan.nl

4. Interieur shoppen bij Loods 5

Loods 5, onder interieurliefhebbers is deze zaak een begrip. 
‘Loods’ doet wellicht industrieel klinken, maar in de schappen zijn tientallen verschillende stijlen te vinden. Ook als je niks wilt aanschaffen, is het al leuk om even deze enorme winkel binnen te stappen voor wat inspiratie. Ook leuk: een pitstop bij restaurant Loods 5 Lekkers (tussen 10-17). 

Vanaf Station Zaandam 17 minuten lopen of 6 minuten met de OV-fiets.

Pieter Ghijsenlaan 14b, loods5.nl

5. Monet wandeling

Hierover zijn we het met schilder Claude Monet eens; de Zaanse natuur is prachtig en schilderachtig. Zo was de stad een muze voor veel van zijn kunst. De Monet wandeling (met gids!) neemt je mee langs plekken waar de kunstenaar heeft geschilderd. Op die manier maak je kennis met de verhalen achter zijn kunstwerken.

Vanaf Station Zaandam 13 minuten lopen of 5 minuten met de OV-fiets.

Westzijde 14g, monetinzaandam.nl

6. Bar bistro Manzo’s

Aan het sfeervolle plein de Dam ligt Bar bistro en boetiekhotel Manzo’s. 
Van lunch tot in de latere avonduren, een bezoek aan Manzo’s belooft unieke ervaring met een chic tintje. De menukaart staat vooral in het teken van vis- en vleesgerechten. Achter de New Yorks ogende bar worden kleurrijke cocktails geshaket. En boven de bar vind je de stijlvolle suites.

Vanaf Station Zaandam 10 minuten lopen of 4 minuten met de OV-fiets.

Dam 7, manzobarbistro.nl

7. Heemtuin Zaandam

Zoals ze bij de Heemtuin zelf zeggen: een klein paradijs in het hart van Zaandam. De kronkelige paadjes van de tuinen brengen je langs allerlei planten, bloemenvelden en vijvers. Spot vlinders, bijen en de halsbandparkieten. Een rustgevende wandeling waarbij je je ogen uitkijkt. Regelmatig staan er leuke activiteiten op de kalender.

Vanaf Station Zaandam 11 minuten met de OV-fiets.

Jacob Willemszoonstraat 22-A, zaansnatuurmilieucentrum.nl/heemtuin

8. Conceptstore Younity

Bij Younity komt alles samen: shoppen, koffieleuten, even relaxen of een kappersbezoek. Midden in het oude centrum vind je deze winkel en ontmoetingsplek. De grote ruimte is gevuld met stalletjes van verschillende winkels, een juice bar en een koffie corner. Op de achtergrond hoor je het gezellige geklets vanuit de kappersstoelen.

Vanaf Station Zaandam 12 minuten lopen of 4 minuten met de OV-fiets.

Westzijde 42, younithy.com of @instagram

9. ArtZaanstad, op het HEMterrein

Het Hembrugterrein is overspoeld met creatieve hang-outs. Alleen hiervoor is het al leuk om een uitstapje naar dit gebied te maken. ArtZaanstad is een creatief centrum waar een grote collectie aan beeldende kunst wordt gepresenteerd. Om de paar maanden staat er een andere exposities centraal. Van fotografie, design tot schilderijen.

Vanaf Station Zaandam 9 minuten met de OV-fiets.

Grote Hulzen, artzaanstad.nl

10. Zaans Museum

Een bezoek aan Zaandam is niet compleet zonder een kijkje in dit museum. Je komt hier van alles over de stad te weten: zoals de lokale geschiedenis of alles over Verkade. Nog een voordeel aan dit museumbezoek, je komt onderweg langs de Zaanse Schans. Een mooie route om met de OV-fiets af te leggen.

Vanaf Station Zaandam 18 minuten met de OV-fiets.

Schansend 7, zaansmuseum.nl

6x zien en doen in Haarlem

Inspirerend eten, fijne hofjes en goede wijn.

8x romantische boutique hotels

Romantisch en sfeervol overnachten in een kleinschalig boutique hotel.