Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

NS-wandeling Heiligenbergerbeek

Via het Valleikanaal en de Heiligenbergerbeek naar de historische binnenstad van Amersfoort.

In het spoor van de Heiligenbergerbeek loop je door een bijzonder landschap met houtwallen en knotwilgen. Je eindigt in Amersfoort, waar nog een prachtige tocht door het historische centrum op je wacht.

14 km of 17 km


Praktische informatie

Afstand
14 km of 17 km
LAW
Utrechtpad en Marskramerpad
Honden toegestaan?
Nee. Bekijk het alternatief op de kaart. Houdt rekening met een aantal overstappen.

Bijzonder aan deze wandeling

  • Valleikanaal
  • Voormalige spoorlijn (Amersfoort naar Kesteren)
  • Heiligenbergerbeek

Beschrijving

Begin de route over het dijkpad langs het Valleikanaal met weids uitzicht over de Gelderse Vallei; van oudsher een natte kom, ingeklemd tussen de twee stuwwallen van de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe. Het Valleikanaal zorgt nu voor de afwatering ervan. Eenmaal bij de Heiligenbergerbeek loop je door een kleinschaliger landschap, waarin houtwallen, knotwilgen en boerderijen als decorstukken over de weilanden zijn verspreid; een coulisselandschap. 

Daarnaast passeer je enkele landgoederen, waaronder De Boom en Den Treek. In het landgoed Den Treek-Henschoten met het natuurgebied Langeveen, kun je genieten van een stukje Utrechtse Heuvelrug waar bossen, heidevelden en een enkel stukje stuifzand elkaar afwisselen. Als je eenmaal de stadsgrenzen van Amersfoort bent genaderd, voert de Heiligenbergerbeek je de goed bewaarde historische hoofdstad in. Over de Monnikendam en Muurhuizen, oude verdedigingsgordels van de stad, brengt het Marskramerpad je via het centrum naar het station.

Route

Je kunt de route inkorten tot bijna 14 km door het eerste stuk met de bus af te leggen en de wandelroute te starten bij bushalte De Boom (vanuit Amersfoort: net voorbij Leusden). Neem dan buslijn 80 (of X80). Of neem buslijn 82 richting Doorn (ma t/m vr 2x per uur, niet op za-zo!).

Aan het eind kun je de route 4 km inkorten door aan de rand van Amersfoort bij halte Vossenstraat stadsbus 9 te nemen naar het station (ma-vr 4x per uur, za-zo 2x per uur). Check de actuele vertrektijden in de NS-app of in de Reisplanner op NS.nl (ook bustijden).

Extra informatie

Obstakels op je route?

Heb je deze route gelopen en ben je iets tegengekomen dat niet werd vermeld in de routebeschrijving? Door hier melding van te doen zijn andere wandelaars voorbereid en kan Wandelnet dit doorgeven aan de juiste persoon of instantie.

Wandelaars op deze route liepen ook

Alle wandelingen

Klimmen en dalen bij de Elsterberg

11 of 17,5 km

Van station Rhenen naar Veenendaal West

Het prachtige stuifzandgebied de Lange Duinen

11 of 22 km

Van Station Amersfoort Centraal naar Soest Zuid of Hollandsche Rading

Het mooiste van Drenthe langs de Drentsche Aa

10 of 15 km

Rondwandeling vanaf station Assen

Plan uw reis