Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Schiedam Jeneverstad

Van station Delft Campus via Schiedam naar Rotterdam

Parken, weilanden, sloten en kanalen overheersen de eerste helft van deze route. Terwijl je midden in het Groene Hart bent! Maar in Schiedam stort je je in het stadsgedruis. Wist je dat Schiedam stad van de jenever is? De route staat hier bol van de alcohol! Via de havens en een oude spoorlijn loop je naar het centrum van Rotterdam.

8 km, 13 km of 19 km


Praktische informatie

Afstand
8 km, 13 km of 19 km
LAW
Wandelnetwerk Hof van Delfland
Percentage verhard
75%
Honden toegestaan?
Ja. Honden zijn aangelijnd toegestaan.

Bijzonder aan deze wandeling

  • Tegenstelling landelijk groen – stedelijk gebied
  • Jeneverstad Schiedam: stokerijen, molens, musea en cafés
  • Merwehaven met tot ateliers omgebouwde koelpakhuizen
  • Het Kasteel: stadion van Sparta
  • Rotterdam Centraal: spiksplinternieuw station

Beschrijving

Vanaf station Delft Campus volg je eerst de Delftsche Schie, al eeuwenlang een belangrijke vaarweg. Na ruim 1 km keer je het kanaal de rug toe en sta je midden in het groen. Bruggetjes, vlonders en graspaden met hoge rietkragen leiden je door bossen, weilanden en parkjes.

Maar de stad komt steeds dichterbij. Na 13 km kun je in Schiedam de trein pakken, maar dan mis je wel het historische centrum waar veel herinnert aan de jeneverstokerij.

Loop daarom nog een stukje door en bezoek het Jenevermuseum, een branderij of een molen. En voor wie het echt niet kan laten: proef een van de 400 soorten jenever in het café van het Borrelmuseum. Grote kans dat je de route daarna wilt beëindigen. Geen probleem, want bij de Koemarkt vertrekken bussen en trams.

Verder doorlopen naar Rotterdam kan ook. Dan kom je langs de Merwehaven met lange kades en grote loodsen. En langs het stadion van Sparta, onder de kenners beter bekend als ‘Het Kasteel’. Je eindigt bij station Rotterdam Centraal, pronkstuk van de stad.

Route

De wandeling gaat van station Delft Campus via station Schiedam Centrum naar station Rotterdam Centraal. Tot aan station Schiedam Centrum is de route 13 km. Wie doorloopt naar Rotterdam Centraal, legt 19 km af. Het is ook mogelijk om alleen van Schiedam naar Rotterdam te lopen (8 km).

Wie het historische centrum van Schiedam én de jenever mee wil pakken, laat station Schiedam links liggen. Geen zin om door te lopen naar Rotterdam? Volg de Lange Haven en pak aan het eind daarvan op de Koemarkt een bus of tram. De route is dan 13 km lang (even lang als naar station Schiedam Centrum). Vanaf bus/tramhalte Koemarkt rijdt tram 21 naar Rotterdam Centraal meerdere keren per uur. Streekbus 54 rijdt naar station Schiedam Centrum, dagelijks 2x per uur. Check de actuele vertrektijden in de NS-app of in de Reisplanner op NS.nl (ook bustijden).

Extra informatie

Obstakels op je route?

Heb je deze route gelopen en ben je iets tegengekomen dat niet werd vermeld in de routebeschrijving? Door hier melding van te doen zijn andere wandelaars voorbereid en kan Wandelnet dit doorgeven aan de juiste persoon of instantie.

Wandelaars op deze route liepen ook

Alle wandelingen

NS-wandeling Uiterwaarden van Cortenoever

14 of 17,5 km

Van station Brummen naar station Zutphen

NS-wandeling Hart van Het Groene Woud

14,5 km

Van station Boxtel naar station Best

NS-wandeling Overijsselse Buitenplaatsen

17,5 km

Van station Dalfsen naar station Zwolle

Plan uw reis