Naar content

Hoofdnavigatie

Schiedam Jeneverstad

Van station Delft-Zuid via Schiedam naar Rotterdam

Parken, weilanden, sloten en kanalen overheersen de eerste helft van deze route. Terwijl je midden in het Groene Hart bent! Maar in Schiedam stort je je in het stadsgedruis. Wist je dat Schiedam stad van de jenever is? De route staat hier bol van de alcohol! Via de havens en een oude spoorlijn loop je naar het centrum van Rotterdam.

8 km, 13 km of 19 km


Praktische informatie

Afstand
8 km, 13 km of 19 km
LAW
Wandelnetwerk Hof van Delfland
Percentage verhard
75%
Honden toegestaan?
Ja. Honden zijn aangelijnd toegestaan.

Bijzonder aan deze wandeling

  • Tegenstelling landelijk groen – stedelijk gebied
  • Jeneverstad Schiedam: stokerijen, molens, musea en cafés
  • Merwehaven met tot ateliers omgebouwde koelpakhuizen
  • Het Kasteel: stadion van Sparta
  • Rotterdam Centraal: spiksplinternieuw station

Beschrijving

Vanaf station Delft-Zuid volg je eerst de Delftsche Schie, al eeuwenlang een belangrijke vaarweg. Na ruim 1 km keer je het kanaal de rug toe en sta je midden in het groen. Bruggetjes, vlonders en graspaden met hoge rietkragen leiden je door bossen, weilanden en parkjes.

Maar de stad komt steeds dichterbij. Na 13 km kun je in Schiedam de trein pakken, maar dan mis je wel het historische centrum waar veel herinnert aan de jeneverstokerij.

Loop daarom nog een stukje door en bezoek het Jenevermuseum, een branderij of een molen. En voor wie het echt niet kan laten: proef een van de 400 soorten jenever in het café van het Borrelmuseum. Grote kans dat je de route daarna wilt beëindigen. Geen probleem, want bij de Koemarkt vertrekken bussen en trams.

Verder doorlopen naar Rotterdam kan ook. Dan kom je langs de Merwehaven met lange kades en grote loodsen. En langs het stadion van Sparta, onder de kenners beter bekend als ‘Het Kasteel’. Je eindigt bij station Rotterdam Centraal, pronkstuk van de stad.

Route

De wandeling gaat van station Delft-Zuid via station Schiedam Centrum naar station Rotterdam Centraal. Tot aan station Schiedam Centrum is de route 13 km. Wie doorloopt naar Rotterdam Centraal, legt 19 km af. Het is ook mogelijk om alleen van Schiedam naar Rotterdam te lopen (8 km).

Wie het oude centrum van Schiedam én de jenever mee wil pakken, laat station Schiedam links liggen en loopt door naar de Koemarkt, aan het eind van de Lange Haven (totaal 13 km). Hier vertrekt tram 21 naar Rotterdam Centraal en Streekbus 54 naar station Schiedam Centrum.

Extra informatie

Obstakels op je route?

Heb je deze route gelopen en ben je iets tegengekomen dat niet werd vermeld in de routebeschrijving? Door hier melding van te doen zijn andere wandelaars voorbereid en kan Wandelnet dit doorgeven aan de juiste persoon of instantie.

Wandelaars op deze route liepen ook

Alle wandelingen

NS-wandeling Uiterwaarden van Cortenoever

12,5 of 16,5 km

Van station Brummen naar station Zutphen

NS-wandeling Hart van Het Groene Woud

14,5 km

Van station Boxtel naar station Best

NS-wandeling Overijsselse Buitenplaatsen

17,5 km

Van station Dalfsen naar station Zwolle

Plan uw reis