Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

NS Fiets InnovatieLab

NS Stations maakt blijvend werk van het zo goed mogelijk faciliteren van de fiets op en rondom stations. Daarom bedenken, testen en experimenteren we – samen met reizigers – al onze ideeën over de fiets. Dat noemen we het NS Fiets InnovatieLab.


Innoveren bestaat uit verschillende fasen. Van verzinnen van goede ideeën tot het daadwerkelijk invoeren. Een van de fasen bestaat uit het testen van het product of proces in de praktijk, nadat alles uitgebreid is getest in een testomgeving en met betrokken stakeholders is afgestemd. 

Nieuwe in- en uitcheckzone

In veel stallingen stal je je fiets de 1e 24 uur gratis. Dat levert veel nieuwe fietsenstallers op, en soms ook drukte. Naar binnen gaan gaat snel: even scannen bij een incheckpunt en door. Bij het verlaten van de stalling checkt een medewerker hoelang een fiets er stond. Dat kost tijd, want als een fiets langer dan 24 uur in de stalling staat, moet er betaald worden. In de grote fietsenstallingen bestaat dan het risico op filevorming en medewerkers zijn door het 'betaaloponthoud’ even niet beschikbaar om service te verlenen. Daarom zijn we op zoek naar een eenvoudiger manier om bij de grotere stallingen uit te checken.

Daarvoor is de nieuwe in- en uitcheckzone ontwikkeld: je checkt in- en uit met je OV-chipkaart bij
een poort of bij in- en uitcheck zuilen. Je stallingverbruik wordt automatisch van je rekening afgeschreven of je betaalt contactloos met je pinpas. Stallers wordt nog extra snelheid en gemak geboden door de mogelijkheid om een tag (chip) op de fiets te plaatsen waarmee het in- en
uitchecken automatisch gebeurt. De eerste bevindingen van twee pilotlocaties zijn positief. Er wordt nog verder getest in de Knoopstalling in Utrecht.

Zelf met je OV-chipkaart in- en uitchecken

Pilot nieuw OV-fietsslot

Met het nieuwe OV-fietsslot wordt het huren van een OV-fiets makkelijker dan ooit. Met je OV-chipkaart open je het slot van de OV-fiets en start de verhuring. Als je de OV-fiets weer terugbrengt in de stalling en deze op slot zet, ben je klaar. Je OV-fietsrit is beëindigd en jij vervolgt je reis. 

Voordelen voor jou:

  • Zelf een OV-fiets huren met je OV-chipkaart (niet meer langs de beheerder).
  • Je OV-chipkaart is de fietssleutel (geen pincode of OV-fietssleutel meer nodig).

Het nieuwe OV-fietsslot is op station Apeldoorn beproefd. De eerste bevindingen zijn positief. We bekijken nu hoe we verder gaan met de uitrol van het nieuwe slot.

Pilot met fietsenrek voor buitenmodel fietsen

Ongeveer een vijfde van de reizigers heeft een fiets met een kratje, rek of kinderzitje. Deze licht afwijkende (ook wel buitenmodel) fietsen passen niet goed in de standaard fietsenrekken, waardoor de plek naast, boven of tegenover de fiets niet gebruikt worden. We testen speciale fietsrekken voor deze fietsen om te kijken welk fietsenrek het meest geschikt is.

Voordelen voor jou:

  • Makkelijker stallen van je fiets met krat of kinderzitje in het rek.
  • Meer plekken om je fiets te stallen.

Speciale fietsrekken testen we tot half 2020 in de volgende fietsenstallingen:

  • Zutphen
  • Deventer
  • Zwolle 
  • Utrecht Terwijde

Pilot met zakelijke e-bike

Op 22 juli 2019 ging op station Amsterdam Zuid in fietsenstalling Strawinskylaan de pilot van start met het aanbieden van een zakelijke e-bike. NS en Next Urban Mobiliy beproeven tot half 2020 deze e-bike voor zakelijk gebruik. De pilot is inmiddels opengesteld voor alle zakelijke gebruikers, waarbij de 35 e-bikes te reserveren zijn via de mobiele app van Next Urban Mobility. De fietsen zijn herkenbaar aan de gezamenlijke Huub en NS sticker.

De kosten voor het gebruik van de e-bike zakelijk zijn € 8,00 per 24 uur. Samen met Next Urban Mobility onderzoeken we met de pilot of het zakelijk gebruik van de fiets van en naar het station verder gestimuleerd kan worden met de e-bike. Bijvoorbeeld doordat zakelijke gebruikers de e-bike als laatste deel van hun reis gebruiken of gedurende dag gebruiken om naar afspraken bij andere kantoren te fietsen.