Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Reizen met een internationale trein

Met een geldig binnenlands vervoerbewijs kun je binnen Nederland meereizen op een internationale trein, behalve op de Thalys en Eurostar. In sommige gevallen betaal je een toeslag.


Wel of geen toeslag?

Intercity Berlijn

Op het traject Amsterdam Centraal – Hengelo heb je alleen een geldig binnenlands vervoerbewijs nodig. Je betaalt geen toeslag.

Intercity Brussel

  • Op het traject Schiphol Airport - Rotterdam Centraal heb je naast een geldig binnenlands vervoerbewijs een Toeslag Intercity direct nodig.
  • De Toeslag Intercity direct laadt je op jouw OV-chipkaart bij de Toeslagzuil op het vertrekperron.
  • Reizigers met een internationaal ticket betalen geen toeslag.

ICE International

  • Heb je een OV-chipkaart met een geldig NS-abonnement (zoals b.v. het Studentenreisproduct, Dal Vrij, Altijd Voordeel etc.)? Dan betaal je binnen Nederland geen toeslag.
  • Heb je een OV-chipkaart zonder geldig NS-abonnement? Dan betaal je op het traject Amsterdam Centraal - Arnhem Centraal een Toeslag ICE.
  • De Toeslag ICE laadt je op jouw OV-chipkaart bij een NS-kaartautomaat.

Internationaal reizen in combinatie met een OV-chipkaart

Je kunt jouw reis vanaf het opstapstation in Nederland tot je eindbestemming in het buitenland boeken op één ticket.

Heb je recht op 40% of 100% korting op het binnenlandse traject? Geef dit dan aan tijdens je boeking. Vervolgens ontvang je een internationaal vervoerbewijs waarin de 40% of 100% korting is verrekend.

Vergeet niet om op reis naast jouw ticket ook je NS-abonnement mee te nemen. Die moet je bij een controle allebei laten zien.

Een NS-abonnement is niet geldig in Thalys en Eurostar.

Poortjes openen met een internationaal vervoerbewijs voor de hele reis

Op de meeste internationale vervoerbewijzen zit een vierkante barcode waarmee je de poortjes met een barcodelezer kunt openen.

Let op! Niet alle poortjes hebben een barcodelezer. Sommige hebben alleen een OV-chipkaartlezer.

  • Op stations met poortjes is in elke poortrij minimaal het brede poortje voorzien van een geïntegreerde barcode- en OV-chipkaartlezer.
  • Op stations waar internationale treinen stoppen, zijn alle poortjes voorzien van een geïntegreerde barcode- en OV-chipkaartlezer.

Deze is te herkennen aan de afbeelding met 'scan ticket' op de rechter deur van het poortje en aan het verlichte vlak aan de rechterzijde van het poortje.

Reis je met een internationaal vervoerbewijs op een eenmalige chipkaart? Open dan het poortje door in te checken met de eenmalige chipkaart. Het kaartje wordt hierdoor direct geldig gemaakt.

Opent het poortje niet? Ga dan naar de Informatiezuil bij de poortjes en druk op de blauwe knop. De medewerker waarmee je contact krijgt helpt je verder. Je kunt ook naar een servicemedewerker gaan als die op het station aanwezig is.

In- en uitchecken

Heb je jouw internationale reis vanaf het vertrekstation van de internationale trein geboekt en maak je hiervoor nog een binnenlandse reis? Dan check je op het binnenlandse traject in en uit met je OV-chipkaart. Vanaf het vertrekstation van jouw internationale trein reis je vervolgens verder met je internationale treinticket. Wij raden je aan om de hele reis op één ticket te boeken, zodat je onderweg niet in en uit hoeft te checken.