Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

3x routes met adembenemend uitzicht

Juist in de herfst vind je buiten fantastische uitzichten. Deze drie routes zijn ervoor gemaakt: geniet – te voet of vanaf de fiets – van de plaatjes van vergezichten die je onderweg tegenkomt in Overijssel, Utrecht en de Achterhoek.


1. Wandelen om de Domtoren in Utrecht

Misschien ben je al vaker in het oude centrum van Utrecht geweest, maar heb je dit nog nooit met een routebeschrijving gedaan? Het is een aanrader. Leer de stad beter kennen aan de hand van haar rijke geschiedenis. De Romeinen vestigden hier bijna 2000 jaar geleden een legerbasis; ze bleven ruim 200 jaar. De Oude Gracht was al in díe tijd een vestinggracht. Deze wandelroute leidt je langs talloze mooie verhalen achter gevels, diverse monumenten en kleurrijke bewoners in het historische hart van de stad.

De Domtoren steekt letterlijk en figuurlijk boven alles uit: de trots van de stad is ruim 112 meter hoog en daarmee de hoogste kerktoren van Nederland. Hij werd gebouwd vanaf 1254 als katholieke kerk, gewijd aan Sint Maarten, en staat op de plek waar ooit de Romeinse nederzetting was. Om ‘m te beklimmen moet je de 465 treden op. De beloning is magistraal, zeker bij helder weer: een vergezicht vanjewelste. Bereid je bezoek thuis alvast voor: je kunt de Domtoren alleen onder leiding van een gids bezoeken. Vanwege restauratie staat de toren tot in de zomer van 2024 nog in de steigers, maar dat doet het uitzicht zeker niet tekort!

Praktische informatie

  • Lengte: 6 km.
  • Start- en eindpunt: Domplein, vlak bij het station.
  • Hond mee? Ja, maar niet in de Domtoren. 

2. Wandelroute langs de uitkijktoren bij Steenwijk

Vanuit Steenwijk wandel je eerst door de vlakke weilanden van het stroomdal van de Steenwijker Aa. Je zou geen hoogte verwachten tijdens deze NS-wandeling en toch tref je hier de Woldberg, land dat tijdens een ijstijd – zo’n 150.000 jaar geleden – omhoog is gestuwd. Je wandelt plotseling door heuvelachtig landschap, met van die knusse verzonken paadjes, net als de beroemde ‘holle wegen’ in Limburg. Op de berg, aan de rand van het bos, staat een uitkijktoren. Het is de moeite waard om via de 113 treden naar boven te klimmen: bij helder weer kun je Giethoorn zien liggen, maar ook het stadion van Heerenveen en Nationaal Park De Weerribben. Je raakt niet uitgekeken. Als je met kinderen bent, zou je hierna terug kunnen keren naar het station, maar als ze nog puf hebben, is het vervolg van de route (9 km of verder) zeker een aanrader.

In het bos is de sfeer weer heel anders: statige lanen met machtige bomen verraden het bestaan van historische landgoederen. Bijzonder: veel wandelpaden hier zijn destijds verhard met puin dat achterbleef in Rotterdam na het bombardement in de Tweede Wereldoorlog. Let op of je onderweg een van de acht grafheuvels ziet, deze zijn ongeveer 3000 jaar oud. Daarna kom je onder andere langs het kruispunt van de grenzen van Friesland, Drenthe en Overijssel, bij een prachtig landgoed met een oud slot.

Praktische informatie

  • Lengte: 9, 14 of 17 km
  • Start- en eindpunt: Station Steenwijk.
  • Hond mee? Ja. Honden zijn aangelijnd toegestaan.

3. Fietsen ten zuiden van Doetinchem

Fietsen door het Achterhoekse land van melk en honing is in ieder jaargetijde een traktatie. Sinds 2016 kun je het ook vanuit de hoogte bekijken op uitkijktoren Hulzenberg, van lokaal hout gebouwd door Natuurmonumenten. De Hulzenberg zelf – vlak bij Stokkum aan de Duitse grens – is 82 meter hoog, de toren meet nog eens 21 meter. Op 100 meter hoogte kun je vervolgens tot ver in Duitsland kijken, langs Doetinchem naar Zutphen en naar de Veluwezoom. Je ziet van hieruit heel goed de verrassende hoogteverschillen in dit gebied: de bossen op de stuwwal en de akkers er omheen.

Langs deze fietsroute is nog veel meer te zien: vlak bij de toren liggen de beroemde zandbulten. Iets verderop bij het plaatsje Beek vind je de enige overblijfselen van de Eerste Wereldoorlog in ons land: een stukje loopgraaf. Vervolgens fiets je heel even door Duitsland. Je doorkruist het gevarieerde Bergherbos, passeert landgoed Byvanck, de Düffels Möl: een oude molen in Stokkum, je fietst dwars door Zeddam en het Achterhoekse landschap. Net na het dorp IJsselhunten passeer je de Oude IJssel, die je daarna een tijdje blijft volgen.

Praktische informatie

  • Lengte: 52 km + 8 km (van station naar startpunt en terug).
  • Start- en eindpunt: Het dorp Wijnbergen op de route ligt het dichtst bij een van beide NS-stations: Doetinchem of Doetinchem De Huet. Bij beide stations kun je een OV-fiets huren. Check vooraf de beschikbaarheid in de NS-app.

Tekst: Manon Wigny. Beeld: Shutterstock, Alexey Sizov. Illustraties: Anna June.