Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

NS-wandeling Sint-Pietersberg

Rondwandeling vanaf station Maastricht

Een combinatie van stad en natuur. Je begint in het oude centrum van Maastricht. Dan klim je omhoog naar de Sint-Pietersberg om van het uitzicht te genieten. Langs het riviertje De Jeker loop je weer terug naar Maastricht. Daar is het goed toeven op een van de vele terrasjes.

9 km of 14 km


Praktische informatie

Afstand
9 km of 14 km
LAW
Pieterspad en GR5
Honden toegestaan?
Ja. Honden zijn aangelijnd toegestaan.

Bijzonder aan deze wandeling

  • Fort Sint-Pieter en de Sint-Pietersberg
  • België
  • Kasteel Neercanne
  • Centrum Maastricht

Beschrijving

Van het station loop je over de Sint Servaasbrug zo het oude centrum van Maastricht in. Hier vind je naast veel monumenten talloze bijzondere winkeltjes en gezellige horecagelegenheden. Wandel verder langs Onze Lieve Vrouw 'Sterre der Zee' Basiliek en de Bisschopsmolen, een oude watermolen. Vervolgens klim je omhoog naar Fort Sint Pieter en de Sint-Pietersberg. Even genieten van dit bijzonder uitzicht over het heuvellandschap en dan loop je België in. 

In Kanne of bij kasteel Neercanne kun je even uitrusten voor de tweede helft van de route. Het riviertje De Jeker is de rode draad terug naar Maastricht. Eerst loop je nog wat hoger dan het riviertje, maar dichter bij de stad loop je er vlak langs, midden door het groene Jekerdal. 

Langs de stadsmuren van Maastricht kom je weer bij het oude centrum. Maar niet te snel, want het zicht vanaf de stadswallen en ook de Helpoort zijn zeer de moeite waard.

Voordat je de Maas overgaat op weg naar het station, is het nog goed toeven in het centrum van Maastricht met de vele winkels en terrasjes. Het kan allemaal op een dag, maar je kunt er natuurlijk ook een gezellig weekend van maken.

Route

Deze NS-wandeling heeft een lengte van 14 km en is in te korten tot 9 km.

Inkorten tot 9 km: ga van de Sint-Pietersberg via het Jekerdal terug naar het centrum van Maastricht. Je komt dan niet in België en bij kasteel Neercanne.

Extra informatie

Obstakels op je route?

Heb je deze route gelopen en ben je iets tegengekomen dat niet werd vermeld in de routebeschrijving? Door hier melding van te doen zijn andere wandelaars voorbereid en kan Wandelnet dit doorgeven aan de juiste persoon of instantie.

Wandelaars op deze route liepen ook

Alle wandelingen

Rotterdam Maasstad

12 of 15 km

Stadswandeling vanaf station Rotterdam Centraal

Historisch wandelen door Amsterdam

8,5 of 11 km

Van Amsterdam Centraal via het Westerborkpad naar Amsterdam Muiderpoort

Plan uw reis