Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Afval verminderen

NS stimuleert zowel haar eigen personeel, als huurders van winkels en reizigers afval te verminderen. Een aantal voorbeelden van maatregelen die we hiervoor nemen vind je op deze pagina.


Breng je eigen beker mee

Jaarlijks worden alleen al op stations meer dan 30 miljoen kopjes koffie, thee of chocolademelk gedronken. Het merendeel wordt geschonken in wegwerpbekers. Al die wegwerpbekers bij elkaar vormen een afvalslinger van Utrecht tot voorbij Moskou. Dat kan anders. Als reizigers een eigen beker meenemen, krijgen zij bij meer dan 200 winkels op de stations een korting van € 0,25 of meer.
 

Breng je eigen beker

Hoe zit dat eigenlijk: zijn eigen bekers duurzamer dan wegwerpbekers?

Hoe meer eigen herbruikbare bekers we met z’n allen gebruiken, hoe minder wegwerpbekers en hoe minder afval. Herbruikbare bekers moet je wel schoonmaken. Dit kan zo milieuvriendelijk mogelijk door de beker alleen even met koud water om te spoelen. Volgens onderzoek van Milieu Centraal is zo de impact op het milieu het kleinst.

Plaatsen van watertappunten

In 2019 zijn op 200 stations watertappunten geplaatst door NS. Hierdoor hebben reizigers op circa 240 stations toegang tot gratis drinkwater, waarmee 90% van de reizigers op zijn reis langs een watertappunt komt en zelf zijn eigen waterdrinkfles kan vullen. 

Geen eigen hervulbare fles? Geen nood, op veel stations met een winkel is ook een hervulbare waterfles te koop.

Tweede leven voor de trein

Na ongeveer 20 jaar te hebben gereden worden alle dubbeldekstreinen van het type VIRM gemoderniseerd. Hierbij wordt 86% van de onderdelen opgeknapt en weer opnieuw in de trein gebracht. 13% krijgt een tweede leven elders. Samen maakt dit dat we 99% van de materialen hergebruiken. Zo houden we 25 miljoen kilo aan waardevolle materialen in de kringloop. En kunt u weer 20 jaar in een nieuwe trein rijden.

Na 40 jaar kijken we eerst of we de trein nog kunnen opknappen, of ergens anders voor kunnen inzetten. Bijvoorbeeld voor het Spoorwegmuseum, de brandweer, of verkoop. Als dit niet kan halen we de waardevolle onderdelen eruit voor hergebruik in andere treinen en voor de Techniek Fabriek, onze opleiding voor monteurs. Ook worden collector-items eruit gehaald voor verkoop via het goede doel kaNScentraal. Bovendien bieden we ondernemers  kans om oude treinmaterialen aan te schaffen voor nieuwe doeleinden. Zo zullen in 2020 de eerste SGM-Sprinters (StadGewestelijkMaterieel) uitstromen. Hiervoor zijn we op zoek naar bedrijven die geïnteresseerd zijn om interieuronderdelen te oogsten.

Tot 2028 verwachten we 1000 treinstellen te ontmantelen en te recyclen met een verwacht gewicht van 57,6 miljoen kilogram aan waardevolle grondstoffen. De lessen en ervaringen bij modernisering en sloop nemen we mee in de specificaties voor de aanschaf van nieuwe treinen, die natuurlijk ook steeds binnenstromen. Zo zorgen we dat onze ambitie waarheid wordt: 100% circulaire treinen.

Een tweede leven voor de dubbeldekker