Naar content

Hoofdnavigatie

Naar content

Hoofdnavigatie

Groen ondernemen

Door groen ondernemen, dragen we positief bij aan biodiversiteit, gezondheid, klimaatverandering en -adaptatie. We zorgen voor meer én gevarieerdere natuur bij onze stations en werkplaatsen. Maar ook meer plantaardig aanbod in onze winkels en bedrijfskantines. Bovendien zetten we de natuur in bij maatregelen voor klimaatadaptatie.


Meer groen op stations

Het doel is om de komende jaren jaarlijks 2.500 tot 5.000 m2 op en rond de stations biodiverser en groener te maken. Samen met ProRail en de gemeentes. Daarom laten we verschillende inheemse bloemenmengsels, sedum-vegetaties en vaste planten plaatsen in bakken en borders op de perrons en in de omgeving van stations. Dit trekt insecten en vogels aan en stimuleert zo de biodiversiteit.

Mooie voorbeelden vind je al in Enkhuizen, Bilthoven en op stations Leiden Centraal en Arnhem Centraal. Station Coevorden is een goed voorbeeld waarin NS en de gemeente het stationsgebied gezamenlijk groener hebben gemaakt. Een laatste, in het oog springend voorbeeld, is de plaatsing van veteranenbomen bij stations.

Meer plantaardig aanbod

De vraag naar plantaardige voeding groeit en is beter voor het milieu dan vlees en zuivel. Het zorgt o.a. voor minder uitstoot van CO2. Daarom wil NS het plantaardige aanbod in de winkels op het station vergroten.

Voorbeelden hiervan zijn het steeds grotere aanbod van fruit en snoepgroenten bij Kiosk en StationsHuiskamer. Evenals het vegan satébroodje en de plantaardige ijskoffie. Bij Julia’s zijn dit de plantaardige sojamelk voor in je cappuccino, het broodje gegrilde groenten en de vegetarische pasta bolognese (zonder kaas).

Maatregelen voor klimaatadaptatie

Stations zijn enorm belangrijk in het bereikbaar houden van Nederland. De weerspatronen veranderen en hebben invloed op de bereikbaarheid, veiligheid en beschikbaarheid van stations. In de ontwikkeling van stations, gebouwen en gebieden houden we rekening met de gevolgen van klimaatverandering. Hiervoor moeten we inzicht krijgen in de aspecten van klimaatverandering en een plan voor adaptieve maatregelen ontwikkelen.