Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Studentenreisproduct (studenten OV)

Studeer je aan een mbo, hbo of universiteit in Nederland? Dan mag je doordeweeks of in het weekend vrij reizen in trein, bus, metro en tram met een studenten OV. We noemen dat het Studentenreisproduct. Handig voor een gouden studententijd!


Studenten OV: week of weekend

Met je Studentenreisproduct reis je in Nederland vrij of met korting met het openbaar vervoer. Woon je thuis? Dan is een weekabonnement handig om naar je opleiding te reizen. Heb je een kamer in de plaats waar je studeert? Dan heb je misschien meer aan een weekendabonnement. Je Studentenreisproduct (studenten OV) geldt niet voor nachtbussen en treinreizen met Eurostar. Voor Intercity Direct betaal je een toeslag.

Bekijk de tijden van een week- of weekend OV op Studentenreisproduct.nl.

Let op: check altijd in en uit met je OV-chipkaart. Ook als je vrij reist. Dat doe je in trein, bus, tram en metro. Stap je over van bijvoorbeeld de trein naar de bus? Dan check je eerst uit bij NS, en weer in bij de bus.

Studenten OV en Samenreiskorting

Je kunt Samenreiskorting geven als je een Studentenreisproduct hebt. Deel de samenreiscode met je medereizigers in Mijn NS.

Dit moet je weten over Samenreiskorting geven: 

 • Geef maximaal 3 medereizigers 40% korting in daluren + weekend. 
 • Alleen gebruiken als je samen in dezelfde treincoupé reist. 
 • Geldig tot 04.00 uur de volgende dag.
Samenreiskorting geven met je Studentenreisproduct

Veelgestelde vragen over het Studentenreisproduct (studenten OV)

 • Hoe koppel (activeer) ik mijn Studentenreisproduct?

  Je vraagt je studenten OV aan via de website van DUO. Daarna krijg je een welkomstmail waarin staat hoe je je Studentenreisproduct koppelt aan je OV-chipkaart. Je ziet in je Mijn DUO-account vanaf wanneer je je Studentenreisproduct op je OV-chipkaart kunt laden. Dit doe je dan bij een NS-kaartautomaat of een ander OV-chipkaart ophaalpunt.

 • Kan ik mijn Studentenreisproduct combineren met een NS Flex-abonnement?

  Dat kan, maar let goed op! Je kunt een NS Flex-abonnement niet op dezelfde OV-chipkaart zetten als je Studentenreisproduct. Zorg er dus voor dat jouw Studenten OV op een andere OV-chipkaart staat dan je NS Flex-abonnement. Dit geldt ook voor andere reisproducten in combinatie met een Studenten OV. Zo voorkom je een onverwachte rekening aan het einde van de maand.

  Check welke situatie bij jou past:

  • Heb je al een Studenten OV en wil je bijvoorbeeld NS Flex Weekend Vrij als aanvulling? Vraag dan een andere OV-chipkaart aan bij je bestelling van NS Flex. 
  • Heb je al een NS Flex-abonnement en ga je studeren? Bestel dan een nieuwe OV-chipkaart bij je Studentenreisproduct. Of zorg dat je jouw NS Flex-abonnement opzegt voordat het Studentenreisproduct op jouw OV-chipkaart komt.
 • Is mijn Studentenreisproduct ook geldig tijdens de vakantie?

  Jazeker! De tijden waarop je met korting in het openbaar vervoer reist zijn alleen iets anders. Je vindt alle informatie over reizen in de vakanties en op feestdagen op Studentenreisproduct.nl.

 • Ik ben mijn OV-chipkaart met Studentenreisproduct vergeten of kwijt

  Ben je de OV-chipkaart vergeten waarop je Studentenreisproduct staat? Dan kun je hem het beste thuis ophalen. Of je koopt een ´eenmalige chipkaart´ in de NS-kaartautomaat. Die kun je één keer per jaar declareren via het formulier Geld terug bij vergeten, verloren of gestolen abonnement. Let op: dat geldt alleen voor je treinreis.

  Als je je studenten OV echt verloren of kwijt bent, vraag je een tijdelijk studentenreisproduct aan. Lees meer op Studentenreisproduct.nl.

 • Kan ik mijn studenten OV nog veranderen?

  Je mag binnen een kalenderjaar maximaal 2 keer wisselen van week- naar weekendabonnement of andersom. Lees meer op de website van DUO.

 • Hoe stop ik mijn studenten OV?

  Stop je met studeren, dan stop je ook je Studentenreisproduct. Doe dat vóór de 1e dag van de maand nadat je gestopt bent. Zo voorkom je een boete van DUO. Lees meer op de website van DUO over het stopzetten van je Studentenreisproduct.

  Ex-student: gratis Dal Voordeel abonnement

  Als ex-student (ook langstudeerder) krijg je bij ons een jaar lang 40% korting op je treinreizen in de daluren, het weekend en op feestdagen. Dit aanbod geldt tot 6 maanden na het beëindigen van je Studentenreisproduct. Bekijk hoe je een gratis Dal Voordeel abonnement aanvraagt.

  Let op: je kunt je gratis abonnement een paar uur nadat je je Studentenreisproduct hebt stopgezet aanvragen. Lukt het niet? Dan weet ons systeem waarschijnlijk nog niet dat je gestopt bent. Probeer het later nog een keer.

 • Welke kortingen zijn er voor studenten in het buitenland?

  Als student krijg je ook korting op reizen in het buitenland. We zetten de voordelen op een rij:

  • Tickets voor jongeren: korting op treinreizen, met bijvoorbeeld Eurostar naar Parijs.
  • ISIC studentenkaart: studenten ID-kaart waarmee je in het buitenland kunt laten zien dat je een Nederlandse student bent. Bekijk welke kortingen je krijgt op de website van ISIC studentenkaart.

  Kijk voor buitenlandse reizen op Nsinternational.com of lees meer over reizen naar het buitenland voor je studie.