Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Beperk (nieuw) grondstofgebruik

Door circulair ontwerpen en inkopen willen we nog slimmer omgaan met materialen en minder nieuwe grondstoffen gebruiken.  We nemen in relevante materiële aanbestedingen, zoals bij de aankoop van nieuwe treinen en bedrijfskleding, het onderwerp circulariteit mee in de selectie- en gunningsfase. Bij de verbouwing van diverse NS-kantoren zijn zoveel mogelijk bestaande materialen en treinmaterialen hergebruikt. Denk aan meubels van oude treinvloeren, scheidingswanden van glazen treindeuren en bureaus van plafondplaten uit de trein. NS stimuleert zowel haar eigen personeel, als huurders van winkels en reizigers afval te verminderen.


Breng je eigen beker mee

Jaarlijks worden alleen al op stations miljoenen kopjes koffie, thee of chocolademelk gedronken. Het merendeel wordt geschonken in wegwerpbekers. Dat kan anders. Als reizigers een eigen beker meenemen, krijgen zij bij meer dan 200 winkels op de stations een korting van € 0,25 of meer.

Hoe zit dat eigenlijk: zijn eigen bekers duurzamer dan wegwerpbekers?

Zeker: volgens onderzoek van Milieu Centraal is een herbruikbare beker na zo’n 25x gebruik, duurzamer dan een wegwerpbeker. Vanaf dan weegt het gebruikte materiaal, productieproces en het reinigen van de herbruikbare beker op tegen het produceren, weggooien en verwerken van wegwerpbekers.

Tip: gebruik je beker meerdere keren zonder af te wassen (of spoel met koud water). Was de mok uiteindelijk in een volle, energiezuinige afwasmachine (energielabel A) of met de hand in een afwasteiltje. Zo is de impact op het milieu het kleinst.

Plaatsen van watertappunten

Op circa 255 stations is gratis drinkwater verkrijgbaar bij de watertappunten. Zo komt 90% van de reizigers op zijn reis langs een watertappunt en kan zelf zijn eigen waterdrinkfles kan vullen. Wil je weten waar de watertappunten te vinden zijn? Ga naar Stationsinformatie, zoek het station van jouw keuze en kijk onder 'Voorzieningen'. 

Nog geen eigen hervulbare fles? Geen nood, op veel stations met een winkel zijn deze te koop.