Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Internationaal reizen met een beperking

Ook met een beperking kun je per internationale trein reizen. Wel zijn de voorwaarden per aanbieder verschillend. Op deze pagina lees je alles over internationaal reizen met een beperking.


Een internationale reis boeken als je reist met een mobiliteitsbeperking

Ben je gebonden aan een rolstoel of scootmobiel dan is het niet mogelijk om online te boeken. Je kunt boeken via NS International Service Center 030 - 2300023 of bij een NS International-balie in de Servicewinkel. 

Assistentie tijdens een internationale reis

Heb je hulp nodig bij het in- en uitstappen? Dat verzorgen wij graag. Boek eerst je reis via NS International. Je kunt vervolgens de benodigde assistentie uiterlijk 24 uur voor vertrek (voor Duitsland 36 uur) aanvragen via telefoonnummer 030-235 78 22 (7 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar). Wij raden j aan dit meteen na het boeken te doen en je reserveringsgegevens tijdens het gesprek bij de hand te houden.

Gehoorbeperking
Wanneer je een gehoorbeperking hebt kun je je assistentieaanvraag whatsappen naar 0031 302 300 023. Of je kunt je aanvraag indienen op onze socialmediakanalen.

Assistentie in het buitenland
Assistentie in het buitenland heeft een langere aanvraagtijd. We raden je aan om dit uiterlijk 1 week voor vertrek aan te vragen.

Reizen met een begeleider

Net als met treinreizen binnen Nederland kun je internationaal reizen met een OV-Begeleiderskaart. Afhankelijk van het land waarin wordt gereisd, krijgt u op vertoon van deze kaart een gratis vervoerbewijs voor je begeleider. Bekijk in onderstaand overzicht de mogelijkheden die wij per trein bieden aan passagiers met een mobiliteitsbeperking.

Intercity Brussel

 • Rolstoelplaatsen bevinden zich bij Intercity Brussel vrijwel altijd in het midden van de trein
 • Begeleiders van reizigers met een OV-begeleiderskaart reizen binnen Nederland, België en Luxemburg gratis mee op de Intercity en regionale treinen. 
 • Om in de trein – maar ook in de liften en op de verrijdbare bruggen – te passen, mag een rolstoel maximaal 150 x 85 cm. (buitenmaten) zijn
 • Jij en je rolstoel mogen samen niet méér wegen dan 250 kilogram
 • Heb je assistentie nodig bij het in- en uitstappen? Vraag deze dan aan via telefoonnummer: 030-235 78 22 (dag en nacht bereikbaar)

Eurostar naar Parijs (voorheen Thalys)

 • Voor reizigers met een rolstoel is er 1 speciale plaats in Premium beschikbaar. Hiervoor geldt een speciaal tarief. Eén begeleider van een rolstoelpassagier heeft recht op dezelfde speciale prijs. Reizigers krijgen in de 1e klas een maaltijd of een snack. Hiervoor moet een speciale reservering gemaakt worden. Een begeleider heeft een begeleiderskaart nodig. 
 • Om reizigers veilig te laten reizen zijn de maximale afmetingen van rolstoelen 75 x 125 cm met een draaicirkel van 150 cm en een maximaal gewicht van 300 kg. Alleen hand – of electrisch bediende rolstoelen zijn toegestaan aan boord van Eurostar.
 • Voor reizigers met een visuele beperking geldt geen speciaal tarief. Voor begeleiders van reizigers met een visuele beperking geldt ook geen speciaal tarief. Het meenemen van een blindengeleidehond is gratis.

ICE International en Intercity Berlijn

Er bevinden zich in ICE International 2 rolstoelplaatsen en in IC Berlijn 4 rolstoelplaatsen in de 2e klas met aangepaste wasruimte/toilet in de buurt. Bij de rolstoelplaats hoort ook een begeleidersplaats, die altijd wordt vrijgehouden. De rolstoel mag maximaal 125 cm lang en 70 cm breed inclusief ruimte voor de voeten zijn. Er zijn beperkte mogelijkheden voor het reizen met een scootmobiel. Neem voor advies contact op met telefoonnummer: 030-235 78 22 (7 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar).

Eurostar

Voor reizigers met een rolstoel zijn er 2 speciale plaatsen in de 1e klas beschikbaar. Eén begeleider van een rolstoelpassagier heeft recht op dezelfde speciale prijs. Reizigers met een scootmobiel mogen deze gratis laten vervoeren aan boord van Eurostar in één van de speciale bagageruimtes.

 • De scootmobiel en/of rolstoel mag maximaal 100 x 70 cm (lengte x breedte) groot zijn
 • Scooters die werken op brandstof zijn niet toegestaan.
 • Meld je reis met een scootmobiel bij EuroDespatch (Engelstalig) via tel.: 0044 344 822 5 822 (dagelijks tussen 08.00 en 22.00 uur bereikbaar).
 • Voor blinde reizigers geldt geen speciaal tarief, wel voor de begeleider (maximaal 1).

Een geleide- of hulphond reist gratis, maar moet wel van tevoren aangemeld worden bij Eurostar. Ook moet er aan de door Eurostar gestelde voorwaarden worden voldaan. Voor meer informatie kun je dagelijks vanaf 9.00-tot 17.00 uur telefonisch contact opnemen via het nummer:+32 2 400 67 31. Spreek je Engels? Neem dan contact op via het nummer: +44 3432 186 186. Momenteel kan er alleen met een geleide- of hulphond op het Eurostar-traject Brussel Zuid-Londen v.v. worden gereisd.

TGV

De rolstoelplaats in TGV treinen is toegankelijk voor opvouwbare én niet opvouwbare (elektrische) rolstoelen en scootmobielen met als maximale afmetingen: lengte 120 cm en breedte 70 cm.