Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Luister'NS

Luister’NS is hèt voorlichtingsprogramma van de Nederlandse Spoorwegen. 

Met als doel; een preventieve bijdrage leveren en veiligheidsincidenten voorkomen. Jongeren zijn zich vaak niet bewust van hun gedrag en de gevolgen daarvan. Groepsdruk, agressie, spelen rondom het spoor, nog net even snel onder de slagbomen door terwijl deze dichtgaan. Dit zijn allemaal voorbeelden van onveilig en ongewenst gedrag.

De voorlichting wordt gegeven door een koppel, bestaande uit: hoofdconducteurs, machinisten en veiligheid & service collega’s, zij zorgen ervoor dat jongeren in de leeftijd van 9—20 jaar bewust gemaakt worden van ongewenst gedrag op- en rondom het spoor en station. Onze voorlichters nemen de jongeren mee in het effect van hun gedrag, door hun eigen verhaal en ervaringen op interactieve wijze met hen te delen. 

Welk effect heeft bepaald gedrag? Wat kunnen de gevolgen zijn voor hun toekomst? Is die spoorwegovergang an sich nou gevaarlijk? Of wordt de overweg door eigen toedracht onveilig gemaakt? Maar ook wat bepaald gedrag voor effect heeft voor de mensen in de uniformen, wat nemen zij mee naar huis?

Op deze  vragen zal met Luister’NS een antwoord komen.

Historie van Luister’NS

Sinds 1995 een begrip. Sinds 2022 vernieuwd in programma en naam.

Lesprogramma's

Luister'NS biedt 2 programma's aan: Spoorwegveiligheid en Sociale Veiligheid.

Luister’NS voor jongeren

NS komt bij jou in de groep voorlichting geven, maar wat kan je verwachten?