Naar content

Hoofdnavigatie

Naar content

Hoofdnavigatie

Reizen met een internationale trein

Met een geldig binnenlands vervoerbewijs kunt u binnen Nederland meereizen op een internationale trein, behalve op de Thalys en Eurostar. Soms betaalt u een toeslag.


Wel of geen toeslag?

Intercity Berlijn

Op het traject Amsterdam Centraal – Hengelo heeft u alleen een geldig binnenlands vervoerbewijs nodig. U betaalt geen toeslag.

Intercity Brussel

  • Op het traject Schiphol Airport - Rotterdam Centraal heeft u naast een geldig binnenlands vervoerbewijs een Toeslag Intercity direct nodig.
  • De Toeslag Intercity direct laadt u op uw OV-chipkaart bij de Toeslagzuil op het vertrekperron.
  • Reizigers met een internationaal ticket betalen geen toeslag.

ICE International

  • Heeft u een OV-chipkaart met een geldig NS-abonnement (zoals b.v. het Studentenreisproduct, Dal Vrij, Altijd Voordeel etc.)? Dan betaalt u binnen Nederland geen toeslag.
  • Heeft u een OV-chipkaart zonder geldig NS-abonnement? Dan betaalt u op het traject Amsterdam Centraal - Arnhem Centraal een Toeslag ICE.
  • De Toeslag ICE laadt u op uw OV-chipkaart bij een NS-kaartautomaat.

Internationaal reizen in combinatie met een OV-chipkaart

U kunt uw reis vanaf het opstapstation in Nederland tot uw eindbestemming in het buitenland boeken op één ticket.

Heeft u recht op 40% of 100% korting op het binnenlandse traject? Geef dit dan aan tijdens uw boeking. Vervolgens ontvangt u een internationaal vervoerbewijs waarin de 40% of 100% korting is verrekend.

Vergeet niet om op reis naast uw ticket ook uw NS-abonnement mee te nemen. Die moet u bij een controle allebei laten zien.

Een NS-abonnement is niet geldig in Thalys en Eurostar.

Poortjes openen met een internationaal vervoerbewijs voor de hele reis

Op de meeste internationale vervoerbewijzen zit een vierkante barcode waarmee u de poortjes met een barcodelezer kunt openen.

Let op! Niet alle poortjes hebben een barcodelezer. Sommige hebben alleen een OV-chipkaartlezer.

  • Op stations met poortjes is in elke poortrij minimaal het brede poortje voorzien van een geïntegreerde barcode- en OV-chipkaartlezer.
  • Op stations waar internationale treinen stoppen, zijn alle poortjes voorzien van een geïntegreerde barcode- en OV-chipkaartlezer.

Deze is te herkennen aan de afbeelding met 'scan ticket' op de rechter deur van het poortje en aan het verlichte vlak aan de rechterzijde van het poortje.

Reist u met een internationaal vervoerbewijs op een eenmalige chipkaart? Open dan het poortje door in te checken met de eenmalige chipkaart. Het kaartje wordt hierdoor direct geldig gemaakt.

Opent het poortje niet? Ga dan naar de Informatiezuil bij de poortjes en druk op de blauwe knop. De medewerker waarmee u contact krijgt helpt u verder. U kunt ook naar een servicemedewerker gaan als die op het station aanwezig is.

In- en uitchecken

Heeft u uw internationale reis vanaf het vertrekstation van de internationale trein geboekt en maakt u hiervoor nog een binnenlandse reis? Dan checkt u op het binnenlandse traject in en uit met uw OV-chipkaart. Vanaf het vertrekstation van uw internationale trein reist u vervolgens verder met uw internationale treinticket. Wij raden u aan om de hele reis op één ticket te boeken, zodat u onderweg niet in en uit hoeft te checken.