Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

NS-wandeling Gein en Vecht

Van station Abcoude naar station Weesp

Twee idyllische rivieren in één route: het Gein en de Vecht. Ze hebben veel gemeen. Ze slingeren door een oer-Hollands landschap dat bolstaat van cultuur en historie. Langs hun oevers pronken prachtige eeuwenoude buitenhuizen. Veel schilders en dichters deden er inspiratie op. Maar ook wandelend is er veel te ontdekken en te genieten.

6 km, 12 km of 14 km


Praktische informatie

Afstand
6 km, 12 km of 14 km
LAW
Waterliniepad
Percentage verhard
85%
Honden toegestaan?
Ja. Honden zijn aangelijnd toegestaan, maar verboden op het onverharde pad tussen de Velterslaan en Fort Nigtevecht (alternatief over de asfaltweg is beschreven).

Bijzonder aan deze wandeling

  • Typisch Hollands landschap: rivieren, molens, weilanden
  • Stelling van Amsterdam: Werelderfgoed Unesco
  • Fort Nigtevecht
  • Vestingstadje Weesp
     

Beschrijving

Tussen Abcoude en Weesp ligt een typisch Hollands landschap van groene weides, slingerende riviertjes, molens en statige buitenhuizen. Via het Gein wandel je eerst naar Fort Nigtevecht, onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Deze oude verdedigingslinie staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en is uniek in de wereld. Het fort, in gebruik als rust- en gedenkplaats, ligt idyllisch verscholen in het groen. 

Even verderop steek je via een spectaculaire voet- en fietsbrug het Amsterdam-Rijnkanaal over. Aan de overzijde ligt Nigtevecht, een stil dorp met jachthaventje, ophaalbrug, oude dorpskerk en tal van monumentale huizen. Via de Vecht en de eeuwenoude Aetsveldsche Polder bereik je de knusse binnenstad van Weesp. 

De route is 85% verhard, maar gaat voornamelijk over autoluwe asfaltweggetjes. Tip: loop deze route op een doordeweekse dag, dan kom je minder fietsers tegen. Dan is het er heerlijk rustig, terwijl je toch vlak bij Amsterdam bent.

Route

Na 6 km kan de route in Nigtevecht worden afgebroken (bij halte Sluis, aan de Raadhuisstraat) door buurtbus 522 naar station Weesp te nemen; deze rijdt ma t/m za 1x per uur, niet op zo! Het is ook mogelijk om aan het eind de route met 2 km in te korten door in Weesp, bij halte C.J. Van Houtenlaan, stadsbus 49, bus 106 of buurtbus 522 te nemen naar station Weesp (niet op zo!). Check de actuele vertrektijden in de NS-app of in de Reisplanner op NS.nl (ook bustijden).

Extra informatie

Obstakels op je route?

Heb je deze route gelopen en ben je iets tegengekomen dat niet werd vermeld in de routebeschrijving? Door hier melding van te doen zijn andere wandelaars voorbereid en kan Wandelnet dit doorgeven aan de juiste persoon of instantie.

Wandelaars op deze route liepen ook

Alle wandelingen

Forten en bunkers van de Hollandse Waterlinie

7 tot 17 km

Van station Houten Castellum naar station Culemborg

Bossen en heidevelden bij de Hierdense Poort

10 tot 20 km

Van station Nunspeet naar station Harderwijk.

Stad en natuur rondom de Sint-Pietersberg.

9 of 14 km

Rondwandeling vanaf station Maastricht.

Plan uw reis