Naar content

Hoofdnavigatie

Reizen met een internationale trein

Reizen met een internationale trein op een binnenlands traject is altijd mogelijk, meestal met een toeslag.


Betalen voor reizen met internationale treinen binnen Nederland

Binnenlandse vervoerbewijzen zijn geldig in:

  • Alle treinen van NS en met een toeslag in IC direct
  • Alle treinen van NS International, behalve Thalys en City nightline en alleen met toeslag in ICE International
  • Alle treinen van Arriva, Breng, Connexxion (Valleilijn) en Keolis
  • Alle Nederlandse trajecten van de Belgische en Duitse spoorwegen (Heerlen-Grens vv, Enschede-Grens vv, Maastricht-Grens vv).

De lijnen Roosendaal-Grens vv. en Venlo-Grens vv. kennen geen Nederlandse stations, dus ook geen binnenlandse vervoerbewijzen. Wel zijn vervoerbewijzen geldig tot en met de grens.

Korting op het binnenlandse traject met een NS-abonnement

Bij een internationale reis koopt u een internationaal treinticket. Een NS-abonnement kan daarbij recht op korting geven voor het binnenlandse gedeelte van de internationale reis, met uitzondering van reizen met Thalys. U kunt dit tijdens het bestelproces aangeven.

Meer informatie, beperkingen, mogelijkheden en voorwaarden per internationale trein en traject vindt u in het complete overzicht.

Poortjes openen

U opent een gesloten poortje met de vierkante barcode op uw internationale ticket. Dit doet u bij de poortjes met geïntegreerde barcode- en OV-chipkaartlezer. Deze poortjes herkent u aan de afbeelding met ‘scan ticket’ op de rechter deur van het poortje, en aan het verlichte vlak aan de rechterzijde van het poortje.

Barcodelezer defect

Ga naar de informatiezuil bij de poortjes en druk voor hulp op de blauwe i-knop. U krijgt contact met één van onze medewerkers. Zij helpen u graag verder. U kunt ook naar een service medewerker gaan, als die op het station aanwezig is.

Internationaal reizen in combinatie met een OV-chipkaart

Maakt u een internationale reis, dan gebruikt u uw OV-chipkaart niet, noch bij vertrek uit Nederland, noch bij terugkomst in Nederland. Voor het maken van een internationale reis koopt u een internationaal ticket voor uw gehele reis. Dat wil zeggen: van uw opstapstation in Nederland tot uw eindbestemming in het buitenland. Een NS-abonnement geeft vaak korting op het binnenlandse gedeelte van uw internationale reis. Deze korting wordt, wanneer u bij boeking aangeeft dat u een NS-abonnement heeft, verrekend in de prijs van uw internationale ticket. Staat er een NS-abonnement op uw OV-chipkaart, neem uw OV-chipkaart dan dus wel mee, zodat u bij controle kunt aantonen dat u recht heeft op korting.

In- en uitchecken

Ook voor het binnenlandse deel van een internationale treinreis moet u in- en uitchecken. Voor een aantal internationale treinen heeft u een toeslag nodig. Deze koopt u bij de automaat of balie, laadt u op uw OV-chipkaart of koopt u online als e-ticket.