Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Uiterwaarden van Cortenoever

Van station Brummen naar station Zutphen.

Cortenoever is een piepklein plaatsje in de gemeente Brummen. Hier beginnen de uiterwaarden van de IJssel, een natuurgebied van Staatsbosbeheer. Vanaf de oude dijk kijk je zó de uiterwaarden in. Je kunt de route verlengen met een Laarzenpad van 4 km, dwars door een natuurreservaat. Houd wel rekening met het broedseizoen!

14 km of 17,5 km


Praktische informatie

Afstand
14 km of 17,5 km
LAW
Trekvogelpad en Graafschapspad
Percentage verhard
65%
Honden toegestaan?
Ja. Honden zijn aangelijnd toegestaan, maar verboden op het Laarzenpad.
Toegankelijkheid

Tijdens het broedseizoen (15 maart-circa 15 juli) is het Laarzenpad niet toegankelijk.

Overnachting

Overnachting mogelijk in Zutphen. 

Bijzonder aan deze wandeling

  • Start in het knusse Brummen
  • Landelijke uiterwaarden
  • Natuurgebied Cortenoever
  • Nabijheid van de IJssel
  • Historische binnenstad van Zutphen

Beschrijving

Vanaf het station wandel je eerst door het kleine Brummen, met monumentale panden en gezellige terrassen. Kort daarna liggen de uiterwaarden van de IJssel al aan je voeten. Terwijl je de oude dijk van zuid naar noord volgt, kun je genieten van weidse uitzichten.

In het kader van ‘Ruimte voor de rivier’ is deze dijk kortgeleden verlaagd, zodat het water er vrij kan in- en uitstromen. Huizen en boerderijen moesten zelfs verdwijnen om plaats te maken voor het water. Overigens stroomt het gebied alleen onder bij zeer hoogwater. En dat gebeurt hooguit eens in de 25 jaar.

Omdat de route zo afwisselend is, besef je amper dat de ondergrond verhard is. Wil je ook graag onverhard lopen? Dan kun je de route halverwege uitbreiden met een Laarzenpad. Dwars door een natuurgebied, waar de uiterwaarden op hun mooist zijn!

Aan het eind van de route loop je 2 km door de uiterwaarden (bij hoogwater is er een alternatieve route). Tot slot bereik je het historische Zutphen, waar je tijd te kort komt.

Route

De wandeling gaat van station Brummen naar Zutphen en is 14 km lang. Er zijn onderweg geen inkortmogelijkheden. Je kunt de route halverwege met 3,5 km uitbreiden, door een Laarzenpad te volgen (kan drassig zijn!).

Koop treinkaartjes online

Extra informatie

Obstakels op je route?

Heb je deze route gelopen en ben je iets tegengekomen dat niet werd vermeld in de routebeschrijving? Door hier melding van te doen zijn andere wandelaars voorbereid en kan Wandelnet dit doorgeven aan de juiste persoon of instantie.

Wandelaars op deze route liepen ook

Alle wandelingen

NS-wandeling Overijsselse Buitenplaatsen

17,5 km

Van station Dalfsen naar station Zwolle.

NS-wandeling Hart van Het Groene Woud

14,5 km

Van station Boxtel naar station Best

NS-wandeling Schiedam Jeneverstad

8 tot 19 km

Van station Delft Campus via Schiedam naar Rotterdam

Plan uw reis