Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Vergeten in of uit te checken

Soms vergeet je wel eens in of uit te checken. Geen zorgen, wij leggen je uit wat je in deze situaties het beste kan doen.


Vergeten IN te checken

Sta je op het perron of zit in de trein en ben je vergeten in te checken? Dat kan natuurlijk gebeuren. Check alsnog in op het station zodra je dit ontdekt of koop online een kaartje voor je reis. Zo voorkom je een boete. Je moet namelijk wel altijd een geldig vervoersbewijs hebben.

Vergeten UIT te checken

Ben je vergeten uit te checken? Dan heb je nog 6 uur na het inchecken om uit te checken bij een paaltje of poortje van ons. Doe dit wel aan de uitcheckzijde van het poortje. Lukt uitchecken niet op tijd? We rekenen dan een correctietarief of instaptarief.

Geld terugvragen voor correctietarief of instaptarief

Betaalde je voor je gemaakte rit minder dan het correctietarief of instaptarief? Dan kun je het verschil vanaf 24 uur na het inchecken zelf terugvragen in Mijn NS of op Uitcheckgemist.nl.

Let op: heb je een NS Flex-abonnement? Dan kun je op Uitcheckgemist alleen geld terugvragen voor reizen bij andere vervoerders.

 • Geld terug in Mijn NS

  Na je aanvraag in Mijn NS verrekenen we het verschil tussen het correctietarief (voor NS Flex-abonnementen) en je ritprijs op je volgende factuur. Of we storten het verschil tussen het instaptarief (voor abonnementen op saldo) en je ritprijs binnen 2 weken automatisch terug op je bankrekening.

  • Je mag maximaal 3 keer per kalenderjaar geld terugvragen
  • Verstuur je aanvraag binnen 6 maanden na de reisdatum
 • Geld terug op Uitcheckgemist

  Na je aanvraag krijg je een e-mail waarin staat wanneer je je geld terugkrijgt. Reis je met NS dan hoef je niet meer langs een ophaalautomaat. Je saldo staat bij het inchecken direct op je kaart! Je kunt je bestelling ook nog steeds ophalen bij een NS-kaartautomaat. Kies bij de automaat voor ‘Ophalen bestelling’.  

  • Je mag maximaal 3 keer per kalenderjaar geld terugvragen
  • Verstuur je aanvraag binnen 6 maanden na de reisdatum

Vergeten uit te checken met je betaalpas

Reis je met je betaalpas en ben je vergeten uit te checken? Vanaf 6 dagen nadat het correctietarief van je rekening is afgeschreven, kan je de gemiste uitcheck aanpassen. Dit doe je als volgt:

 1. Ga naar je reisoverzicht op OVpay.nl
 2. Zoek je reis op met je NLOV-referentienummer en het afgeschreven bedrag.
 3. Vul het ontbrekende eindstation in.

Na maximaal 7 dagen krijg je het teveel betaalde bedrag terug op je rekening.

Zet een uitcheck alert aan

Heb je een herinnering nodig om uit te checken? Je kunt een alert instellen in de NS-app.

Vergeten uitcheck bij andere vervoerder

Ben je vergeten uit te checken bij een andere vervoerder? Dan kun je op Uitcheckgemist.nl aangeven op welk station je wilde uitchecken. Na je aanvraag verrekent de andere vervoerder het verschil tussen het correctietarief en je ritprijs.

Vergeet je meer dan 3 keer per kalenderjaar om uit te checken? Neem dan contact op met de vervoerder zelf.

Let op: de vervoerder heeft niet altijd zicht op welke kosten (ritprijs, correctietarief) in rekening zijn gebracht. Controleer de bedragen dus altijd zelf in Mijn NS.